Sushi este plăcerea mea de adult responsabil cu un venit sigur. Peștele crud în orez în algă (nori) nu este mâncarea favorită a românilor, dar bine că avem cultura pop internațională (filme și memes) care să ne spună cât de mișto e sushi. Chiar nu pot să înțeleg de ce această combinație delicioasă, sățioasă și sănătoasă nu este mult mai populară printre noi, dar mă bucur că în final e mai mult pentru mine.

Chestii de știut despre cum să mănânci sushi:

  • La restaurant, comanda de sushi nu vine așa de repede cum ești obișnuit. Ia un bol de edamame (păstăi) să nu devii prea hangry.
  • Iei din platou la tine în farfurie și mănânci tot ce ai pus, mâncarea nu se irosește.
  • Înmoi sushi în castronelul cu shoyu (soia) cu partea în care e peștele, nu unde e orez.
  • Nu scuturi bucata de sushi.
  • Wasabi se pune de obicei direct pe sushi roll. unii mai amestecă cu soia, nu e chiar social acceptat, dar mna 🙂
  • Ghimbirul murat nu se mănâncă o dată cu sushi, ci între ele, pentru a-ți curăța palatul bucal și să simți aroma sushilui mai bine.
  • Miso soup se consumă de obicei după masă, pentru digestie.

Reluăm: eu adult responsabil cu pofte exotice, am început să mă interesez de mâncarea japoneză în București și să o încerc în restaurante japoneze sau cu profil asiatic, cel puțin. Am fost la un moment dat la un restaurant asiatic cu meniu de all you can eat (unde dai o sumă de bani și mănânci cât vrei), cam mediocru, de care am aflat că s-a și închis între timp. Așadar, la momentul actual în București nu există un all you can eat pe parte de mâncarea asiatică, dacă așa ai ajuns pe acest articol 😀

Dar hai să îți povestesc de restaurantele de ramen și sushi din București la care am fost:

Japanos

Pentru mine, este o versiune mai fast-food – ready to eat, accesibilă și la preț. Sunt mai multe localuri prin București, îi găsești și la târguri de street food. E drăguț de mers în clădirea nouă fancy din Piața Victoriei, deși localul e micuț, pe tipar bistro, iar faptul că plătești la casă când comanzi și mâncarea te așteaptă preambalată sporește experiența de fast-food. Menționez asta ca să nu mergi acolo cu prea mari pretenții. Ceea ce mi se pare simpatic este că au și meniuri bento cu care te poți sătura. 120 lei mâncat+băut în doi. Meniu aici.

Ai Sushi Bar

Un local micuț din Piața Dorobanți, foarte occidental ca vibe, mai hipster. Mâncare decentă, experiența de cool kids, de oameni interesanți. Servirea foarte prietenoasă. Nu mergi neapărat pentru sushi, ci pentru gin (foarte bun), cu niște sushi lângă :D. În fond, și ei se poziționează ca sushi bar. 140 lei mâncat+băut în doi. Meniu aici (e cu muzică!).

Zen Sushi

Am fost pe Dorobanți, nu este cea mai simpatică servire. E drăguț că poți vedea meniul pe tabletă, dar care mai e sensul când oricum trebuie să îi spui chelnerului ce vrei? Ramen bun și gustos. Timp de așteptare cam mare. Tempura (sushi prăjit) nu era așa de crocant după cum mă așteptam, iar nigiri (sushi cu o felie de pește peste o grămăjoară de orez) a fost puțin cam lipicios cu totul. Așteptări foarte mari neîndeplinite. 90 lei mâncat (supă+sushi) + băut, din grup de patru. Meniu aici.

Edo Sushi

Cel mai bun dintre cele pe care le-am mâncat până acum. Servire foarte drăguță, local minimalist, oriental, grădină simplă cu un mic iaz în mijloc. Prețuri puțin mai mari, dar și porțiile par mai mari (adică bucățile în sine). Desert delicios, în vară a intrat la fix XX după o masă copioasă. 100 lei mâncat+băut, din grup. Meniu aici.

Am mai fost în Sushi Terra când era frumos în Veranda și erau separeuri făcute cu acvarii. Mi-amintesc că am fost încântată după ce am mâncat acolo, dar nu mai țin minte foarte bine așa ca trebuie să mai merg o dată să-mi amintesc.

Ce vreau să încerc mai departe: Kanpai, Argentine, Benihana, Yuki, Sushi Ko, Sushi Terra. Lăsați-mi în comentarii unde ați mai mâncat sushi bun prin țară, că poate ajung la Cluj, la Timișoara 🍣

Și sper să învăț să fac și eu acasă 🙂

Share Button

2 Comments

Tsuchiya Andra · January 1, 2019 at 11:44 am

WASABI RUNNING SUSHI BUCURESTI ,CLUJ SI TIMISOARA

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.