Malia Obama își ia un an de pauză (gap year) înainte să înceapă facultatea, la Universitatea Harvard. Sunt convinsă că situația ei va fi dată drept exemplu de mii de tineri din toată lumea, inclusiv de pe la noi, pentru a scăpa de școală, cel puțin pentru o perioadă.

Dar

Cum este și cazul exemplelor acelor oameni faimoși care au revoluționat lumea (digitală, cel puțin), nu prea poți folosi acest exemplu drept scuză. Da, Bill Gates și Mark Zuckerberg au renunțat la facultate, dar era vorba de fucking Harvard! Harvard, ăla care primește cam 5% dintre aplicanți (conform articolului linkuit în primul paragraf). Iar tatăl tău nu cred că este președintele SUA.

Totuși, studenții români folosesc acest pretext pentru a renunța la facultăți care se străduiesc să acopere locurile pe care le au. Superb!

Nu sunt ipocrită – și eu voiam să-mi iau un an liber înainte să dau la master, că nu știam ce vreau să fac și niciun program de studiu nu mă mulțumea. Nu cred în educație făcută de mântuială, așa că preferam să mai stau puțin pe tușă și apoi să văd ce se întâmplă. S-a întâmplat bine în final. 🙂

Însă motivele să renunți la facultate trebuie croite pe experiența fiecăruia:

  • părinții mă îndeamnă spre medicină, iar eu leșin când văd o seringă
  • nu am idee ce se cere pe piața muncii
  • sunt pasionat de robotică moleculară, care nu se studiază în România și nu am bani deocamdată să plec în alte țări
  • nu am beneficiat de consiliere în carieră și nu știu ce job mi s-ar potrivi
  • îmi plac mai multe domenii și nu știu pe care să mă concentrez

Bine, așa te cred. Ariel nu a făcut vreo facultate, dar ține traininguri studenților. Dar el este un singur exemplu (și un om preocupat de educația informală, as a matter of fact), raportat la câte mii de tineri?

Școala românească, atâta cât e ea de săracă și înapoiată, poate fi totuși și accesibilă (financiar). Nu căuta motive superficiale pentru a mai lenevi puțin pe banii alor tăi. Fă ceva cu viața ta și nu te compara cu vedetismele din SUA, alea nu se aplică în capătul Europei de Est, la noi 🙂

Foto

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.