Înainte de toate trebuie să spun faptul că nu cred în acțiunea de a face o facultate sau un master de dragul de-a avea o diplomă, care să te ajute pe grila de salarizare mai târziu. Investești în educația ta destul de mult timp, bani, energie și ar fi păcat de tine să nu simți niciun profit personal.

Când m-am angajat în august eram încă nesigură dacă să continui studiile sau nu căci părea că nu este niciun masterat pe placul meu, iar despre la alți 3 ani de licență nici nu voiam să mă gândesc. Apoi m-am hotărât să fiu cobai la un master nou.

1. Vorbești cu șeful

După ce am fost admisă, am vorbit cu superiorii mei de la job, le-am explicat ce voi studia și că vreau chiar să merg la cursuri, deci va trebui să plec mai devreme de la birou (majoritatea cursurilor le aveam de la ora 17.00). Marele meu noroc este că lucrez la o campanie cu activitate în învățământul superior, deci sprijină educația și au fost foarte înțelegători atât când a fost vorba de cursuri, cât și în perioada examenelor.

! Nu profita de înțelegerea angajatorilor, asigură-te că-ți termini sarcinile la timp, chiar dacă trebuie să vii mai devreme la birou sau să mai lucrezi și acasă/în weekenduri.

2. Vorbești cu profesorii

În București, dacă nu în toată țara, studenții de la master lucrează de cele mai multe ori, așa că profesorii sunt cumva resemnați să audă la fiecare început de semestru scuze precum: Nu voi putea ajunge la toate cursurile deoarece lucrez. Așa și? Nu ești cu nimic mai special decât ceilalți colegi ai tăi, deci ai face bine să faci un efort. Prezența activă la cursuri poate contribui la scăderea bulinelor negre apărute de la absențe.

Mergi la primul curs de la fiecare materie, vezi care sunt cerințele profesorilor și planifică-ți activitatea astfel încât să ai timp pe parcursul semestrului de toate proiectele, vorbind și cu profesorii despre cum poți eventual adapta tematicile proiectelor în funcție de domeniul tău de lucru, astfel încât să înțelegi mai ușor și materia, și ce faci la birou, din punct de vedere teoretic.

! Nu profita de înțelegerea profesorilor și sări peste proiecte, nu este corect față de colegii tăi care au muncit la acelea și nu este corect față de tine, nu rămâi cu nimic din curs.

3. Vezi ce vrei

Pretenții avem cu toții, însă e bine să fim conștienți de ce putem oferi la schimb. Dacă vrei un master doar de dragul diplomei, vii din an în paști la cursuri, nu reușești să faci niciun proiect, nu te supăra că nu intri în magazin, aruncând vina pe nenorocitul de profesor. Dacă sunt cursuri care ți se par de umplutură, pierdere de timp și total inutile, vezi de ce ai nevoie ca să scapi mai ușor de el, fără să pierzi prea mult timp și energie. Dacă ai cursuri mai solicitante, îți poți lăsa restanțe o parte dintre ele- așa îți împarți materia de învățat în mai multe sesiuni. Sigur, dacă nu te încântă deloc ideea unui august-septembrie printre cursuri, mai degrabă faci niște nopți albe cu ness+cola acum.

! Nu susțin sub nicio formă cumpărarea notelor ascunsă în achiziționarea suportului de curs, stagiu de practică la firma profului sau mai știu eu ce altă metodă.

Așadar, dacă vrei să faci un master pe bune cât timp lucrezi full-time, încearcă să-ți planifici cât mai bine toată activitatea academică. Recunosc, mie nu mi-a ieșit așa de mult pe cât îmi doream, însă lucrez la asta 🙂

Dacă vrei un master de dragul de a avea o diplomă, recomand mai puțină bătaie de cap din perspectiva timpului și energiei investite cu un program de studii la frecvență redusă sau la distanță.

photo

Share Button

4 Comments

Oana · June 9, 2015 at 6:58 pm

Planificarea e binevenita in orice domeniu, important e sa reusim sa o aplicam. Se poate invata dar trebuie sa se plieze si pe structura personala, cel putin asta e parerea mea. 🙂

    gabriela · June 10, 2015 at 12:31 am

    Așa-i, bineînțeles că trebuie adaptată. Eu mi-s destul de aiurită de fel și mi-a luat ceva până să-mi pun ordine în toate.

Andreea · June 10, 2015 at 12:25 am

Si am sa vin eu sa imi bag coada in teoria asta frumoasa. Ce faci daca ai ore la master in fiecare zi,cu ore alandala si unul sau 3 profesoridin 4 care cer prezenta aproape la toate seminariile (adica din 14 la 10 obligatoriu)?

Am trait pe pielea mea sa vad neintelegerea profesorilor si sa vad cum se asteapta sa ai master si sa fii permanent acolo si poate sa te mai intretina si parintele ila 24 de ani.

    gabriela · June 10, 2015 at 12:34 am

    Ce-i drept, eu am avut mare noroc în toate aceste situații.

    Reiei pașii – le spui angajatorilor că te vei angaja și vezi cum puteți ajunge la un compromis, să ajungi măcar la o parte din cursuri. Vorbești cu profesorii, vezi dacă nu au același curs și la altă oră în altă zi, când poți participa sau poate poți compensa la prezențe prin proiecte. Dacă nu, îți lași restanță (totuși urmărești ce se întâmplă la curs și iei suportul de la colegi, ca să știi despre ce este vorba) și te pregătești în septembrie de examen 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.