Astăzi e 1 iunie, Ziua Copilului. Pe social media am văzut multe poze cu prietenii mei când erau mici. Mă bucură, perioada asta mi-amintește de finalul școlii, de vacanță. Am avut o copilărie frumoasă. Dar în tot spațiul acesta voios, nu pot să mă abțin să nu mă întreb: cum o fi pentru copiii de acum?

Nu am copii, deci scriu dintr-o perspectivă de contribuitor pasiv. Am copii în familie, am prieteni cu copii, locuiesc într-o zonă cu copii. Și m-am tot gândit la ce facem noi, ca adulți, pentru ca cei mici să o ducă bine.

Nevoile cred că sunt din 3 direcții: viață bună, siguranță, educație.

Am adunat câteva idei la care nu am răspuns și mi-ar plăcea să găsesc niște răspunsuri:

  • Putem conduce mașinile cu atenție și mai încet, MAI ALES în zonele de locuințe? Și să nu le mai parcăm pe trotuare?
  • Putem să ne abținem să înjurăm pe stradă, un obicei care a devenit inconștient și nici nu ne mai dăm seama că sunt copii în jurul nostru?
  • Putem să nu mai judecăm femeile pentru viața lor și să le ajutăm în mod real? că dacă nu faci copii, de ce nu faci, dacă ceri ajutor, cine te-a pus să te f îi faci.
  • Putem să nu ne mai strâmbăm când auzim copii că plâng sau fac scandal? Te porți ca un copil, doar că el/ea nu știe încă să-și exprime emoțiile.
  • În loc să discredităm orice consumă copiii pe internet, putem să ne uităm o secundă și să îi învățăm ce e bine și ce e greșit?
  • Pe de altă parte, suntem atenți la ce postăm pe internet și cât de mult expunem copiii? cum îi protejăm de nebunii de pe internet?
  • Putem să le oferim o educație bună? profesori responsabili, școli cu condiții moderne, modele de viață bazate pe educația, nu pe descurcăreală?
  • Suntem destul de maturi încât să vorbim deschis despre sex, astfel încât să avem mai puține mame minore? copii care cresc copii, practic.
  • Putem fi exemple pentru copiii din jurul nostru, sau doar le cerem să facă ei lucruri, că noi suntem ocupați cu telefonul și televizorul?

Am scris la persoana întâi pentru că și eu contribui la o societate mai puțin prietenoasă cu copiii. Acum că le-am așternut aici, pe hârtie virtuală, voi încerca să fac o schimbare. Că nu putem aștepta doar de la alții să facă lumea mai bună.

La mulți ani, copii de toate vârstele! 🎈

Photo by Ben Wicks on Unsplash

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.