Delta Dunării este una dintre cele mai lăudate zone din țară, vorbim de ea și cu colegii de corporație din America. Însă, am impresia că rata de vizitare este invers proporțională cu cea a discuțiilor. Tânțarii și accesul dificil par să fie cele mai bune piedici în calea călătorilor. Dar o dată ce te hotărăști, o excursie în Delta Dunării nu este greu de organizat.

Cum una dintre metodele mele de a mă plimba virtual este să mă uit prin pozele vechi, am dat peste seria din Delta Dunării, un loc pe care nu l-am menționat suficient pe acest blog.

Magia Deltei constă taman în faptul că te face să te simți puțin incomod, vulnerabil. Trebuie să te miști doar pe apă, să fii atentă la natură, să mănânci ce se găsește. Fără fițe și figuri, iei ce ți se oferă, te bucuri de ce primești. Îmi pare rău acum că eram așa de aeriană când am ajuns în primele dăți în Deltă.

Te poți opri într-una dintre localitățile de pe pământ, unde poți ajunge mai ușor cu mașina (până la Dunăvățu). Pe de altă parte, dacă ai câteva zile la dispoziție, mai degrabă mergi până la Sulina sau Sfântu Gheorghe. Acolo este una dintre cele mai faine priveliști de care am avut parte, unde se revarsă Dunărea în Marea Neagră și unde vezi culorile diferite ale apelor. În plus, plaja este mare, iar marea are adâncime mică și te poți bălăci fără frică mulți metri în larg.

Cât despre țânțari – există și pot fi mari ca în povești. Una dintre soluții ar fi să mergi în Deltă la început de septembrie, când este încă suficient de cald, dar nu mai sunt țânțari. Dacă alegi să mergi în toiul verii (am mers în iulie), atunci ia o brățară anti-țânțari de la farmacie, împreună cu Autan. Te dai cât poți de mult, și încerci să stai mai puțin afară în intervalul 8-11 seara, când sunt activi. Și speri să bată vântul seara.

Dragoș are multe imagini extraordinare, vedeți blogul lui.

Transport în Delta Dunării

Faci cum știi să ajungi în Tulcea, poți inclusiv cu trenul. De acolo poți merge cu una dintre cursele regulate de la Navrom spre localitatea de destinație. Alternativ, poți aranja la cazare să mergi cu o barcă rapidă, dintr-o altă localitate de pe drum (Marmudia, Murighiol). Dacă vrei să ajungi la Gura Portiței, atunci e nevoie să iei o barcă de la Jurilovca.

Cazare în Delta Dunării

Pentru cazare în Delta Dunării există opțiuni pentru toate buznarele. Poți alege să stai la cort, la localnici, sau la un resort precum Green Village din Sf. Gheorghe (aici am stat ultima oară, într-un teambuilding). Am văzut multe opțiuni pe Booking, care arată bine, inclusiv hoteluri doar pentru adulți.

Tot la cazare poți să discuți și despre mâncare. Nu sunt restaurante pe toate drumurile, iar magazinele nu au cele mai exotice preparate. Așa că verifică cu gazda ce-ți pot ei oferi. Preferabil, poate negociezi niște mese gătite de ei, cu pește: saramuri, borșuri, chifteluțe și grătare, toate pe bază de pește, toate absolut delicioase!

Excursii în Delta Dunării

În funcție de localitatea în care te oprești, poți aranja cu gazda să mergi într-o excursie pe canalele Dunării. Asta cred că e musai, să plutești ușor pe apă printre canale, să urmărești păsările și plantele.

Sunt mai multe opțiuni, depinde și de ce vrei să faci bineînțeles. La pescuit nu te pot ajuta 😄

O excursie care rămâne memorabilă pentru mine (și foștii colegi) a fost la Caraorman. Am fost un grup destul de mare, împărțiți în dubițe și remorci de tractor, răvășiți de căldură și praf. Trebuia să vedem pădurea de stejari bătrâni și alte locuri marcante pentru localitate, dar chaufferul nostru de tractor doar ne-a plimbat de colo-colo fără nicio explicație. Se mai întâmplă.

Îți recomand să pui pe listă și Letea. Este magic cum natura a reușit acolo să creeze o pădure în mijlocul nisipului. Copaci care au dezvoltat practic liane, un stejar imens în mijloc. Ceva nemaipomenit. Cât despre faimoșii cai – nu sunt veniți de nicăieri. Au fost ai localnicilor, aceștia nu aveau cu ce să-i hrănească, agricultura nefiind punctul forte al zonei, așa că i-au lăsat liberi. Este fain să îi vezi în sălbăticie, dar nu ceva nemaipomenit dacă ai umblat și pe la țară puțin. Treaba aia cu pădurea în mijlocul deșertului e ceva wow.

Tot la Letea, în funcție de ce ai negociat pentru excursie, poți să și mănânci la localnici. Costă vreo 60-70 lei de persoană un meniu întreg: borș, crap prăjit, gogoși proaspete, o țuiculiță, un șpriț. Proaspăt și delicios.

Așteptări pentru Delta Dunării

Locul este cu siguranță unul special, atât cultural, cât și în ceea ce privește ecosistemul. Din păcate, interesele politice și financiare au afectat mult dezvoltarea acestuia. Oamenii sunt de toate felurile, precum în restul țării. Faptul că o parte din an ei sunt lipsiți de activitate (din motive obiective, vremea) îi face să aibă încă multe griji dintre cele de bază. Însă asta nu înseamnă că nu veți avea parte de cel mai bun borș de pește.

La momentul la care scriu acest articol, nu pot să-mi fac planuri pentru nicio excursie #coronatimes. Însă, dacă va fi vreme bună, Delta Dunării va fi una dintre primele destinații în care-mi doresc să ajung. Iar prin acest articol, mi-am dorit să laud puțin zona și să pun Delta pe lista de destinații pentru mai mulți dintre voi.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.