Când am ajuns la Cheia prin primăvară, am trecut și pe la un târg cu produse locale. Atunci mi-a zis un prieten rezident în Brașov să toamna mai e un târg cu bunătăți prin zonă. Festivalul Cașcavelei îi zice, e la Valea Doftanei. Vineri, când am ajuns prin zonă, am auzit la radioul local că se întâmplă chiar weekendul acesta și am profitat de ocazie.

Festivalul Cașcavelei este un eveniment cu mâncare gătită și de cumpărat, cu muzică și cu tiribombe, organizat pe terenul de fotbal din Trăisteni, Valea Doftanei. Eu am avut o viziune romanțată asupra evenimentului, așa că mi-a plăcut.

Înainte să povestesc cum a fost, să vă explic de pe un alt site ce este cașcaveaua:

Pentru cei care nu știu, cașcaveaua este o brânză nefermentată care se realizează dintr-un caș dulce, nefermentat, acesta lăsându-se la scurs pe un grătar de lemn.

Puțin mai sărat sau uneori puțin mai afumat, cașcaveaua este un produs originar de pe Valea Doftanei, al cărui gust rafinat se obține numai după ce se parcurg mai multe etape. Bineînțeles, se realizează doar din laptele de la stânile de aici.

Așadar, puteți găsi această brânză oricând la localnici. Însă se adună mai mulți producători locali cu ocazia acestui festival. Cred că e un moment potrivit să îți faci stocul pentru iarnă cu produse bune.

Cum a fost la Festivalul Cașcavelei 2022

Conform știrilor, puteam să-l fi ascultat live pe Ștefan Bănică. Dar am mers sâmbătă la prânz și nu am prins muzica live.

Evenimentul se întâmplă pe terenul de fotbal din sat, care e înconjurat de ulițe înguste. Așa că poliția s-a mobilizat și au gestionat traficul, pe ulițe cu sens unic.

Nu este bilet de intrare, nu ai brățară, nu plătești cu cardul.

Într-o parte e o zonă cu câteva tiribombe și mașini tamponate. Numai bine pentru copii.

Apoi sunt tarabele: brânzeturi, cârnați, pastrame. Am găsit urdă cu mărar! și brânză de burduf și ofcors cașcavea, care au intrat excelent cu mămăligă. Am găsit o singură tarabă cu ciocolată de casă și halviță, dar am profitat și a fost tare bună.

Sunt multe tarabe cu mâncare gătită: de la cartofi prăjiți la tocane și pârjoale. Am găsit și kurtos kalacs, cafea turcească sau gogoși, fructe și legume.

Ce mi-a plăcut mai puțin au fost tarabele cu plastice și jucării urâte. Din fericire, nu am prins concertele, așa că a fost mai puțin zgomot de fond. Iar dacă ar fi fost vremea de vară cu 30 de grade, cred că mă gândeam de 2 ori înainte să cumpăr produse de pe tarabă.

Prețuri orientative la ce mă interesa pe mine

  • Brânză (cașcavea, brânză de burduf) = 50lei/kg
  • Porția de mâncare = cam 15lei
  • Kurtos = 15 lei
  • Ciocolată de casă = 7 lei

De ce am scris despre asta

Eu îmi imaginam că sunt într-un film de pe Hallmark și m-am dus la târgul de sâmbătă din sat. Acolo am dat peste oameni prietenoși, în ciuda faptului că stăteau practic în ploaie. Am găsit produse bune și sănătoase. A fost un eveniment fain pentru mine și probabil pentru comunitate.

Așa că scriu despre acest mini-bâlci pentru că producătorii locali au nevoie de expunere. Și de vânzare, implicit. Căutați târguri și piețe pe lângă casă. Iar dacă la început de septembrie sunteți prin Prahova, mergeți la Festivalul Cașcavelei.

Share Button

1 Comment

Magazin Local · January 24, 2024 at 8:43 pm

Interesanta toata informatia, va urmaresc. Am ajuns la acest festival din Valea Doftanei. Cascaveaua are un gust deosebit.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.