S-a făcut anul de când ne-am mutat în apartamentul nostru. Unul căutat și organizat pentru nevoile noastre de moment și pe viitor mediu. Știm că nu vom sta toată viața aici, așa că deciziile luate au fost influențate de planurile curente.

M-am mobilizat să scriu pe subiect după ce am ascultat podcastul S-a și râs, unde a fost Sorin Pârcălab invitat. Au discutat despre provocările pe care le presupune o renovare și așteptări înșelate. Adică oricât de simplu ți se va părea orice că este, va exista o metodă să nu rămână așa. Orice aproximare ce ține de timp, muncă, bani investiți, va fi sub nivelul cheltuielilor.

Niciun articol sau plan nu va putea anticipa complet ce se va întâmpla. Scopul meu cu această postare de blog este să dau niște sfaturi necerute care să ajute în calibrarea așteptărilor.

1. Ce cauți la noua ta Acasă?

Înainte să pornești în căutare, pune-ți câteva întrebări despre unde ești și unde vrei să ajungi. Uite câteva exemple:

  1. De ce mă mut de unde stau acum?
  2. Ce mă enervează la locul în care stau acum?
  3. De ce colțuri din casă mă lovesc cel mai des?
  4. Care sunt obiceiurile care-mi plac, dar devin frustrante unde stau acum?

Folosește experiența trecută pentru a găsi ceva ce-ți place în viitor. Sigur că toți ne dorim priveliști minunate și lumină naturală cât cuprinde. Dar astea vin cu costuri. Ești ok să stai sâmbetele să cureți geamuri sau îți permiți să plătești pe cineva să le curețe?

Noi am căutat un apartament mai mare pentru că lucram deja de acasă și voiam să continuăm să o facem. Asta implica o cameră extra de lucru, un birou. Apoi, noi gătim destul de des. Nu șnițele și pește prăjit, dar este miros de mâncare constant. Nu-mi doream să rămână în perdele, așa că a fost o provocare găsirea unei bucătării închise. La fostul apartament mă exaspera faptul că nu aveam un spațiu de depozitare. Am căutat apartamente cu dulapuri sau cu spațiu pentru acestea, să mă pot organiza.

2. Imaginează-te Acasă. Ce faci?

  • Ai spațiul deja. Acum mimează ce faci când intri în casă. Unde întinzi mâna să lași geaca?
  • Te trezești dimineața, ce faci prima dată? Unde ții hainele?
  • Faci yoga. Citești cărți. Te joci pe PS. Care-s pașii tăi prin casă?

Am mai scris despre asta în articolele despre minimalism și repet. Casa trebuie optimizată și personalizată pentru nevoile tale. Sigur că pe pinterest arată minunat să ai 12 perne pe pat, dar vei sta în fiecare seară să le dai jos și dimineață să le pui la loc?

Acest exercițiu de descoperire a spațiului este cu atât mai important în cazul în care nu locuiești singur/ă. Nu poți lua decizii pentru toată familia, așa că partenerul/partenera/copilul trebuie să fie implicat (fără să vă luați prea mult în serios) în acest proces. Trebuie să fie acasă pentru toată lumea.

3. Apelează la specialiști

Cu tot pinterestul și cu toate conturile de instagram de pe lume, mobilarea unui apartament poate deveni un calvar. Că-ți plac toate, vrei lucruri moderne, vrei să te reprezinte. Dar, dacă nu apelam la un designer de interior, cred că încă vânam canapele pe Valea Cascadelor. Recomand KiwiStudio, au înțeles rapid ce ne dorim și ne-au ajutat enorm pe tot parcursul renovării (chiar dacă nu au stat pe șantier).

În București sunt probabil cei mai neserioși muncitori din zona de construcții. Dacă în orașele mai mici mai este riscul reputației (că te știe lumea), aici poți da țeapă ușor și fără număr. Așa că până una alta, mergi pe recomandări. Și nu căuta omul bun la toate, nu există.

Iar dacă te apuci să le faci tu, bravo ție! Recomand Leroy Merlin pentru materiale și pentru toate sfaturile bune pe care le dau oamenii de acolo.

4. Utilitate peste Design

Dacă ai cu adevărat o pasiune pentru elemente de designer, bine. Însă absolut mereu să ai în minte câtă treabă extra îți face un obiect. Nu-ți face de treabă curățat pătrățele de azulejos în bucătărie, pune o bucată de sticlă simplă de pe care ștergi imediat uleiul. Nu îți complica existența căutând o canapea albă pe care o are nu-știu-ce influenceriță. Alege obiecte simple, frumoase și utile, și personalizezi în timp cu decorațiuni care-ți plac.

În plus, mai sunt 2 chestii de reținut aici:

  1. cu cât este mai clasic (folosește materiale naturale, în culori naturale), cu atât va fi designul mai puțin demodat în timp scurt.
  2. produsele se găsesc foarte greu. nu mai sunt stocuri sigure, orice comandă poate dura câteva luni lejer. nu te complica pentru orice piesă de mobilier. și cumpără local cât de mult poți.
Tablouri cumpărate din întâmplare la 6 luni după mutare din Librăria Acqua Alta, Veneția

Ia-le ușor!

Bucură-te de proces. Deși poate suna a bullshit când ești plin/ă de nervi. Dar dacă tot ai de colindat tot orașul după o canapea, măcar mai ia un prieten cu tine, mai faceți o glumă.

Pe parcursul articolului am dat exemple concrete din situația noastră pentru că simt că am luat niște decizii bune. Și eu, și partenerul meu am stat și la cămin, am locuit și singuri, am locuit și împreună. Astfel, ne știam deja obiceiurile. Știam că seara lenevim la un serial, așa că vrem o sufragerie cozy. Știam cât de enervant era să ne încălțăm/descălțăm la ușă din picioare, așa că am pus o banchetă la intrare.

Un an mai târziu, ne uităm în jur și ne dăm seama că folosim cam tot ce e în apartament. Nu ne încurcă nimic, ne sunt lucrurile la îndemână. Încă mă surprinde cum pică soarele în anumite colțuri, precum în prima poză.

Aceeași senzație v-o doresc și vouă! 😌

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.