Cred că schimbarea de sezon este un moment oportun să povestesc despre cum îmi îngrijesc plantele de apartament. Ultimii doi ani m-au făcut mai atentă la îngrijirea plantelor, iar prietenii mai apelează la mine pentru sfaturi. Mă documentez pe cont propriu și testez pe grădina proprie, de-aia zic că sunt sfaturi amatoricești de îngrijire a plantelor.

Plantele mele sunt plante destul de comune, am evitat până acum să risc viața unor specii prea complicate. Asta m-a ajutat și să-mi creez obiceiuri similare de îngrijire a lor, fără bătăi de cap. Practic, în fiecare dimineață fac un tur al plantelor să le verific starea. Asta îmi dă și o stare de bine în rutina matinală, când văd că mai iese o frunză sau că alta se usucă – memento mori.

Pentru fiecare plantă pe care o aduc în casă, întâi citesc recomandările: câtă lumină, apă are nevoie, ce sol îi trebuie. Apoi le grupez prin apartament în funcție de aceste nevoi. Și încerc să nu le omor prin overnurture, adică prea multă apă sau mutat de colo-colo.

Poziționarea plantelor în casă: nevoia de soare

Încep cu acest topic pentru că vreau să scriu și despre tranziția de afară înăuntru. Am jumătate din plante pe balcon, le-am ținut afară toată vara, iar acum le-am pregătit să le bag în casă. Cât au stat afară, am evitat locurile cu soare puternic toată ziua. Acum că a venit frigul, trebuie să le găsesc un loc luminos, dar să nu fie variații mari de temperatură. Deci nu lângă un geam pe care-l deschid zilnic.

Ce am mai învățat este că și jumătate de metru poate influența cantitatea de lumină pe care o plantă o primește. Vezi cum reacționează frunzele și găsește-le locul unde le e cel mai bine, fără să te încurce nici pe tine. Sigur că poți lua scurtături, precum lămpi cu lumină UV.

Unul dintre locurile pe care eu le folosesc cel mai des sunt pervazurile de la ferestre. Doar că această soluție e bună pe vară, când nu merg caloriferele de lângă. Între curentul de la ferestre și căldura caloriferelor, o vor lua razna și le găsești moarte 😵

Curățarea periodică a frunzelor

E sezonul mutării plantelor de afară în casă, deci acum e un moment bun să le și cureți. Scoate frunzele moarte, șterge ghiveciul de praf, verifică să nu aibă și alți locatari.

De asemenea, fă-ți un obicei din a șterge frunzele de praf. Asta afectează cantitatea de soare pe care o primesc (sau nu) și elimină șansele să apară dăunători.

Udatul plantelor

Nu le mai uda atât de des în sezonul rece! Aceasta ar fi o altă greșeală pe care am învățat-o pe pielea mea. Cum dă frigul, mai amână puțin udatul plantelor. Mai ales la suculente și cactuși! Te anunță ei, își încrețesc ușor corpul atunci când le e sete. La celelalte, vezi și ce fel de frunze au: dacă sunt din acelea pufoase, să nu le uzi pe frunze, ci le dai ușor la o parte.

Cu apa este cel mai ușor să dai greș. Eu am omorât mulți cactuși pentru că le-am pus multă apă. De cele mai multe ori, este mai sigur să îi dai plantei mai puțină apă decât are nevoie. Poți verifica oricând cam în ce stare e prin verificare solului (dacă e încă umed, mai așteaptă) și pipăitul frunzelor (dacă par înmuiate, cer apă). Pe cele cu frunze lucioase și orhideele îmi place să le bag uneori și duș sau le înec, astfel încât să se simtă ca după ploaie. Atenție, nu fac asta cu plantele care nu au ghiveci cu scurgere.

Dacă pleci de acasă des și nu ai timp să le verifici constant, poți apela la trucuri ca plantele să-și ia câtă apă au nevoie:

  • mai tradițional: iei un fir de ață pe care-l bagi într-o sticlă cu apă la un capăt și în ghiveci la celălalt capăt
  • mai modern: cu dispozitive precum Lutoya, un vas de lut în care pui apă și apoi îl înfigi în ghiveci, sau prin pipete decorative

Menționez acum și îngrășământul: de obicei folosesc un îngrășământ general pentru toate, pe timp de vară. Atunci au nevoie de stimulare pentru creștere. Pe timp de iarnă, există riscul ca rădăcinile să putrezească de la el. Alternativ, mai folosesc îngrășământ tradițional precum zaț de cafea sau coji de ouă.

Schimbatul ghivecelor

Eu de obicei schimb ghiveciul unei plante primăvara, sau atunci când abia o aduc în casă și e în șocul mutării. Acum poți alege și să o muți într-un ghiveci cu autoirigare, în care îi torni apă separat și-și ia ea prin rădăcină.

Dacă vreau să o înmulțesc, fac transferul unei crenguțe via un pahar cu apă în care-și poate dezvolta rădăcinile înainte de ghiveciul cu pământ. Dar diferă de la plantă la plantă, așa că cel mai sigur verifici pentru specia pe care. o ai tu.

Cam atât am avut eu de împărtășit astăzi. Sigur, aceste idei au funcționat la plantele mele, de aceea sunt sfaturi amatoricești. Sper să te ajute 🙂

Dacă ai și tu ceva de împărtășit, shoot!


Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.