Deseori, când vorbim despre casele noastre, ajunge discuția la treburile casnice și la cum ne organizăm lucrurile. Iar pentru cei care au lucrat în 2020 predominant de acasă, starea de bine prin astfel de elemente a fost una dintre preocupări.

Doar că organizarea spațiului nu-ți asigură starea de bine acasă

Am văzut asta mult la oamenii pe care-i urmăresc pe instagram, unii cu mai multe mii de followers. Seria The Home Edit a fost în top pe Netflix. Lumea propovăduiește cutiile și cutiuțele și recipientele de plastic. Am auzit de multe ori “the showroom experience”, să ne arate dulapurile precum rafturile magazinelor.

Iar eu văd mai multe probleme cu pasiunea pentru organizarea casei:

  1. Nu poți să spui că esti preocupat de minimalism doar pentru că folosești recipiente transparente de plastic (care nu dispare niciodată!) în loc să folosești recipientele în care vin produsele.
  2. Consumerism. Cumperi mai mult în loc să consumi mai puțin. Dacă nu ești bucătar sau nu ai o pasiune nemaipomenită pentru gătit, de ce-ți trebuie 15 recipiente doar pentru sare? Eventual ai nevoie și de un aparat de etichetat, să faci diferența între ele.
  3. Tendința de supra-categorizare. Sertare cu cutii și cutiuțe, în care ținem… nasturi* împărțiți pe mărimi, materiale și culori. Câte 2-3 în fiecare cutiuță, dar sunt organizați. Nu, doar folosești prea mult spațiu și te obosești. Grija pentru a ține minte și a avea grijă pentru fiecare năsturaș îți va consuma mai multă energie decât e nevoie. Vei obosi, te vei enerva și vei renunța la tot.
  4. Locuiești într-o casă sau într-un showroom? Ceea ce face casele să arate locuite sunt taman urmele pe care le lasă locatarii săi. Inclusiv marca de cereale pe care ei o aleg, cu eticheta colorată pe cutie.
  5. Organizarea unui spațiu poate să nu însemne nimic. Dacă tu nu te-ai descotorosit de hainele care nu-ți plac, ci doar le-ai aranjat frumos pe culori, nu te vei bucura mai mult de garderoba ta. Și poți să ai oricâte borcănașe de condimente, dacă majoritatea conținutului ajunge să expire până-l folosești.

Nu mă înțelegeți greșit, am și eu caserole în bucătărie. Mă folosesc de cutii în sertare pentru a separa șosetele de dresuri. Însă sunt prea leneșă să mă ocup de prea multe. Ăsta e adevărul, am început ideea de minimalism și cumpătare din lene și confort. Voi adapta principiile la nevoile mele, nu la câte recipiente îmi arată o influnceriță că are în sertar.

Am simțit nevoia să scriu aceste rânduri pentru cei câțiva care mă citiți ca un kind reminder. Un memo să nu uitați de voi și de nevoile voastre de zi cu zi.

Sigur că inspirația e peste tot și este util să aspirăm către o anumită estetică sau imagine. Fie că ne place sau nu, marketingul este peste tot, iar nevoile noastre sunt ușor de creat, mai ales când viața noastră gravitează în jurul ecranelor.

Dar din când să ne uităm în jurul nostru și să vedem dacă chiar ne place ce-i acolo. Pentru că la finalul zilei contează să ne simțim noi bine.

*nu știu câți chiar mai aveți nasturi prin case, dar am folosit acest obiect ca reprezentant al nimicurilor și mărunțișurilor pe care le adunăm.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.