Nu știu voi cum sunteți, dar mie mi-a fost greu să mă concentrez pe citit în perioada asta. Mai ales pe non-ficțiune. Pentru beletristică, parcă mi-a fost mai ușor să evadez. În schimb, am revăzut filmul Anna Karenina. Mi-aș dori să am în casă un volum din Oblomov, să-l recitesc. Vi-l recomand, cred că e potrivit cu energia din perioada asta. Dar să vă spun despre ce am reușit totuși să citesc.
Everybody lies de Seth Stephens-Davidowitz
Everybody lies este o carte foarte interesantă pentru că reușește să scoată la iveală ce cred oamenii cu adevărat. Este o carte data-driven, adică bazată pe date despre consumul oamenilor pe internet. Titlul vine de la nevoia oamenilor de a răspunde în sondaje în mod corect, conform așteptărilor societății. Nu este nemaipomenită, exemplele sunt dezlânate pe alocuri, dar este un bun început dacă ești preocupat/ă de comportamentul uman.
Acolo unde cântă racii de Delia Owens
Asta e o carte la care am râs la final. Deși am ezitat puțin dacă să o încep, a fost o plăcere să o citesc. Subiectele variază de la prietenia între femei (sau lipsa ei) la teme sociale privind integrarea în societate a celor defavorizați, la dragoste adevărată. Frazele curg lin, natural, iar trecerile între scene și timpuri sunt clare. Este o carte cu multe lecții de reținut, pentru oameni la orice vârstă.
Mămica zisese că femeile au nevoie una de alta mai mult decât au nevoie de bărbați, dar nu-i spusese și cum să pătrundă în ceată. (p. 92)
Ascultați-mă bine, asta-i o lecție de viață. Da, ne-am blocat, dar ce-am făcut noi fetele? Ne-am distrat de minune și-am tot râs. Așa-i cu surorile și cu prietenele. Rămânem împreună chiar și-n noroi, mai ales în noroi. (p. 109)
The Testaments de Margaret Atwood
Puțin oversharing: am citit cartea când începuse strictețea legată de coronavirus, așa că eram puțin confuză legat de ce urmează.
The Testaments este continuarea de la Handmaid’s Tale (de care am povestit aici). Cred că ar fi complicat de citit doar asta, fără să știi ce s-a întâmplat înainte. În acest volum descoperim acțiunea din 3 perspective diferite, concomitent: o adolescentă din Canada, o tânără care a crescut în Gilead, și Mătușa Lidia. Asta mi se pare cea mai fascinantă parte la cum este scrisă cartea, să existe trecerea asta de la o stare la alta, de la un mod de exprimare la altul, fiind vorba despre același lucru. Cu siguranță, este o carte bună și un final de care aveam nevoie.
Reasons to stay alive de Matt Haig
Reasons to stay alive (tradusă Câteva motive să iubești viața) este probabil una dintre cele mai bune cărți despre depresie. Fără termeni tehnici, citești despre senzații și gânduri pe care credeai că le ai doar tu. Nefiind o carte de psihologie, ci definiții personale, liste cu descrieri mai mult sau mai puţin metaforice ale depresiei, simptome, sfaturi, cred că e utile de citit și de cei care au în preajmă pe cineva cu simptome de depresie. Este optimistă și te ajută să-ți găsești motivația personală de a trece peste un episod, de a continua cu planurile vieții normale.
No limits: the will to succeed de Michael Phelps
După cum povesteam pe Instagram (puteți da follow, l-am făcut privat din cauza botsilor care spamează), asta e metoda mea de a rămâne cu mintea la înot, deși bazinul e închis. În plus, aveam nevoie de o componentă teoretică pentru chinul meu, și m-am dus la cel mai bun din lume. Cartea a fost destul de dificil de urmărit pentru un amator, fiind în engleză, cu jargon de înot. Este scrisă la persoana I, din perspectiva lui Michael Phelps, și descrie evoluția lui până la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008, ea a apărut în 2009), unde a câștigat 8 medalii de aur.
Am rămas cu câteva paragrafe subliniate, care descriu gândirea unui campiona mondial: să lași munca să vorbească pentru tine; nu poți controla cum se pregătesc alții, dar poți controla ce faci tu; importanța unui scop înalt și exercițiul de vizualizare a cursei (ceva ce am aflat și despre piloții de F1).
We become what we think about most. (…) Are you going to wait until after you win your gold medal to have a good attitude? No. Youțre going to do it beforehand. You have to have the right mental attitude, and go from there. You’re going to be an Olympic champion in attitude long before there’s a gold medal around your neck. (p. 69)
Less de Andrew Sean Greer
Less este o carte despre viața unui scriitor gay, care ajunge la 50 de ani singur. Mi-a plăcut din atât de multe unghiuri: componenta pragmatică din viața unui scriitor; confuzia de a ajunge într-un punct al vieții de unde nu știi ce să faci mai departe pentru că nu există prea multe modele în societate. Așa că fuge de toate temerile. O călătorie în jurul lumii îl va ajuta pe Arthur Less să se redescopere, pentru că va fi pus în multe situații diferite. Privind din afară, simți nevoia să îl iei la palme, să-i spui să-și ia viața în mâini și să nu o mai accepte pasiv.
Ce mai citim?
Am în plan să citesc Lebăda Neagră de la Taleb, poate Statut și anxietate de la Alain de Botton, însă parcă simt nevoia să evadez din lumea reală în ficțiune. Voi ce mai citiți?
Majoritatea cărților sunt disponibile pe Bookster. Ți-am lăsat un link către Cărturești pentru că lista asta de cărți poate fi o sursă bună de dat cadou, iar cei de la Cărturești ți le pot împacheta special 🎁. Pentru versiunile în engleză, îți recomand să comanzi de pe Books-express.ro.
Book photo created by pressfoto
4 Comments
Eliza Botogan · March 30, 2020 at 9:50 pm
Mi-a plăcut mult Reasons to Stay Alive, si mie mi s-a părut cea mai accurate descriere a depresiei, m-a ajutat mult sa am mai multa compasiune pentru mine, cea din trecut, si mi-a întărit convingerea ca este dăunător sa le spune oamenilor ca nubaubde ce sa fie in depresie, ca “ia uite ce multe motive sa fii fericit ai”
In rest, pun pe listă de la tine cărțile de Seth Stephens, Andrew Sean Greer și Delia Owens.
Acum citesc:
Thrive – Arianna Huffington
The Gifts of Imperfection – Brené Brown
Outlander: Written in my Own Heart’s Blood – Diana Gabaldon
Siii doar atunci când îmi amintesc The Daily Stoic – Ryan Holiday
Urmează:
Obliquity – John Kay
Think and Grow Rich – Napoleon Hill
The Monk who Sold his Ferrari – Robin Sharma
Recomand deja tot ce citesc acum, dar din anul trecut cel mai mult m-au impresionat
How to Stop Time – Matt Haig
Love, Anthony – Lisa Genova
The Only Story – Julian Barnes
Educated – Tara Westover
Outlander le citesc de câțiva ani deja, si recomand seria din toată inima (si serialul, dar mai mult cărțile)
Deja pe lista mea, din ce ai tu este The Testaments, dar nu știu când ii vine rândul
Gabriela · March 30, 2020 at 10:03 pm
Ryan Holiday mi se pare potrivit pentru răsfoit și revenit la nevoie. Voiam să-l descopăr mai mult pe Matt Haig, îmi dă încredere să văd că ți-a plăcut How to Stop Time. Voi căuta și seria Outlander, nu știu nimic despre 😀 mulțumesc pentru lista ta, o combin cu ce mai am
Andreea Chiuaru · March 31, 2020 at 1:53 pm
Mie nu prea mi-a plăcut The Testaments, parcă n-aveam nevoie de alt final. :))
Și eu vreau să citesc Lebăda Neagră în aprilie + Homo Deus + Essentialism (care e recitire, de fapt). În rest, în weekenduri îmi doresc lecturi mai ușurele, care merg dintr-un foc. Primele pe listă sunt „O toaletă a la Liz Taylor” de Rodica Ojog Brasoveanu și Sarutul pictat.
Gabriela · March 31, 2020 at 11:38 pm
Uu, da, Rodica Ojog Brașoveanu ar fi o escapadă bună din realitate!