Vegetariana, de Han Kang este o carte pe care am tot văzut-o recomandată în diverse liste de must-read și am vrut să văd despre ce e vorba. Nu este neapărat o carte pe care aș recomanda-o, dar am dus-o totuși până la sfârșit. Este o carte foarte bună scrisă, doar cu un subiect greu de… digerat.

Ei bine, o avem pe “Vegetariana”, substantiv comun articulat hotărât, care aduce un sens deja peiorativ personajului principal Kim Yeong-Hye. Ba mai mult, nici nu prea i se dă cuvântul în mod direct, căci cea mai mare parte a acțiunii este prezentată prin ochii altora. Cartea este împărțită în 3 perspective: Vegetariană, în care vocea naratorului aparține soțului blazat; Pata Mongolă, cu vocea cumnatului artist; Copacii în flăcări (?), din viziunea surorii sale.

În acest context (femeie simplă, la locul ei, cu o viață monotonă), decizia pe care o ia Kim în privință dietei și stilului sau de viață destabilizează totul în jurul sau. Se pare că femeia este structura centrală a familiei, chiar și când este incredibil de simplă și neremarcabila. Fiecare femeie din grupul social al familiei contribuie la unitatea grupului ca întreg-fie că vorbim în relația cu părinții sau căsnicia fraților/surorilor. Iar îndrăzneala că își dorește o identitate proprie îi aduce nebunia-moartea.

Stilul povestirii duce puțin cu gândul la Haruki Murakami, însă discursul este mult mai puternic, mai dur, mai “urât”. Pe alocuri chiar mi se par cadre violente de dragul accentuării “cât de rău este să mănânci carne”, pentru scenele în care Kim își amintește cum a mâncat friptură de câine sau cum mama sa îi da se bea amestecătură de sânge de capră. Sigur, vorbim de Asia de Est, de ce să nu fie asta menționate, nu?! 🙂

En fin, discurs dure – opinii puternice.

Dacă ați citit-o, chiar mi-ar plăcea să știu cum vi s-a părut.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.