Să știi limbi străine este una dintre cele mai exotice abilități pe care le poate avea o persoană, oriunde în lume. România a devenit centrul de externalizare al serviciilor pentru companii din toată lumea, datorită capacității angajaților de a cunoaște mai multe limbi străine și de a se adapta mai multor domenii (de la HR la contabilitate și marketing). În 2016 concurența la FLLS a ajuns la aproape 76 de candidați/loc pentru anumite specializări.

Merită tot chinul ăsta?

Un amic revenit din SUA spunea cum americanii apreciau faptul că el le vorbea limba, căci ei știau doar engleză. Este o senzație foarte mișto să te poți înțelege cu niște străini pe stradă. Dincolo de engleză (care trebuie știută mai bine decât ai lăv iu), e mai ușor ca niciodată  să înveți de unul singur o limbă străină: ai youtube, duolingo și mii de ghiduri & cărți în limbi străine.

Totuși, ies banii din limbi străine?

E drept că abilitatea de a cunoaște o limbă străină, cu cât mai exotică, cu atât mai bine, te face mult mai angajabil la o companie internațională, unde poți câștiga decent pentru un salariu de început.

Cu toate acestea

Dacă nu-ți place gramatica, urăști să călătorești și să cunoști oameni diferiți, nu înțelegi de ce mediteraneenii au un ritm diferit de lucru sau stilul britanic de a refuza ceva. Apoi, nu trebuie să ți se urce la cap faptul că știi din naștere o limbă – fie ea germană, maghiară sau rusă – căci limba evoluează, jargonul e diferit și vorbești cu specialiști din secolul ăsta.

În fiecare an, primăvara-vara, primesc întrebări despre FLLS pe blog sau în privat, cum e, dacă te ajută în carieră and so on. Răspunsul meu este că lucruri minunate se pot face în orice domeniu, contează mult pasiunea și curiozitatea pe care le pui la bătaie.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.