Japoneza este una dintre secțiile cele mai populare de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. După cererea publicului acestui blog, am încercat să arăt povești diverse ale unor absolvente ale secției. Iată al doilea episod pe temă, cu Laura Gîrbea. Ea a terminat Filologie japoneză – engleză și masteratul de Studii Est-Asiatice. După ce nu și-a găsit locul în corporație, experiențele cu EVS au dus-o către predat engleză. Ascultă-i povestea mai jos.

Cum a ajuns la Limbi Străine

Adolescența a prins-o în plin curent emo, așa că i se părea că ce trebuia să facă la facultate era să studieze japoneza. Deși avea o pasiune pentru muzică și voia să devină vedetă, a crezut că japoneza este ceva ce trebuia să învețe. A dat admitere – a marcat-o căldura din sala Facultății de Matematică unde se întâmpla asta – a luat și a început viața de student.

Studenția la Limbi Străine

Mutarea la București a venit cu multe obiceiuri noi. A stat la cămin în Grozăvești și credea că drumul până la facultate e ok să-l facă pe jos. Până a descoperit metroul. Făcea în același timp mai multe lucruri: cursuri de canto, voluntariat la ASLS, cursuri la facultate. Era mereu pe fugă, dar îi plăceau toate.

I-a plăcut la japoneză, mai ales că a preluat și din cutumele culturale: să fie mai ordonată, mai disciplinată. La engleză, și-ar fi dorit să aibă profesori mai deschiși către dialog, parteneri adevărați în procesul de studiu. Cât despre modulul psiho-pedagogic, a fost o dezamăgire totală și nu crede că a pregătit-o pentru meseria ei.

Cum a ajuns să lucreze ca profesor, în Polonia

A descoperit experiențele de voluntariat în European Voluntary Service (EVS) și a plecat să predea engleză copiilor. Deși s-a bucurat de activitate, la întoarcere s-a angajat într-o corporație, în departamentul de IT. Nu înțelegea ce trebuia să facă, dar cel mai mult o deranja că trebuia să stea 8 ore într-un loc, la birou. Apoi a reapărut ocazia de a preda engleză copiilor, în Cracovia. Cel mai mult îi place să lucreze cu copiii. Cel mai mult îi displac părinții.

Recomandări pentru viitorii studenți

Să aibă mintea deschisă și să renunțe dacă descoperă că facultatea nu este ceea ce credeau că li se potrivește.


Asta am extras eu, pe scurt, din discuția noastră. Ne știm de câțiva ani, așa că a fost o ocazie bună să ne amintim de cum a fost în facultate. Mai degrabă dai play să ne asculți, vei prinde mai multe lucruri relevante în funcție de ce ai tu nevoie. Pe Laura o găsești pe facebook direct, dar poți lăsa întrebări și mai jos, să vadă toată lumea răspunsurile.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.