Batumi este probabil cel mai popular oraș cu deschidere la Marea Neagră din Georgia (și al doilea ca dimensiune, după Tbilisi), și o destinație populară pentru turiștii din țările vecine, mai ales Rusia.

Cum ajungi în Batumi?

V-am povestit deja despre excursia din Kutaisi din septembrie și ținem minte de atunci că nu se compară cu alte experiențe de prin Europa. De la aeroport poți lua un Georgian Bus direct către Batumi, dacă nu te interesează alte zone. Din Kutaisi, pentru a ajunge la Batumi, sau în alte locuri din Georgia, cei mai mulți locuitori iau un microbuz de la McDonalds (cel de la intrarea în oraș, nu din centru!). Microbuzul pleacă când se umple – sau o dată la vreo 20 minute. Costă 10 lari de persoană (cam 15 lei) și durează vreo 3 ore, cu tot cu opriri. La întoarcere a fost 15 lari/persoană pentru că a fost un microbuz mai mic, de doar 6 locuri.

Drumul care leagă cele două orașe are câte o bandă pe sens, toată lumea se grăbește (mai ales șoferii de microbuz, dar la fel sunt și cei de la noi), și sunt șanse mari să te familiarizezi cu muzica locală. O chestie care mi-a atras atenția la toate microbuzele este că și-au instalat un sistem de închidere/deschidere a ușii laterale automat, așa că nu avem “nu trântiți ușa!”.

Ce faci în Batumi?

Excursia noastră a fost la final de septembrie, deci în afara sezonului și cam friguț. Asta a fost bine, pentru că ne-am putut plimba liniștiți pe străduțe, prin cartierul evreiesc și apoi pe Bulevardul Batumi (faleza lor, practic).

Nevoia de a atrage turiștii se vede și aici: lângă blocuri simple, pătrate, fără niciun artificiu, vedem clădiri cu multe ornamente și turle, apoi sunt clădiri înalte de sticlă și metal. Ce recomand să bifezi:

  • O plimbare prin zona centrală a orașului, pentru un mix cultural;
  • Ceasul Astronomic și apoi o plimbare către Piața Europei și poze la Statuia Medeei;
  • Statuile mișcătoare cu Ali și Nino, ce-i doi îndrăgostiți – e un mecanism foarte interesant acolo;
  • Priveliștea din Turnul Alfabetului – o structură metalică pe care sunt atașate literele din alfabetul georgian, costă 10 lari să urci la restaurant să admiri priveliștea;
  • Marea Neagră și Bulevardul Batumi – Marea este la fel de agitată ca pe malul românesc, însă faleza este foarte largă, are pistă pentru bicicliști, nu sunt multe tarabe, iar laitmotivul dragostei lovește din nou cu niște siluate metalice simpatice.

Cum este plaja la Marea Neagră?

Uite aici am fost surprinși să vedem că plaja este alcătuită doar din pietre. Nu prea poți sta doar pe păturică, probabil că pe vară se închiriază șezlonguri #fărănumăr.

Cum este Batumi?

Un mix între mahala, case boeme și clădiri moderne. Oamenii sunt în regulă, atât cât se poate. Nu sunt agasanți, și îți răspund la întrebare într-o engleză decentă. Am mâncat într-un singur loc, la Munich, un sushi tradițional 😀 Iar dacă în celălalt articol, despre Kutaisi, lăudam cât de bine întreținute sunt toate locurile, aici mai vedem scăpări din cauza turiștilor, care scrijelesc bănci sau copaci (probabil ruși, după caracterele chirilice, dar nu vrem să arătăm cu degetul). Merită vizitat, chiar și în sezon, să te bucur de mare și soare.

View this post on Instagram

A post shared by Gabriela Deleanu 💫 (@gabrieladeleanu) on

Share Button

2 Comments

Plaja Tuzla - unde sa vii, de ce sa stai si cum sa adaugi putina adrenalina - DianaDuca.ro · July 19, 2019 at 3:29 pm

[…] descoperit cu prietenul ei aceasta bijuterie marina. Asa ca vara asta am venit in gasca, cu tot cu Gabriela, si m-am convins cu ochii […]

Citybreak în Kutaisi, orașul zâmbetului - ghid de vizitare • Gabriela Deleanu · December 4, 2019 at 10:45 pm

[…] ocupă de asta. În ultimii 10 ani, s-au construit multe lucruri (și aici, și în Batumi, de care povestesc într-un alt articol), iar guvernul este lăudat pentru acțiunile de protejare și […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.