Liniile aeriene low-cost conving călători din toată lumea să descopere destinații mai puțin cunoscute, iar pe noi WizzAir ne-a convins să vizităm Kutaisi la sfârșitul lui septembrie.

Kutaisi este un orășel din regiunea Imereti, în vestul Georgiei. Nu este cel mai modern dintre orașe, nici nu are cele multe obiective turistice, dar îți poate da de treabă.

Aeroportul din Kutaisi și cum ajungi în Kutaisi

Aeroportul din Kutaisi, aflat la vreo 30 de minute de oraș, seamănă mai degrabă cu o autogară. Recent construită, în dezvoltare, curată. De acolo îți poți cumpăra sau confirma biletul online la Georgian Bus (disponibil în funcție de zbor), care te va duce în fața ușii de hotel, sau să negociezi cu taximetriștii să te ducă în oraș (ar trebui să coste în jur de 25 de lari să te ducă până în centrul orașului.

Cum faci cu banii?

Moneda națională în Georgia este lari (GEL). Paritatea cu leul este cam 1RON=0.65GEL. Din aeroport îți poți scoate direct lari (GEL) de pe card, sau să-ți schimbi banii la schimbul valutar al aeroportului. Alternativ, poți scoate bani și de la un ATM din oraș (nu sunt pe toate străzile, dar găsești câteva în centru. Vei avea nevoie de bani cash în majoritatea locurilor. Pentru restaurante, am folosit și cardul Revolut ca metodă de plată, a mers fără probleme.

Cum este Kutaisi? Cum sunt oamenii? Știu engleză?

Astea au fost întrebările cheie pentru mine înainte să plec. Georgia nu este cea mai dezvoltată țară, încă e în certuri cu Rusia, iar Kutaisi nu este cel mai modern oraș. Când am ajuns acolo, mi-am amintit cum arăta Tecuciul când eram eu mică: multe blocuri gri, multe mașini vechi, dubițe, oameni încrâncenați. Europa de Est, nu te poți aștepta să fie cei mai prietenoși și zâmbitori oameni din lume. Cei bătrâni știu georgiană și rusă, cei mai tineri georgiană și un strop de engleză. Populația este îmbătrânită, cei mai mulți tineri pe care i-am văzut lucrau în servicii. Încă un motiv să nu ai cu ce să-ți clătești ochii 🙂 Cu toate acestea, cam toți cu care am interacționat în 5 zile sunt curați, îngrijiți, spălați.

Da, majoritatea lucrurilor sunt scrise în alfabet georgian, dar în locuri populare (restaurante, chestii de vizitat), apare și alfabetul latin + varianta în engleză și rusă.

Ce e de văzut în Kutaisi?

În Kutaisi, mai puține lucruri. Orașul este destul de mic, destul de sărac (deși sunt 2 McDonalds și un Wendys), însă statul se ocupă de asta. În ultimii 10 ani, s-au construit multe lucruri (și aici, și în Batumi, de care povestesc într-un alt articol), iar guvernul este lăudat pentru acțiunile de protejare și promovare.

În oraș îți poți pierde câteva ore cu:

  • Clădirea Parlamentului – o clădire cu arhitectură neașteptată, nefolosită activ, care din păcate nu poate fi vizitată;
  • Catedrala Bagrati – cu acoperișurile verzi, fură ochii încă din avion. Poziționarea pe deal oferă o panoramă drăguță a orașului;
  • Grădina Botanică – pentru 1 lari, poți să te plimbi printr-o grădină micuță, dar îngrijită, și să vezi biserica în copac;
  • Fântâna Colchis – în centrul orașului, are câteva statui aurii, replici ale unor artefacte antice;
  • Opera și Teatrul Meskhishvili – tot în zonă, le poți admira din afară;
  • Piața de legume – nu râdeți, apare și în harta turistică a orașului. Acolo găsești condimente locale și Churchkhela, un desert local de adus acasă;
  • Parcul de distracții și telecabina – bine, e mult spus parc de distracții, dar merită să dai 1 lari pe sens să iei telecabina până sus, să vezi copiii aduși la joacă și orașul de sus, la apus.

Kutaisi are 2 centre de informare pentru turiși și o hartă turistică care să te ajute să îl descoperi.

Orașul este mic, dar împrejurimile sale sunt cât se poate de ofertante. Dacă ai costumul de baie la tine, poți lua microbuzul până la Tskaltubo, un resort spa unde mergea și Stalin în vremurile bune. Dacă-ți pui ceva pe cap, mergi cu microbuzul în cealaltă direcție, spre Gelati și mănăstirea de acolo.

Dacă vrei ceva mai organizat, poți apela la băieții de la Budget Georgia pentru o excursie de o zi sau un tur privat. Pentru 35 lari, am vizitat 4 destinații într-o zi cu ploaie, luați și aduși la hotel. Turul Canyons and caves te plimbă la:

  • Prometheus cave – cunoscută de localnici drept Peștera lui Amirani (personaj al legendelor locale), iar numele Prometheus a venit doar ca să atragă atenția turiștilor. Ghidul se plimbă cei 3km alături de tine și explică în rusă și engleză punctele principale de atracție și pozat.
  • Rezervația Sataplia – câteva urme de dinozauri, o peșteră ceva mai mică decât cealaltă, o plimbare pe lângă muntele albinelor (de unde și numele), și un punct pentru panoramă minunat (când nu este ceață:) ).
  • Canionul Martvili – alei de mers pe lângă cascade, multă curățenie, și potențiale plimbări cu barca (când nu plouă:) ).
  • Canionul Okatse – probabil unul dintre cele mai spectaculoase peisaje, cu tot cu ceață și ploaie. O pasarelă metalică te duce în mijlocul naturii, pentru vreo 2km. Uiți de răul de înălțime când te uiți în zare și-ți dai seama cât de mic ești pe planeta asta.

Intrarea se poate plăti separat, la fiecare dintre atracții, însă poți cumpăra și un bilet combo de la oricare dintre ele, care-ți asigură intrarea peste tot cu 50 lari.

De menționat, anul acesta georgienii sărbătoresc 100 de ani de intependență.

Urmărește vlogul de pregătire al bagajului pentru citybreak

Ce mănânci în Kutaisi?

Brânză, carne, nuci. Și variații pe subiect. Fie că alegi faimoasa bărcuță cu brânză, sau alte plăcinte, toate sunt delicioase. Ce ar trebui să încerci:

  • Khinkali – pelmeni sau colțunași, fierți sau la cuptor, cu carne sau cu alte umpluturi.
  • Lobiani – o plăcintă cu fasole, care poate veni și în combinații cu carne.
  • Khachapuri – plăcintă cu brânză, fie că o alegi simplă sau în formă de barcă.

Unde să mănânci în Kutaisi: locurile nu sunt cu duiumul, așa că cele bune sunt și aglomerate (de turiști, cel mai des). Uite ce am recomand:

  • O masă rezervată pentru cină la Palaty
  • Să mănânci de toate locale la Baraka
  • Să te simți bine la Paolo
  • Să bei ceva la Papavero
  • Să bei o cafea și să mănânci ceva dulce la Our Cafe.

Impresii generale despre Kutaisi

Dacă nu ai citit în diagonală articolul, probabil ai observat de câte ori am repetat curat sau îngrijit. Pentru că fix impresia asta mi-a lăsat-o la final Kutaisi: orașul nu este bogat, nu are foarte multe de oferit și mulți localnici par surprinși cu atâția turiști în orașul lor. Dar în nouzecismul atmosferei, am vâzut doar locuri fără peturi și gunoaie, fără Ion+Maria=Love, fără chiștoace și coji de semințe la orice bancă din parc. Să vizităm și să luăm aminte.

Sper ca acest articol ți-e de folos în organizarea excursiei tale în Kutaisi. Dacă ai întrebări, lasă-le în comentarii, să-i ajute și pe alții.

Booking.com
Share Button

1 Comment

Marea Neagră de pe celălalt mal: Excursie la Batumi • Gabriela Deleanu · May 29, 2019 at 11:58 pm

[…] povestit deja despre excursia din Kutaisi din septembrie și ținem minte de atunci că nu se compară cu alte experiențe de prin […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.