Cât de prietenos este un arici – el nu este un animal prietenos, dar lasă-mă să-ți spun mai multe despre îngrijirea lor.

Am scris odată despre cum l-am primit – nu eram tocmai pregătită pentru el, am făcut tot ce am putut să am grijă de el din prima zi. Din sâsâieli, hâsâieli și tresăriri bruște nu îl scoteam, așa că am făcut tot ce recomanda internetul să mă apropii de el: i-am pus tricouri cu mirosul meu în care să doarmă, am vorbit cu el, îl țineam în brațe cât mă uităm la seriale. În momentul în care s-a deschis și i-am atins burtică, am început să plâng. Asta se întâmpla după vreo luna de tratament din asta zilnic. Într-un final m-a acceptat, acum pot să-l iau de jos fără nicio reținere (am devenit și imună la țepii lui). Depinde și de starea lui, de perioada zilei, de cât de lumină și zgomot, de multe.

Ce mănâncă un arici?

Mâncare de pisici (pui de pisici, uscată mai mult, umedă mai rar), salate, fructe, gândăcei (nu am ajuns încă la perioada asta). Există și mâncare specială pentru arici, care nu-i prea place (și nici nu prea e recomandată pe internet).

Cât de jucăuș e? Ce face? Răspunde când îl strigi?

Este jucăuș, curios și inteligent. Deja a învățat casa și este super amuzant când aleargă de colo-colo (îi dau drumul 2h/seară), bagă nasul în toate colțurile și se ascunde în cele mai întunecate locuri. Nu, nu răspunde când îl strig, reacționează rareori când aude punga cu mâncare.

În ce țin un arici în casă?

L-am primit într-o cușcă medie cu fund de plastic și grilaj de sârme, din care a evadat de câteva ori. I-am cumpărat o cușcă de hamster cu sârme mai apropiate, care a devenit rapid mult prea mică pentru el. Acum are o cușcă de iepuri cu 2 camere, cu mult spațiu de joacă.

Cât de sensibil este un arici?

Aricii sunt destul de sensibili. Pentru că se cațără mult și au nasul lung pe care-l bagă peste tot, s-a rănit de câteva ori superficial la nas în a două cușcă (adică îi trecea în 2 zile). Apoi s-a mai lovit la unul dintre piciorușe și s-a umflat cam tare, însă l-am dat cu o soluție recomandată de medicul veterinar de la Sanivet (i-am găsit pe Google și-i recomand 👍💖), și și-a revenit.

Cât de costisitoare este întreținerea unui arici?

Aricii nu sunt high-maintenance. Are nevoie de apă curată, de mâncare bună (gen Royal Canin), de suficient spațiu de mișcare cu un loc în care să se ascundă, și de căldură – ceea ce lasă mult loc de improvizație.

Unde își face nevoile?

Ariciul se învață să facă la litieră (cu rumeguș și fân), dar dacă îl pălește când aleargă prin casă, lasă bile de nesquik pe unde se nimerește.

Care este durată medie de viață?

În jur de 6-7 ani, ceea ce este cam trist 🙁

Cât de mare se face ariciul?

Ariciul african ajunge pe la 25 de centimetri lungime. Acum la 4 luni, când e strâns, abia are câțiva cm, dar când aleargă sau se întinde, ajunge la 12cm.

Alte lucruri de știut:

 • Este foarte activ noaptea, ziua doarme mult
 • Nu-i place să stea pe spate
 • Țepii înțeapă doar dacă îi are ridicați, altfel este terapeutic să-l mângâi
 • Se sperie la zgomote, voce ridicată, dacă vorbești/sufli direct spre fața lor
 • Ii cad acele, ai grijă la ele 🙂
 • Nu mușcă

Share Button

4 Comments

Ciurcas Dan Gabriel · August 25, 2018 at 8:10 am

Am dat intamplator de acest articol.. si de blog.
Aseara am gasit un arici fix pe scarile de la casa mea, in afara usii de la intrate unde tin un cosulet de gunoi.. ma rog.. mici resturi de mancare etc. Umbla pe la el.. Era destul de maricel. Prima reactie cand l-am vazut a fost sa devin stana de piatra si el la fel. Nu misca, dar avea boticul de soricel afara din tepi. Am luat lopata si am zis sa il imping putin mai incolo pe scari, moment in care sa incolacit si sa rostogolit o treapta. A inceput sa maraie sau ceva gen.. ca o pisica.. si respira foarte tare… si repede.. ca un om panicat. Atunci m-am retras in casa si m-am uitat pe geam sa vad ce face.
A continuat sa faca zgomotul ala miscanduse pana l-am pierdut in flori. Nu a durat mult.. se misca destul de repede si asta m-a uimit.
Acum afland ca nu e rau,nu face nimic rau,si e inofensiv imi pare rau ca am procedat asa. M-am speriat,nu vazuse m in viata mea unul si m-am speriat cumplit. Un lucru e clar daca pleaca de la mine din curte, va muri cel mai probabil. Sunt singurul care lasa mancare pe prispa seara pentru pisicile din vecini si singurul care are copacei prin curte.
Ce parere ai despre patania mea?

  Gabriela · August 26, 2018 at 10:09 am

  Inseamna ca sistemul lui de aparare si-a facut treaba daca te-a speriat 🙂 cel mai probabil este un arici localnic, se va descurca cu succes in lumea larga. dar daca poti sa-i mai lasi gustari, sunt convinsa ca va fi fericit.

   Ciurcas Dan Gabriel · August 26, 2018 at 6:42 pm

   Îi las 🙂 Nu prea sta.. E fricos.. Vine, papa si pleaca.. In general mancare de pisici.. vad ca-i place si paine dar doar daca e mai tare….
   E simpatic sincer. Cred ca are cuib pe la mine prin curte posibil 😀 altfel nu inteleg tot ar cauta pe la mine… :))

Cu ce hrănești un arici • Gabriela Deleanu · May 27, 2019 at 10:47 pm

[…] care suntem noi obișnuiți (câini, pisici, peruși). Într-un an și jumătate de avut grijă de Rico am trecut prin tot felul de perioade, iar mâncarea potrivită a fost cu siguranță o provocare […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.