Ariciul nu este cel mai comun animal de companie, cel puțin nu în România, așa că îngrijirea lor devine puțin mai complicată decât eforturile cu care suntem noi obișnuiți (câini, pisici, peruși). Într-un an și jumătate de avut grijă de Rico am trecut prin tot felul de perioade, iar mâncarea potrivită a fost cu siguranță o provocare pentru amândoi.

Update aprilie 2021: nu mai cred că este bine să ții acasă un animal exotic, nu este bine pentru ei să fie crescuți cu forța în alt mediu decât cel pentru care le-a evoluat specia. Dacă dai peste un arici în grădină, dă-i apă și lasă-l în pace. Cât despre aricii africani, chiar este ilegal să deții unul, după Convenția de la Berna din 1982 (îi găsiți în lista faunei de aici). România s-a alăturat Tratatului în 1993.

Ce mănâncă un arici?

Dacă găsești un arici autohton (închis la culoare) prin boscheți, cel mai bine îl lași în pace. Animalele se descurcă de capul lor oricum în natură. Iar prezența oamenilor îi poate stres, mai ales pe femelele cu pui mici.

Ariciul domesticit are nevoie de ce ar mânca și în natură: proteine (insecte), legume și fructe proaspete. Înainte să te apuci de vânat greieri, poți profita de ce există deja pe rafturile magazinelor: mâncare de pisici (pui de pisică/kittens). Rico le preferă pe cele de la Royal Canin, care sunt și printre cele mai bogate în nutrienți. Apoi mai sunt și viermii de făină (nu e nimic scârbos), pe care eu îi dau mai mult ca gustare/treat.

Vezi ce face ariciul pe instagram

Cum suntem atenți noi la mâncarea noastră, tot atât de important este să verificăm și ingredientele pentru mâncarea animalului de companie. De exemplu, mâncarea specială pentru arici nu este cea mai nutritivă, ba chiar e un mix de junk food care nu-l ajută să se dezvolte (și nici piticului nu-i place prea mult, ca să vezi).

Pentru varietate în farfurie, adaug legume proaspete din salata mea (frunze, castraveți, apio) și fructe de sezon, care să nu fie acide (fără portocale sau pomelo).

Las mai jos un infografic pe care-l poți păstra la îndemână pentru dieta ariciului tău 💚🦔

Infografic listă mâncare pentru arici
Share Button

4 Comments

G.Huci · June 1, 2020 at 11:02 pm

Anterior clasificați în ordinul Insectivora, aricii sunt totuși mamifere omnivore. Ei mănâncă insecte, melci, broaște, șerpi, ouă de păsări, hoituri de animale, ciuperci, rădăcini ale unor ierburi, fructe de pădure,peni verzi și pepeni galbeni.

    Gabriela · June 2, 2020 at 10:46 am

    Aricii din sălbăticie, da. Cei adoptați pentru a fi animale de companie (pitici africani) nu sunt obișnuiți cu dieta aceasta, și decât să ne apucăm să vânăm pentru ei animale de pe lângă bloc, mai bine să-i protejăm cu mâncare sigură.

griga cristian · July 13, 2020 at 8:38 am

Buna ziua. Am gasit un pui de arici orfan, care nu are mai mult de 2 saptamani. Pana acum cateva zile l-am hranit cu lapte praf ( pentru sugari ), dar de o zi nu mai vrea, si a devenit letargic. Ce ma sfatuiti sa fac ? Va multumesc.

    Gabriela · July 13, 2020 at 11:03 am

    Salut – cel mai bine este să-l duci la un medic veterinar cât se poate de repede.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.