Ariciul a devenit un animal de companie popular în România. Însă îngrijirea lor poate fi puțin mai complicată decât eforturile cu care suntem noi obișnuiți (câini, pisici, peruși). Într-un an și jumătate de avut grijă de Rico am trecut prin tot felul de perioade, iar mâncarea potrivită a fost cu siguranță o provocare pentru amândoi.

Update aprilie 2021: nu mai cred că este bine să ții acasă un animal exotic, nu este bine pentru ei să fie crescuți cu forța în alt mediu decât cel pentru care le-a evoluat specia. Dacă dai peste un arici în grădină, dă-i apă și lasă-l în pace. Cât despre aricii africani, chiar este ilegal să deții unul, după Convenția de la Berna din 1982 (îi găsiți în lista faunei de aici). România s-a alăturat Tratatului în 1993.

Update aprilie 2022: Nu ofer ajutor specializat. Doar am un arici de 4 ani și jumătate și povestesc aici despre viața mea cu el. Mergeți periodic cu el la medicul veterinar pentru deparazitări și controale medicale. Nu apelați la ajutor de la străini pe internet!

Ce mănâncă un arici?

Dacă găsești un arici european (închis la culoare) pe lângă casă, cel mai bine îl lași în pace. Animalele se descurcă de capul lor oricum în natură. Iar prezența oamenilor îi poate stres, mai ales pe femelele cu pui mici.

Așa cum noi suntem atenți la ce mâncăm, trebuie să fim atenți și la mâncarea animalului de companie.

Vezi ce face Rico pe instagram

Ariciul african pitic are nevoie de ce ar mânca și în natură: proteine (insecte), legume și fructe proaspete. Înainte să te apuci de vânat greieri, poți profita de ce există deja pe rafturile magazinelor. Rico preferă de la mâncarea de pisicuțe de la Royal Canin, care e printre cele mai bogate în nutrienți. Îi mai plac și viermii de făină (nu e nimic scârbos), pe care eu îi dau mai mult ca gustare/treat.

Cum alegi mâncarea pentru arici?

La ora actuală pe piaţă există şi varianta de hrană special destinată aricilor, aceasta însă, se pare
că nu este la fel de agreată de către crescători precum hrana destinată pisicilor sau câinilor. Există mai multe motive care susțin această decizie: calitatea materiei prime este mai slabă decât a celei folosite în industria carnivorelor domestice, costul este mai mare, nu există o varietate suficient de mare din care să poţi alege, iar mirosul este unul neplăcut.

Chiar dacă alegi pentru hrana special creată sau pentru cea destinată câinilor sau pisicilor, este
necesar să știți că:

  • Acestea nu îndeplinesc necesarul zilnic atunci când sunt oferite exclusiv
  • Procentul de proteină conţinut ar trebui să depăşească 20%
  • Procentul de grăsimi să fie cuprins între 5 şi cel mult 15%
  • Este de preferat să alegi un sortiment premium sau superpremium decât unul economic
  • Alege mai degrabă hrană uscată decât umedă (aricilor le place puţin mai mult crunch, în plus alimentele dure ajută la masajul gingival şi îndepărtarea mecanică a plăcii bacteriene şi a tartrului)

La ce trebuie să mai fii atent/ă

Orice trecere de la un sortiment la altul este recomandat a se realiza treptat, introducând şi
mixând cele două sortimente. Dacă dimensiunile şi consistenţa sunt asemănătoare, trecerea se va face mai uşor.

Dată fiind predispoziţia către obezitate, nu se încurajează hrana lăsată în permanenţă, mai ales adulţilor. Lași seara o cantitate care să fie consumată în totalitate până dimineaţa, iar în restul zilei îi lași o cantitate infimă.

Pentru a-ți da seama de câtă hrană are nevoie fără să îl înfometezi, cântărește cantitatea cu care este obişnuit momentan şi cântărești din nou bolul/bolurile înainte de a face refill-ul. Astfel vei ştii cât consumă în realitate piticul. Faci o medie a cântăririlor din mai multe zile consecutive (5-7 de exemplu). Un arici tânăr ar putea consuma aceeaşi cantitate de hrană ca unul adult în funcţie de stadiul şi dimensiunile sale, dar şi de nivelul activităţii fizice.

Pentru varietate în farfurie, eu adaug legume proaspete din salata mea (frunze, castraveți, apio) și fructe de sezon, care să nu fie acide (fără portocale sau pomelo).

Apa trebuie să fie prezentă în permanenţă, fie într-o sticlă dozatoare, fie într-un bol pe care să nu îl poată răsturna, fie ambele.

Las mai jos un infografic pe care-l poți păstra la îndemână pentru dieta ariciului tău 💚🦔

Infografic listă mâncare pentru arici
Share Button

4 Comments

G.Huci · June 1, 2020 at 11:02 pm

Anterior clasificați în ordinul Insectivora, aricii sunt totuși mamifere omnivore. Ei mănâncă insecte, melci, broaște, șerpi, ouă de păsări, hoituri de animale, ciuperci, rădăcini ale unor ierburi, fructe de pădure,peni verzi și pepeni galbeni.

    Gabriela · June 2, 2020 at 10:46 am

    Aricii din sălbăticie, da. Cei adoptați pentru a fi animale de companie (pitici africani) nu sunt obișnuiți cu dieta aceasta, și decât să ne apucăm să vânăm pentru ei animale de pe lângă bloc, mai bine să-i protejăm cu mâncare sigură.

griga cristian · July 13, 2020 at 8:38 am

Buna ziua. Am gasit un pui de arici orfan, care nu are mai mult de 2 saptamani. Pana acum cateva zile l-am hranit cu lapte praf ( pentru sugari ), dar de o zi nu mai vrea, si a devenit letargic. Ce ma sfatuiti sa fac ? Va multumesc.

    Gabriela · July 13, 2020 at 11:03 am

    Salut – cel mai bine este să-l duci la un medic veterinar cât se poate de repede.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.