Limba cehă este parte din Catedra de Rusă și Limbi Slave, și este una dintre secțiile acelea la care poate ajungi din curiozitate. Alexandra a ales opțiunea aceasta la înscriere, pentru că o profesoară a prezentat foarte atrăgător acest program de studii. A terminat filologie cehă – engleză și după facultate s-a angajat într-o corporație. Acolo a învățat contabilitatea din Cehia și după câteva luni în care a fost în training în Cehia, lucrează cu limba cehă zi de zi. Ascultă-i povestea 👇
Cum a ajuns la Limbi Străine
În liceu s-a hotărât să dea la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Să facă engleza, ca plan de siguranță, și o limbă nouă. Pusese pe fișa de înscriere germană, portugheză și cehă, după ce i-a atras atenția o prezentare. Deși a dat examen de admitere pentru prima, și-a restras apoi dosarul și a confirmat locul la cehă.
Cum a fost studenția la Limbi Străine
Partea bună la secția de cehă era că toată lumea din grupă pleca de la același nivel, ceea ce i-a adus mai aproape. Profesorii erau pasionați și răbdători. Ceha este o limbă care sună complicat și care necesită destul de mult studiu.
A stat în cămin, la Kogălniceanu. Și-a făcut prieteni acolo și a profitat cât a putut de viața de student.
În vacanța dintre anul II și anul III, a plecat cu Work & Travel în Statele Unite ale Americii. I-a plăcut așa de mult cultura, încât a hotărât să facă masteratul de la Studii Americane.
Între timp, a mai făcut cursuri de limba cehă la Centrul Ceh (nota mea: care organizează numeroase evenimente deschise tuturor) pentru a-și îmbunătăți cunoștințele.
Cum a ajuns să lucreze cu limba cehă
Încă din anii de licență frecventa târgurile de carieră organizate de ASLS. Acolo a văzut că sunt numeroase companii care caută vorbitori de diferite limbi și știa că-și va găsi și ea jobul potrivit. Primul interviu în cehă nu a mers excepțional, dar nu a descurajat-o. O altă companie a angajat-o pe limba engleză, cu opțiunea de a mai testul de limbă în câteva luni. Au trimis-o și în Cehia, unde a învățat și partea tehnică a jobului (contabilitatea locală și cum fac cei de-acolo treaba). A trecut testul, a primit bonusul de limbă (la multe companii se plătește extra pentru limbile străine, iar engleza nu se pune) și lucrează cu limba cehă zi de zi.
Recomandări pentru viitorii studenți
Să găsească ce le place să facă. Să fie curioși și deschiși la învățare. Într-o companie multinațională/corporație sunt multe locuri de muncă pentru vorbitori de toate limbile pământului. Însă nu poți lucra doar cu asta, trebuie să fie ceva extra: contabilitate, resurse umane, etc., iar angajatorul te învață partea respectivă.
Acesta a fost rezumatul discuției mele cu Alexandra. Îți recomand să dai play și discuției, să nu ratezi nimic. Iar dacă mai ai întrebări, nu ezita să le lași mai jos.
🎧 Ascultă și restul episoadelor ➡️ https://gabrieladeleanu.ro/podcast
0 Comments