Sună atât de drastic asta cu fără plastic, când începutul ar trebui să fie cu mai puțin plastic. Sună mega simplu până când realizezi câte lucruri sunt ambalate în folia aia. Ajungi să te simți copleșit de atâtea decizii și-ți bagi picioarele. Sau nu – realizezi că ai comandat un suc care nu a venit la doză, inspiri, îți notezi mental să creezi workarounduri pentru situații de genul și mergi mai departe. Da, m-am autofaultat cu provocarea asta de destul de multe ori în ultimele luni, de mi-e puțin rușine să mai și scriu pe topic. Dar sunt onestă, e un proces complicat pentru mediul în care trăim, putem doar să încercăm mereu să îmbunătățim ceea ce facem.
Pe mine mă motivează să văd coșul de gunoi mai gol, astfel încât șansele ca gunoiul meu să ajungă împrăștiat pe câmpuri să fie cât mai mici. Deciziile mele sunt în jurul ce pot să cumpăr să arunc mai puțin?
Să sumarizez ce am scris mai sus: nu gândi în alb-negru, vezi ce poți optimiza.
De unde poți să cumperi fără plastic:
- de la orice market: în loc de cașcaval feliat cu fiecare felie împachetată separat, cumpără o bucată întreagă. Refuză punguțele. Ia suc la doză sau sticlă în loc de plastic. Cumpără înghețată la cornet în loc de cupă.
- de la piață: cumpără local cât mai mult, mergi la piață cu săculeții tăi.
- online: NakedShop au multe articole casnice non-plastic, multe produse local, neambalate în plastic și reciclabile la finalul vieții. Sau de pe Esennoua pentru produse personale.
- caută (online sau în magazine) #ambalajelefăcutedinplante (amidon de porumb, trestie de zahăr, hârtie FSC).
După ce apuci să te documentezi pe subiect, te ia durerea de cap când vezi câte implicații sunt pentru fiecare acțiune. Ecosisteme din America Latină care sunt afectate de faptul că tu mănânci avocado. Stratul de ozon distrus de avioanele care-ți aduc comenzile din China. Câmpurile din țările sărace umplute cu gunoiul produs de tine. UUUUUUGGGHHHH!
Lumea în care trăim nu este cea mai prietenoasă cu natura. Deseori se pune presiune pe consumatorul final să fie atent la ce face. Însă dacă săracul cumpărător trebuie să împartă câțiva lei la mult prea multe cumpărături, nu îi mai arde și să verifice cantitatea de plastic. Asta e o bucată de ținut minte pentru când judecăm deciziile de cumpărare ale celorlalți.
Sigur că asta nu înseamnă cu nu putem face minimul (vezi lista de mai sus). Să fim atenți cât se poate, să cumpărăm doar ce avem nevoie, cea mai bună versiune cu banii pe care-i avem.
0 Comments