În ultimii 2 ani a trebuit să răspund de multe ori la această întrebare – de ce am ales această facultate și, mai ales, de ce am ales să studiez această limbă.

Să o luăm cu începutul – Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la UB este o facultate foarte șmecheră. Majoritatea profesorilor și-au făcut studiile și prin afară și sunt cunoscuți în mediul academic internațional. Sunt foarte mulți tineri, care te provoacă să citești sau să lucrezi mai mult. Și mai sunt și lectorii străini la foarte multe dintre limbi. Cât de tare o fi să înveți japoneza sau polona cu un nativ?

FLLS este o facultate grea, pe care nu o poți termina dacă nu-ți place cu adevărat ce faci. Nu merge scuza aia cu “dacă tot am făcut un an, să o termin”, pentru că vei fi nemulțumit de toate și nu vei ști mare lucru după 3 ani.

Data viitoare când te gândești cât de mult te enervează facultatea asta, privește puțin și în interior, că poate de acolo vine frustrarea ta.

În altă ordine de idei, mă lăudam că învăț rusa și, totuși, am postat o imagine despre Slovacia. Am făcut asta pentru a răspunde parțial de ce este limba rusa o alegere bună: pentru că ai deschidere la toate limbile slave apoi – bulgară, croată, sîrbă, polonă, slovacă ș.a.m.d. Ai jumătate de Europă pe care poți să lucrezi (și jumătate din Asia, dacă stau să mă gândesc) pentru că ai reușit să înveți rusa.

***

Disclaimer: dacă ești în clasa a 12a, nu veni la FLLS pentru că pare fun și nu ai la altceva la ce să mergi. Nu e ok să faci o facultate doar pentru că așa trebuie.

Share Button

9 Comments

ana maria · May 13, 2014 at 10:57 pm

chiar ma gandesc sa vin la FLLS pt ca imi plac foarte mult limbile straine (in special franceza) , dar am vazut de asemenea ca sunt foarte multi candidati pe un loc. Mi-e teama sa aplic si apoi sa nu fiu admisa.. 🙁 Tie cum ti s-a parut la inceput? Cum sunt examenele de admitere?

    gabriela · May 15, 2014 at 10:04 am

    Ana Maria, candidați sunt mulți la început, pentru că sunt destul de mulți care depun pentru mai multe facultăți și renunță aici. nu este extraordinar de greu și dacă-ți place, nu ai de ce să nu încerci 🙂

Deni · March 22, 2017 at 3:03 pm

Tu ai invatat rusa la facultate de la zero? Daca da, spune-mi si mie cum a fost. A fost greu, ai reusit sa o stapanesti in trei ani? Cum erau profesorii? Din ce semestru au inceput sa va predea in rusa?

    Nadine · March 23, 2017 at 10:23 pm

    Buna! Am dat si eu accidental oarecum peste blogul acesta, lasa-ma sa ma prezint mai intai: sunt studenta la Studii Americane-Rusa, anul 1 si deja semestrul 2. Pana acum, am vrut sa renunt de vreo 2 ori. Rusa o iei de la capat (“cica”) pentru ca ne-a dat la dispozitie 1 saptamana sa invatam alfabetul dupa care ne-a trecut direct la gramatica (care, te asigur, nu e usoara si nu e putina). Toate bine si frumoase pana am observat ca la Structura se merge ca rata prin balta, adica te ia ca si cand vorbesti rusa de muuult timp. Am trecut peste aspectul asta, am luat examenul. In semestrul 2, surpriza, mi s-a schimbat profesoara de Literatura Rusa (ceea ce e total normal) si dintr-o data aflu ca am de citit la carti cate nu pot duce (asta in conditia in care imi place sa citesc, plus ca mai am si la Studii Americane Literatura). In fine, ceea ce vrrau sa zic e ca se incepe din anul 2 sa se predea in totalitate in rusa, dupa 1 semestru jumate de abia stiu sa cer un pahar cu apa, si toti iti dau aluzia ca incepi limba aleasa de la 0. La Studii Americane nu am nici cel mai mic comentatiu, cea mai tare sectie, am aflat atat de multe lucruri noi! Cu cerinta sa stii engleza de la fluent in sus. Scuze pt comentariul infinit, sper ca te.a ajutat cu ceva :*

      Deni · March 29, 2017 at 2:10 pm

      Mersi mult, Nadina, pentru “comentariul infinit”:). Chiar am nevoie de multe pareri. Am de gand sa merg si la cursuri cand au porti deschise, chiar daca stiu ca profii se poarta frumos ca sa atraga studenti…

        Gabriela · March 29, 2017 at 11:04 pm

        Profii de la Rusă sunt printre cei mai mișto din facultate. Sigur, te pun rapid la lucru, dar hey! ai doar 3 ani la dispoziție să înveți limba cum trebuie :/

Deni · March 22, 2017 at 3:06 pm

Aa, si inca ceva. Ai idee de vreo carte cu subiecte de admitere la romana cat de cat actuala? Eu nu reusesc sa gasesc nimic…
Multumesc pentru postari!

Informații despre Limbi Străine, UniBuc • Gabriela Deleanu · September 1, 2019 at 11:17 am

[…] De ce FLLS și de ce rusă? […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.