Martie poartă această titulatură de luna femeii de ceva timp. Iar în jurul meu reacțiile au devenit tot mai anti-sărbătoare. Ba prin prisma consumerismului, ba prin faptul că se organizează evenimente despre femei sau conferințe unde se invită femei pentru că trebuie.

Nu susțin aprecierea cu de-a sila în forma asta.

Pe de altă parte, poate fi un context bun să ne gândim la cum putem susține fetele mai bine să devină femei puternice. Cum putem susține femeile să ducă un trai bun. Și să contribuim la asta.

Pentru că o femeie educată va educa generații. Și aici nu vorbesc de masterate, ci de lucruri simple. Oricât de egalitară este societatea noastră (că moștenim un noroc aici), când spui despre cineva că e needucat/ă, îi spui „nu a/l-a învățat mă-sa…”. Dar dacă mă-sa nu a știut, nu avea cum să învețe mai departe.

În acest spirit, te invit să cauți informații despre prezența femeilor într-un domeniu care te pasionează.

  • Sport? Uite ce nașpa e să alergi prin parcuri, că se trezește unul să-ți pună mâna pe fund sau să-ți taie calea „în glumă”.
  • Filme? Hai să vedem ce compromisuri trebuie să facă actrițele.
  • Investiții? Startupurile femeilor tind să aibă rezultate mai bune pentru că femeile promit mai puțin și livrează mai mult, pentru că ele se măsoară mult mai dur. Iar asta se vede și în ierarhiile corporațiilor.
  • Dezvoltarea societății românești? Cum să se întâmple asta când doar 18% dintre reprezentanți sunt femei, deși ca populație suntem la egalitate? Cum se pot lua măsuri favorabile societății?

Exemplu pentru ultimul punct. Pentru băieții și bărbații care nu știu, menstruația la femei presupune un flux de sânge lunar pe care nu-l poți controla. Îți murdărește hainele dacă nu folosești produse dedicate, e una dintre petele alea pe care în reclamele TV le pun cu albastru, să nu vi se facă scârbă.

Așa că dacă ai probleme oricum cu banii, asta e o grijă imensă în plus. Există un proiect pilot inițiat de deputata Oana Țoiu prin care tinerele primesc tichete pentru produse de igienă intimă. Dar într-o societate atât de pudică, nu ne putem aștepta ca bărbații să ia decizii cu adevărat utile pentru femei.

Până se vor oferi produse gratuite de la stat, sunt organizații de voluntari care le ajută. Cum ar fi pestop, pe care vă invit să îi susțineți cu o donație recurentă.

Deci ce vreau de la tine?

Să faci o acțiune minimă pentru a ajuta femeile din jurul tău. Printr-o donație la un ONG. Printr-o discuție deschisă și fără judecată în care să auzi prin ce trece o prietenă. Să investești într-un startup al unei femei. Să fii atent de câte ori tu sau un alt prieten bărbat întrerupe o femeie.

sursă foto Hannah Skelly

Share Button

2 Comments

Gabriela · March 2, 2023 at 2:29 pm

Ieri de 1 martie mi-am dat seama cam cat de mult apreciaza barbatii romani femeile, cand in metrou, 3 domni bine facuti stateau bine mersi asezati pe scaune unul langa altul intr-un vagon super plin in timp ce in fata lor stateau in picioare numai doamne. M-am gandit ca daca nici de 1 martie nu se ofera un loc unei doamne/domnisoare …nu are sens sa am alte asteptari.

    Gabriela · March 2, 2023 at 3:00 pm

    „Păi nu voiați voi egalitate, acum vreți să vi se ofere locul” probabil ar fi fost un răspuns. Pentru că bunul simț și să fii gentleman sunt anulate de trâmbițata egalitate.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.