Am evitat în ultima vreme de a folosi termenul de minimalism, nu m-am mai identificat neapărat cu conceptul. Cel puțin, nu cu cel din mainstream, unde atunci când ai mai mult de 3 tricouri, ți se spune în glumă: ”parcă erai cu minimalismul”. Nu știu dacă e o chestiune culturală la noi sau este prin prisma vremurilor de cancel culture/political correctness în care trăim. Ăsta e 2022.
În același 2022, putem vorbi de minimalism forțat. În momentul în care totul se scumpește, devii ”minimalist” de nevoie. De parcă săracii știu că trăiesc minimalist. Pentru că, încă o dată, ne uităm la stilul ăsta de viață prin cât shopping face cineva.
În urmă cu câteva zile, am primit newsletter de la theminimalist. Anunțau că și-au relansat site-ul, pe minimalism.com (da, surprinzător, cei 2 încă există după boomul din 2016-2017, cu documentarul de pe netflix). Site-ul actual funcționează drept o comunitate, unde pasionați ai curentului contribuie cu conținut.
Acolo au pus manifestul minimalismului. Mi se pare că găsim o maturizare a trendului. Sau o asumare, pentru 2022.
1. Live within your means – Trăiește în limitele bugetului tău
2. Create good habits – Formează-ți obiceiuri bune
3. Face and fight your fears – Înfruntă-ți fricile
4. Practice presence – Fii prezent
5. Before the how and when, ask why – Înainte să întrebi cum și când, află de ce
6. Invest in what is living – Investește în ceea ce înseamnă a trăi
7. Move with silence and intention – Acționează silențios și cu intenție
8. Know you’re enough – Ești suficient
9. Be translucent, not transparent – Fii translucid, nu transparent
10. Repair rather than replace – Repară înainte să înlocuiești
11. Get mud on your shoes – Murdărește-ți bocancii
12. Practice saying no – Exersează să refuzi
13. Look up – Privește în sus
minimalism.com/manifesto
Nu cred că sunt idei revoluționare, ele se repetă de la Epicur la Buddha. Dar această exprimare o văd mai aproape de lumea în care trăim.
În 2022, mulți dintre oamenii pe care-i urmăream din zona de minimalism s-au dus în alte direcții: productivitate, finanțe, organizarea casei. Chestiuni mult mai pragmatice. E de înțeles, pentru că oamenii au nevoie de pași și ghidare. E drăguț să citești clișee din astea, dar nu cu ele golești șifoniere.
Eu nu știu cât mă mai identific cu minimalismul în sensul de câte tricouri am în dulap. Și în spiritul doamnei Kondo, am multe lucruri care-mi aduc bucurie. Dar mai degrabă îmi aduc bucurie prin funcția pe care o au decât prin simpla lor existență.
Așa că mă consider minimalistă și în 2022. Doar că o fac în spirit, în filozofie stilului de viață simplu. Cu multe plante în apartament, să-mi ofere natura pe care mi-o fură orașul. Iar manifestul de mai sus surprinde destul de bine valorile după care mă ghidez. Nu sunt la capătul călătoriei, este un exercițiu continuu, dar știu încotro mă îndrept.
0 Comments