Primăvara asta am împlinit 10 ani de când mi-am scos aparatul dentar. Da, în toată generala eu am purtat aparat dentar, sârme-n dinți. Probabil de-acolo mi se trage miserupismul de acum. Să fii adolescent și să ai brackeți colorați în 2004-2007 nu era cea mai cool experiență. Ce pot să zic, mereu am fost așa, puțin hipsteriță și înaintea vremurilor hm 😋

Din generală țin minte mai degrabă drumurile la Galați, la doctorul Alexandru Băltean, decât cum îi chema pe unii profesori. Am ajuns la el după o experiență proastă cu un aparat mobil, care mai mult îmi stricase dantura. Dr. Băltean este unul dintre cei mai buni profesioniști în ortodonție și un om care a știut să lucreze cu psihicul meu și cu încrederea de sine, iar pentru asta îi voi fi mereu datoare. 🙏

Problema dentară inițială: călcam invers (mandibulă peste maxilar) + mai mulți dinți strâmbi

Context: legenda spune că foarte mulți copii născuți la începutul anilor ’90 aveau probleme cu dinții. Iar dacă te uiți puțin la prietenii tăi, vei observa că sunt puțini cei cu dantura perfectă din naștere.


Generala am făcut-o la o școală de cartier din Tecuci, unde aveam colegi din absolut toate categoriile sociale. Cu toate acestea, au fost puține glume de sârmă-n dinți și sharon spitzUneori surprindeam zâmbete triste din partea colegelor, care nu ar putea purta niciodată aparat. Eu mă uitam la dinții lor strâmbi și visam la momentul când voi avea zâmbetul perfect.

Perioada asta m-a definit întrucâtva, devenind destul de insensibilă la comentariile celorlalți și afișând o încredere care nu lăsa prea mult loc pentru miștouri, aspect hiper-important pentru adolescenți.

Dacă o bună perioada zâmbeam cu o linie dreaptă și puneam mâna la gură când râdeam, sfârșitul clasei a 8a m-a prins cu gura până la urechi, și a fost un sentiment grozav. 😁

[Asta a fost prima mea poză de profil de pe facebook, la scurt timp după :))]

În următorii ani am mers periodic la controale, să se asigure domnul doctor că totul merge bine. În afară de cariile cauzate de zahăr, totul era minunat cu dinții mei:

  • dinții și-au păstrat poziția
  • mandibula nu a mai ieșit în față
  • gingiile s-au retras ușor (efect normal de la brackeți)
  • zâmbetul e la locul lui 😀
  • încrederea în mine este stabilizată
  • am înțeles cât contează un zâmbet la prima impresie

Pentru că drumurile au dus tot mai rar la Galați, acum merg periodic la control stomatologic la clinica IDentity.


M-am bucurat mult când au început vedetele de la noi să poarte aparat dentar, iar asta le-a oferit copiilor și adolescenților încredere și sentimentul că sunt la modă dacă fac asta. Sper să nu fi fost doar din-afară asta.

Un zâmbet frumos te face să te simți mult mai bine zi de zi. Iar o dată ce ai trecut prin experiența asta, ai mult mai mare grijă de dinții tăi. Dinți sănătoși = mai puțină bătaie de cap = mai puțini bani cheltuiți la bătrânețe.


Mi-a luat ceva timp să scriu ceva așa de personal. Abia acum am înțeles cât de mult m-a marcat experiența asta. Le mulțumesc alor mei că s-au gândit să investească în mine la vremea aceea.

Share Button

1 Comment

Iluzia Asigurării Medicale Private – Gabriela Deleanu · January 3, 2019 at 8:40 am

[…] place să cred că nu sunt ipohondră, însă merg periodic la controale. De stomato, am povestit aici. Oftalmolog, de obicei la clinica care e mai aproape în perioada respectivă. Restul, după […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.