Tenerife este una dintre insulele Canare, aparține de Spania și se află în Oceanul Atlantic. Arhipelagul Insulelor Canare este format din 8 insule, Tenerife fiind cea mai mare dintre ele și probabil cea mai cunoscută. Excursia mea în Tenerife a fost în februarie 2022, am locuit și lucrat din El Medano pentru o lună, și m-am îndrăgostit iremediabil de acest colț de lume.
În acest articol îți voi povesti mai multe despre Tenerife, cum am ajuns acolo, ce am vizitat, ce plaje mi-au rămas în minte și ce restaurante merită încercate.
Experiența mea în Tenerife a fost diferită, în sensul că am lucrat și am călătorit în același timp. Ceva ce am numit „workation”. Am ajuns în Tenerife pentru că acolo era un loc accesibil ca zbor, similar culturii europene cu care eram obișnuiți, cu vreme mult mai bună decât în București și cu internet bun.
Auzisem de Tenerife doar din piesa pop care punea insula drept destinație de distracție, așa că aveam așteptări limitate. Mai știam că acolo merg mulți pasionați de sporturi de apă, așa că nu mă așteptam să am multe de făcut.
În schimb, am fost încântată până peste cap de această insulă. Mi-a plăcut extrem de mult și cred că merită vizitată măcar pentru un citybreak pentru a descoperi natura, plajele, pădurile, oamenii, starea de bine.
Despre Tenerife
Înainte să intrăm detalii organizatorice, să-ți povestesc puțin despre cum este Tenerife.
Insula are sloganul turistic de „primăvară continuă” pentru că vremea este constantă pe tot parcursul anului, în jur de 22-24 de grade Celsius. Deși este cea mai mare dintre Canare, poți ajunge dintr-un capăt în altul în vreo oră și jumătate.
Limba vorbită este spaniola, dacă știi puțin din telenovele, te vei descurca de minune. Ba chiar în partea de sud, mai turistică, limba engleză îți va fi de-ajuns. Prețurile nu sunt extrem de mari și nu ești nevoită să plătești chiar peste tot. Adică ai activități de făcut gratuit, un traseu prin natură sau stat la plajă.
Nordul și sudul insulei sunt împărțite de munți pe la mijloc. Aici vei găsi cel mai înalt vârf din Spania, Vulcanul Teide (3715m). Astfel, nordul insulei este mai friguros, cu mai multă umezeală și valuri mai înalte. Sudul în schimb este călduros, cu plaje largi. În nord găsești păduri magice, în sud ape cristaline.
Am fost în Tenerife în februarie, deci în afara sezonul turistic. Eram noi, nomazii digitali, și turiștii pensionari din nordul Europei. Așa că nu a fost extrem de aglomerat și nici nu am prins atmosfera de petrecere adevărată. Pentru că petrecerile nebune sunt în câteva orășele (Los Cristianos, Las Americas, Costa Adeje), care se diferențiază prin hoteluri mari, faleze late și baruri englezești.
De pe coasta de vest a insulei (unde sunt și multe plaje) poți vedea și Insula Gomera. Chiar poți face o excursie de un weekend; se spune că insula este mică, însă peisajele naturale sunt minunate.
Tenerife merită vizitată pentru plaje de toate culorile, păduri umede verzi, trasee printre cactuși, starea de bine și oameni prietenoși.
Cum ajungi în Tenerife
Cu avionul:) Deocamdată este doar WizzAir care operează zboruri o dată pe săptămână. După 6 ore de zbor ajungi în Aeroportul de Tenerife Sur (TFS), aproape de zona turistică a insulei. Biletele pot începe de la 400 lei în anumite perioade, plus taxele pentru bagaje extra.
De-aici, te descurci cu o mașină. Guvernul spaniol a avut grijă să alinieze condițiile de trai și în insule, așa că drumurile sunt impecabile. Poți da turul insulei cam în 3 ore, pe autostradă. Transportul în comun nu este prea dezvoltat. Sunt câteva autobuze între orașe, dar mai mult te-ar încurca. Așa că soluția rămâne mașina închiriată.
Unde să stai în Tenerife
Depinde ce vrei să faci acolo. Dacă mergi doar în vacanță, sunt convinsă că vei găsi multe hoteluri minunate. Dacă vrei să și lucrezi, găsești apartamente de toate mărimile chiar și pe Booking. Reține și că ei nu prea au calorifere / rețea de încălzire în case, așa că să nu te surprindă când ajungi acolo.
Am stat în El Medano, este un orășel foarte simpatic și animat. Sunt multe cafenele și restaurante, plaje largi, e viață activă. Excelent pentru cei care practică sporturi de apă (surf, kitesurfing, windsurfing). Partea care poate deveni neplăcută este că e aproape de aeroport și auzi des avioane.
Booking.comMi-ar fi plăcut să stau și în Santa Cruz, care-i un fel de capitală pentru insulă. Este mult mai mare, mai urban, cu blocuri înalte. Este foarte similară cu orașele mari de pe continent. Partea proastă e că nu are plajă la care să ajungi imediat pe jos.
Cel mai bine este să alegi unde să stai în funcție de planurile tale pentru Tenerife.
Pont extra: caută pe facebook grupuri de români, la care poți găsi oferte de cazare sau mașini de închiriat.
Cum e să lucrezi din Tenerife
Subiectul lucratului în Tenerife este puțin diferit în cazul meu pentru că nu am lucrat pentru cineva în Spania. Am continua jobul meu de marketing, pe internet, doar că mi-am schimbat „biroul”.
A fost bine pentru că diferența de fus orar făcea să-mi încep ziua de lucru pe la 7 și să închei pe la 3-4 (orele 5-6 în România). Rămâneau astfel multe ore pe lumină în care puteam vizita ceva prin jur.
Cât despre internet, a mers foarte bine. Poate în ședințele video se mișca puțin mai greu, însă la sarcini de zi cu zi nu am avut problema.
Extra, de reținut faptul că datele de roaming pentru UE se aplică și aici, astfel încât poți folosi datele locale. Nu a fost nevoie nici să cumpăr o cartelă SIM locală.
Ce să vezi și ce să faci în Tenerife
Trecem la distracție. Partea asta va fi una lungă. Nu am cum să o scurtez, dar voi încerca să inserez și fotografii astfel încât să fie mai descriptiv.
1. Faci turul plajelor și valurilor
Plaje cu nisip fin sau cu pietre, cu nisip negru sau galben, de care vrei, sigur vei găsi. Dacă te prinde măcar un apus pe aici, e de-ajuns. Te liniștești complet doar uitându-te în zare, pe sunetul valurilor.
Chiar și pentru nesportivi, să urmărești valurile este o experiență în sine. Modul în care stâncile negre de lavă sunt plesnite de valurile oceanului, care redau apoi nuanțe turcoaz magice cu urme de spumă ca în mașina de spălat – este cu adevărat un spectacol al naturii.
- Plaje largi cu nisip fin colorat – în zona de sud și vest
- Costa Adeje
- Los Cristianos
- Playa de Las Americas
- Playa del Duque
- Las Teresitas – singura din nordul insulei de stat la plajă, cu nisip din Sahara
- Playa de los Guios – nisip negru
- Playa de la Arena – nisip negru
- Plaje și locuri cu valuri mari – în zona de nord a insulei
- Garachico
- Charco del Viento
- Piscinas Naturales Los Abrigos
- Malpais de Güimar
2. Vizitează satul Masca
Masca este un sat mic și pitoresc situat în munții Teno, pe coasta de vest a insulei Tenerife. A fost înființat de aborigenii guanche, până când a fost preluat de europeni la finalul secoului XV pentru că era un punct strategic bun.
Ce-l face cu adevărat special este faptul că se află într-o vale îngustă și înconjurată de munți, oferind o vedere uimitoare asupra oceanului și coastelor insulei. Satul în sine este plin de caracter, cu case tradiționale, strazi înguste și piața principală a satului. De aici poți cumpăra produse locale sau vedea obiceiurile tradiționale ale locuitorilor.
De asemenea, este o destinație populară pentru drumeții, deoarece oferă trasee spectaculoase inclusiv spre plaja Masca sau Los Gigantes. Aici nu am ajuns, dar pozele de pe internet promit multe.
Recomandarea aici este să mergi cât mai devreme. Drumul pe aici este îngust și sunt doar câteva locuri de parcare. Nu ai unde să lași mașina pe avarii, așa că-ți trebuie puțin noroc. În sat nu intri cu mașina, ci cobori spre el pe jos, de la șoseaua principală.
3. Descoperă orașul Santa Cruz
Santa Cruz de Tenerife este capitala insulei Tenerife, și probabil cea mai aglomerată localitate de pe insulă. Este o zonă foarte urbană, cu clădiri înalte, blocuri, malluri, Primark, Ikea, universitate, de toate. Deși nu am stat acolo, am văzut orașul de câteva ori și trebuie să menționez spre vizitare:
- Auditorium – clădire excepțională cu oportunitatea de a asculta un concert de muzică clasică
- Palmetum – grădină botanică în aer liber, cu copaci mari și cu priveliște asupra orașului. 6 euro intrarea
- Tenerife Espacio de las Artes – una dintre cele mai frumoase librării, care adună multe obiecte handmade locale
- Cooperativa Mercado Nuestra Señora De África – o piață în aer liber, cu multe produse locale și cu un decor special
- Castillo de San Cristobal și toată zona pietonală de acolo, care-i plină de istorie, de arhitectură specială, și de localuri cu mâncare bună.
Tot prin zona Santa Cruz, trebuie să menționez San Cristobal de la Laguna și Pirámides de Güímar.
4. Urcă pe Vulcanul Teide
Una dintre minunățiile insulei Tenerife este faptul că la 10 poți să-ți bei cafeaua în tricou pe plajă, iar la 11 să îngheți de frig la cota 3500. În teorie îți ia vreo oră să ajungi din sudul insulei până în centru, de unde poți lua telecabina spre Vârful Teide. Este un vulcan, așa că e un munte negru cu totul. Contrastul cu cerul albastru și cu norii albi fac ca toată această zonă să pară de pe altă planetă.
În practică, îți va lua mai mult pentru că te va surprinde iarăși natura. Pe măsură ce urci, ajungi într-o pădure de pini. Te oprești să vezi Pino Gordo, unul dintre cei mai bătrâni și mai înalți pini din lume. Apoi te oprești la un loc cu grătar (și apă curentă) și te întrebi de ce nu ai Zona recreativa Las Lajas acasă. Apoi ai câteva „miradoruri”, puncte de belvedere pe drum sau un Queen’s Shoe, unde te mai oprești puțin.
Lasă-ți suficient timp până când ajungi la telecabină. Da, va trebui să rezervi în avans să te asiguri că prinzi un loc în ziua aia. Telecabina te va duce la 3555 metri, pentru 29 de euro. Când ajungi sus, poți să vezi în zare La Palma sau Hierro.
Dacă ești pasionat de mers pe munte și vrei să ajungi până la gura vulcanului, organizează-te bine. Ultimii 200 de metri îi faci pe jos, dacă e vreme bună și sunt tururi. Locurile sunt limitate pentru protejarea naturii. Sunt mai multe tururi disponibile, inclusiv pe noapte pentru admirarea stelelor sau care includ transport de la cazare.
5. Admiră balene și delfini
Croaziera către balene și delfini este unul dintre momentele în care m-am simțit mică pe această planetă. Din stațiunile din vestul insulei poți merge pe o barcă cu tur ghidat de unde ai oportunitatea de a vedea animalele de aproape și de a înțelege mai multe despre comportamentul lor. Bine, nu-ți imagina că va arunca balena cu apă peste tine. Ba chiar ți-aș recomanda un binoclu la tine. Iar „vânătoarea” după cine vede mai mulți delfini și balene e foarte mișto. Am mers cu Travelin Lady din Los Cristianos și a costat 25 euro. Însă găsești multe alte tururi, îți recomand să arunci un ochi pe lista de pe getyourguide.
6. Plimbă-te prin Parcul Natural Anaga
Dacă în sud vezi doar nisip și cactuși, în nord, în zona Anaga găsești verdele absolut. Este probabil una dintre cele mai uimitoare atracții turistice din Tenerife. Pe-aici este umiditate ridicată, am prins ceață serioasă pe drum, astfel încât plantele sunt foarte fericite. Am fost uimită să văd pentru prima dată centimetri de mușchi crescut pe trunchiurile copacilor. Probabil că singurul meu regret este că nu am apucat să fac un traseu serios prin aceste păduri.
7. Descoperă nordul insulei: Garachico, Irod de los Vinos, Orotava
De-a lungul coastei de nord a insulei Tenerife sunt multe orășele care sunt mai puțin populate de turiști. Însă sunt câteva locuri de văzut: stânci negre lovite de valuri, clădiri colorate, dealuri și văi verzi, sau copaci Dracaena uimitori. Orașele menționate sunt doar câteva care mi-au rămas mie în memorie: Garachico pentru peisaj (vezi poze mai sus), Irod pentru dracaena și Orotava pentru Casa Balcoanelor. Sunt convinsă că vei găsi și tu muuulte locuri speciale în această zonă.
8. Distrează-te la Siam Park
Parcul Siam este un parc acvatic de distracții. Aici găsești cred zeci de tobogane cu diferite dificultăți. Minunat dacă ai de mers cu copil. Nu mi-a plăcut că găsești cu greu dulapuri pentru depozitarea lucrurilor. Cred că este singurul loc în care nu am fost extrem de încântată, dar nici nu sunt mega fană a parcurilor de distracție. Costă 38 de euro intrarea și ai inclus accesul peste tot.
9. Mănâncă bine
Fii deschis și încearcă tot ce poți găsi. Găsești sandvișuri bune pentru mâncat pe plajă. Sau poke bowls. Un restaurant într-o plantație de banani. Fructe de mare. OK, și pizza. Iar în nordul insulei vei găsi multe „guachinche”, un soi de taverne cu mâncare locală.
Unde mănânci bine în Tenerife
Poți mânca bine și acasă. Mergi la superdino sau lidl, cumperi o caracatiță pe care o arunci pe grătarul de pe terasă și ți-ai făcut cina cu câțiva euro. Plus că vei găsi coriandru parfumat și delicios. Însă, poate nu vei avea unde să gătești sau nu ai chef.
Uite câteva dintre restaurantele unde am fost și pe care le recomand:
- Guachinche – restaurante cu mâncare locală, pe bază de legume, năut, iepure sau capră.
- El Talegazo – în nord, cea mai frumoasă grădină de portocali cu cei mai amabili ospătari, doar că știu mai puțin engleză
- Las Chozas – tot în nord, mâncare super delicioasă
- El Cordero – probabil singurul din sud, amplasat într-o plantație de bananieri
- Restaurante normale:
- Taberna Lobo de Mar – Santa Cruz
- Restaurant Familiar – El Medano
- Pizzeria Wairua – El Medano
- Barrio Cabezo – El Medano
Când mergi în Tenerife?
Sper că tot ce ți-am scris și ți-am arătat să te ajute în planificarea călătoriei tale în Tenerife. Pentru mine a fost o excursie specială, Tenerife mi-a intrat la suflețel pentru totdeauna. Dacă mai ai vreo întrebare, nu ezita să-mi lași mai jos. Iar dacă ai fost în Tenerife și vrei să adaugi ceva, te rog să o faci.
Zboruri line și drumuri bune să avem!
2 Comments
reka csog · January 31, 2024 at 7:18 pm
Buna Ziua ! am citit cu entuziasm descrierea dnv. Va adresez cu o intrebare : cum este cu masinile inchiriate? ce companie sa alegem? cum este cu cautiunile pt. masina? va multumes anticipat ! am dori sa calatorim in Tenerife in martie.
Reka
Gabriela · February 4, 2024 at 10:53 pm
bună! noi am închiriat de la cicar, au prețuri decente și nu e obligatorie garanția. atât timp cât respectați regulile de parcare și nu bușiți mașina, ar trebui să fiți în regulă. vacanță plăcută!