Pe 8 martie se sărbătorește ziua internaționala a femeii, de vreo sută de ani, cu scopul de a milita pentru drepturile femeilor. Doar că în comunism, au rearanjat-o drept Ziua Mamei (amuzant, date fiind drepturile reproductive limitate ale femeilor și câte femei au murit din cauza avorturilor). Dar 8 martie a rămas așa întiparită în România și în zilele noastre.

Da, este drăguț să-ți arăți dragostea față de mama ta. Poza clișeu de la școală (pentru care tot ea a plătit) va rămâne o amintire simpatică. Dar știi ce-o poate ajuta mai mult? Să-ți strângi hainele și să-ți speli farfuria singur/ă. Iar în loc să o lauzi doar pentru o versiunea a sa (de mamă), sau îi vezi toate atributele sale.

Bine, dacă mă citești, probabil că ai trecut deja de-o vârstă. Așa că ai putea să conștientizezi cât ai plăti pe altcineva să facă treburile casnice pe care mama sau partenera le face gratuit.

Sigur, e mișto că sunt oferte la cârpe și machiaje. Dacă tot le folosim, măcar să plătim mai puțin pentru ele. Cum ar fi ca taxa roz* să nu mai existe?

Știu că luna asta bărbaților le este greu să cumpere atâtea cadouri. Mamă, parteneră, soră, colege. Mega complicat. Îți dai seama ce ar însemna ca cei care se plâng chiar să contribuie la schimbări reale? Fiți serioși, nu avem timp de lucruri precum lista de drepturi pentru care Centrul Filia militează:

  • Femeile și fetele au dreptul la o viață lipsită de violență și discriminare
  • Ele sunt singurele care trebuie să poată lua decizii în privința corpului lor
  • Accesul la servicii de bază – precum educația, serviciile medicale sau locuințele – sunt esențiale
  • Hărțuirea, intimidiarea și discursurile instigatoarea la ură trebuie sancționate imediat
  • Participarea deplină și egală în toate sferele vieții private și publice e fundamentală

Scriu despre asta acum pentru că luna femeii nu s-a terminat. Am sărbătorit cu toții frumos, s-au livrat flori și s-au postat clipuri cu toate angajatele dintr-o companie.

Acum să trecem la treabă pe bune.

* taxa roz = produse cosmetice, de igiena, si altele, care sunt aceleasi ca la barbati, doar ca sunt promovate pentru femei, deseori in culoarea roz, si costa mai mult.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.