Duminică s-a încheiat festivalul de filme documentare One World Romania. Am reușit să ajung doar la două ecranizări, despre care vreau să vă și povestesc.

  • Du-te, iarnă! – Зима, уходи – un film regizat de 10 absolvenți ai școlii de film documentar Marina Razbezhkina, din categoria Revoluție zi de zi.

“Winter, Go Away!” trailer (One World Romania 2013) from One World Romania on Vimeo.

Documentarul a fost despre evenimentele revoluționare din iarna 2011/2012. A fost foarte interesant de observat o evoluție comparativă a reacțiilor protestatarilor din Federația Rusă versus a celor din România. Cu siguranță rușii mi-au lăsat o impresia mai “bună”, fiind mai bine organizați, răspunzând cu argumente solide și separându-se de protestatarii plătiți politic.

Mi-a plăcut foarte mult să descopăr la ei un soi de revoltă culturală. După cum ați văzut (poate) în trailer, un tânăr scrie numele lui Putin cu vopsea roșie, cu capul. Este un act inofensiv poate, însă sugestiv pentru publicul din afară.

Cât despre limbaj, a fost destul de facil de înțeles, m-am pierdut pe alocuri când a fost vorba de jargon.

  • Anton chiar aici – Антон тут рядом – un film în regia lui Lyubov Arkus, din categoria Diz/Abilități.

“Anton’s Right Here” trailer (One World Romania 2013) from One World Romania on Vimeo.

 “Oamenii pot fi amabili, veseli, tristi, draguti, buni, recunoscatori, mari, mici. Ei merg, alearga, sar, vorbesc, se uita, asculta.

Mi-a fost puțin dificil să rezist vizionării acestui documentar din cauza temei abordate. Un băiat care are autism este doar în grija mamei, tatăl fiind recăsătorit. Mama se luptă cu sistemul sanitar rusesc pentru a găsi un loc stabil pentru Anton să stea, fiind și ea bolnavă grav de cancer. După ce trece prin mai multe centre de îngrijire, băiatul ajunge alături de tatăl său, care-și schimbă atitudinea după ce vede o parte din documentar.

Este un film dur, complex. Te face să îți conștientizezi situația și să îți reconsideri, poate, atitudinea față de cei din jurul rău.

Cât despre înțelegere, acesta mi s-a părut puțin mai ușor, în ceea ce privește vocabularul și dialogul dintre personaje.

Am ținut să specific despre înțelegerea limbii pentru că am ales aceste filme rusești tocmai pentru dezvoltarea mea în acest domeniu. La facultate cursurile sunt tot mai teoretice, iar o abordare multimedia este ca o gură de aer curat într-o bibliotecă de la subsol.

Share Button

1 Comment

personal blog & photo gallery | Artă în problemele societății · November 18, 2013 at 7:04 pm

[…] povestit în primăvară despre artiștii ruși din filmul Du-te, iarnă!, referitor la evenimentele revoluționare din iarna 2011/2012. Anul […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.