Am fost mereu curioasă să aflu cum reacționează artiștii la problemele sociale, politice sau ecologice, să descopăr un punct de vedere mai puțin pragmatic.

V-am povestit în primăvară despre artiștii ruși din filmul Du-te, iarnă!, referitor la evenimentele revoluționare din iarna 2011/2012. Anul ăsta, cu Toamna Românească, am descoperit imaginile lui Dan Perjovschi sau piesa Roșia Montană nu va dispărea…

***

Recent am fost la Muzeul Național de Artă al României, pentru colecția “Imagini din Marea Britanie”. Una dintre profesoarele de la engleză s-a gândit că ne va ajuta să descoperim arta britanică și am profitat de gratuitea din prima miercuri a lunii pentru a face cursul la muzeu.

Acolo am descoperit o altfel de exprimare a artei, privind ecologia și curățarea apelor. Conrad Shawcross a realizat o instalație destul de complexă, ce poartă numele “Pre-Stereoscop (Călătorie pe râul Lea)”. Artistul a făcut un manifest împotriva neglijării ecologizării râului ce se varsă în Tamisa.

conradshawcross.com

La muzeu stă această barcă modificată, numai că în locul camerei de filmat este un video proiector care se învârte constant, oferind imagini 360, cu tot peisajul. Pe peretele de lângă este traseul râului, pe care sunt 18 marcaje. Din fiecare loc a fost pescuită fiecare dintre cele 18 mingi postate pe același perete. Pentru completarea peisajului, există și expunere fotografică.

Mă fascinează această instalație pentru că este cu totul diferită față de alte abordări. Te convinge de problema respectivă prin argumente clare, practic te duce pe râu.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.