Am tot vorbit și scris despre bani și bugete, dar nu am apucat să vorbim despre o categorie de cheltuieli mereu prezentă: facturile. Acum că e cald poți începe să ai mai mare grijă la obiceiurile de acasă și să construiești pe baza lor pentru restul anului.
Facturile pot fi fixe (abonamentul TV, internet, telefon, Netflix, Spotify, etc.) și pe baza de consum, unde totalul de plată variază în funcție de acțiunile tale. Firesc, ne orientăm către a doua categorie, care include în principal factura la energia electrică, apoi apă și gaze.
Cum poți reduce cheltuielile la facturi
Fie că o faci din motive ecologiste sau economice, uite o listă cu lucruri simple cu care poți începe să reduci costurile casnice, chiar de vara asta:
- Dacă ai geamuri mari și camere luminate, înseamnă că este și foarte cald. Pune-ți draperii bune care să mențină răcoarea în casă.
- Curăță filtrul aerului condiționat. Așa te asiguri că 1. nu s-au format ceva microbi acolo care-ți pot face rău când îi inspiri și 2. aparatul funcționează la parametri normali și nu consumă mai mult decât e necesar.
- Nu ține temperatura aerului condiționat foarte jos față de vremea de afară. O dată pentru că nu e ok pentru corpul nostru să treacă prin șocuri termice, și-apoi aparatul consumă mai puțin.
- Ține geamurile și ușile închise dacă ai dat drumul la aer condiționat.
- Cumpără un termostat pentru a te asigura că ai o temperatură constantă în casă și poți controla mai bine ce se întâmplă când tu nu ești acasă.
- Izolează termic pereții exteriori pentru a păstra temperatura din casă constantă.
- Ține geamul deschis noaptea și pune o lenjerie de pat subțire.
- Fă dușuri în loc de baie, efectul de saună plus căldura de afară îți vor face mai mult rău. Eventual folosește apă călâie (mai rece).
- Închide robineții când apa curge în gol (te săpunești, te speli pe dinți, freci la farfurii).
- Spală vasele cu apă rece – sau măcar clătește-le așa. La săpunit eu folosesc apă caldă-fierbinte, să simt că se curăță bine, dar apoi pot muta robinetul la rece.
- Spală hainele la 30 de grade. Noi suntem 2 adulți cu muncă de birou, hainele noastre se păstrează bine la un program ușor de spălare.
- Închide luminile și aparatele dacă nu le folosești: consumă curent și emit căldură.
- Folosește becuri economice, dacă nu chiar LED, care consumă mai puțin. Nici nu cred că se mai găsesc becuri tradiționale prin magazine.
- Cumpără becuri și prize smart, unde poți controla mai bine intensitatea, și consumul cât sunt active.
- Scoate din priză consumatorii pasivi (tot ce nu este pornit sau nu încarcă ceva).
- Verifică lucrurile din casă să vezi dacă funcționează cum trebuie: robineți care picură și pierzi apă, congelator stricat care bâzâie dar nu răcește.
- Verifică temperatura din frigider și congelator să vezi dacă este păstrată la cât ai setat-o și dacă aparatul merge la parametri normali.
- Ține frigiderul și congelatorul ocupate în proporție cât mai mare, pentru ca temperatura să fie păstrată constant, fără consum în gol.
- Umple cuva mașinii de spălat atunci când o pornești, să nu meargă pe gol.
- Caută electronice și electrocasnice din clasa energetică A, care sunt foarte eficiente în ceea ce privește consumul.
- Nu folosi mai multe device-uri în același timp. Televizor și telefon și laptop deschis non-stop. Dezvață-te de telefon, cea mai multă baterie se pierde prin ecran.
- Ieși din casă 🙂
În completare, vă las cu acest playlist de la E-On cu alte sfaturi utile pentru optimizarea costurilor casnice:
Dacă aveți timp, puteți arunca un ochi pe acest document de la Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
0 Comments