Contrar imaginii de mai sus, filmul nu e doar despre Brad Pitt care arată bine la cei 61 de ani ai săi, doar m-a amuzat să găsesc acea poză în galeria imdb. Filmul F1 este cu Formula 1 pe bune și cred că asta îl face să fie atât de bun, că jumătate din cadre sunt filmate în cadrul unor curse reale.

Să o luăm cu începutul.

Ce trebuie să știi despre F1 este că

  1. rămâne un film, nu e documentar
  2. regizorul Joseph Kosinski are în palmares și Top Gun, deci e film cu acțiune
  3. Lewin Hamilton face parte din echipa de producție

Deci filmul este intens, este dinamic, te ține prins în subiect. Departe de unele curse reale, la care adorm pe canapea pentru că se termină cum au început. Dar de aia e film.

Așadar, avem o echipă de F1 praf (Apex) care riscă vânzarea dacă nu câștigă puncte. Îl au pe Joshua Pearce, un junior bunicel, dar fără experiență (care pe parcurs câștigă înțelepciune, foarte bine jucat parcursul de Damson Idris). Așa că patronul (Javier Bardem) apelează la un prieten vechi, Sonny Hayes (Brad Pitt), care să îl scoată din rahat, jucat cu mare entuziasm de Brad Pitt (îmi imaginez că el chiar s-a distrat pentru rolul ăsta).

Long story short, americanul salvează ziua 🙂 previzibil, don’t get me started on this.

DAR, sunt câteva lucruri pe parcursul celor 2h35m care mi-au plăcut:

  • spre deosebire de Drive to survive, aici descoperim mai mult membrii tehnici dintr-o echipă, cum îmbunătățesc mașinile, ce informații urmăresc pe calculatoare
  • multe bile albe pentru că sunt și piloții sau echipele din adevărata Formula1 în film
  • și că celelalte personaje sunt non-americane, arătând diversitatea etnică (deși euro-centristă prin natură) a acestui sport
  • mi-a plăcut că atinge mixul variat din viața de pilot: presa, contractele de imagine, exercițiile fizice, cluburi și petreceri
  • personajele noastre au pilotat mașini adevărate de Formula2 modificate pentru a putea filma de pe ele (și le recunoști pentru că ele scot flăcări din tobă, am observat asta și auzit popcornul când am fost la Hungary GP)
  • sunt glumițe și referințe la diverse momente pentru pasionați (de ex. personajul lui Hamilton pierde la Abu Dhabi 🙂 )
  • muzica este absolutamente on point, Hans Zimmer face magie din nou

Ce nu mi-a plăcut

  • avem iar americanul care salvează ziua
  • tipa smart șmecheră (Kerry Condon) care construiește mașina se culcă cu Sonny, preferam drama romantică la cel mic
  • intriga e ușor passé: pilot mai în vârstă și încăpățânat care trebuie să inspire sau să provoace generația tânără. Am mai văzut-o în filme precum Le Mans ’66 (Ford vs. Ferrari) și Rush. Formula 1 pare să combine elementele din ele, prin urmare, nu creează o narațiune cu adevărat originală.

E interesant de urmărit pe youtube și behind the scenes și celelalte interviuri acordate de participanții în film.

În concluzie, ia-ți bilet să mergi într-o seară după muncă, te va umple de energie și de entuziasm pentru acest sport. Este un proiect cinematografic de calitate superioară și eu una cu siguranță îl voi revedea în viața asta.

(Ah și o chestie puțin pe lângă: mi se pare amuzant că în toamnă apare filmul Cursa, pentru care avem reclamă înaintea acestui film. Se călărește tradițional valul de marketing, F1 sigur va lăsa mulți urmăritori cu apetit pentru filme despre mașini sau curse. Din trailer mi-amintește de vibe-ul din Băieți buni, voi merge să-l văd.)

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.