Anul acesta a mai apărut un film din seria Ip Man, care a început în 2008. S-ar putea să fie chiar ultimul.

Ip Man este o serie de filme chinezești, despre stilul de luptă Wing Chun, din genul Kung Fu.  Este povestea lui Ip Man, mentor în această artă marțială și protagonist al seriei. De-a lungul celor patru filme el evoluează în comparație cu China proaspăt cucerită după cel de-al Doilea Război Mondial. El duce astfel o luptă dublă: o dată cu sistemul și americanii care occidentalizează mentalități și o dată cu sinele, pentru a rămâne integru în fața schimbărilor.

Probabil asta îmi place mult la acest film: integritatea personajului. Faptul că el nu se lasă influențat de jocuri politice și de putere. Faptul că-și mentorează elevii. Iar prin acest mentorat el își educă ucenicii, dincolo de bătaie, ei învață despre valorile umane.

Cred că ultimul este filmul meu preferat din serie. De ce? Pentru că Ip Man este bolnav, sărac și încă luptă pentru ucenicii săi. De la el înveți despre onoare, respect pentru oponentul tău și despre a lupta pentru lucrurile în care crezi.

În acest film se pune accent mai mult și pe viața lui amoroasă. Soția moare și apare un nou personaj în peisaj. Un personaj care personal nu mi-a plăcut, însă care oferă un echilibru interesant poveștii. Să vă uitați!

Nu sunt o mare fană a filmelor de luptă. Bine, îmi plac. Chiar și alea în care luptătorii zboară. Însă nu exagerat, să se ajungă la lupte între lumi care nu există. Însă cele realiste chiar mă captivează.

Se mai uită cineva la filme cu arte marțiale, sau s-a plictisit toată lumea la Bruce Lee și Steven Seagal?

Share Button

1 Comment

personal blog & photo gallery | The Grandmaster · September 22, 2013 at 11:18 pm

[…] Vă scriam acum cât’va timp despre seria de filme Ip Man, povestea artistului marțial chinez, care a devenit o legendă și a antrenat numeroși luptători de-a lungul timpului, devenind cunocut lumii prin Bruce Lee. […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.