Sunt unul dintre milioanele de oameni care au devenit fani Formula 1 o dată cu serialul Drive to Survive de pe Netflix. Eu, partenerul meu și mulți dintre prietenii noștri avem program special în weekendul când are loc o cursă. Așa a crescut entuziasmul să ajungem și la o cursă live de Formula 1. Ne-a prins asta în avântul pandemiei, când multe dintre curse erau amânate sau mutate. Așa că toamna trecută, multe dintre ele nu erau confirmate. Dar știam deja că vrem în Europa, așa că am mers la sigur cu Budapesta.

Cursa de la Budapesta a avut loc pe 31 iulie. Biletele le-am cumpărat din noiembrie anul trecut, imediat cum au fost puse în vânzare biletele pentru noul sezon. Am optat pentru secțiunea Silver 1 Grandstand, în zona C. Aceste locuri sunt în ultima curbă, așa că am văzut atât linia de finish, cât și mașinile cum se apropiau.


Pont – există un newsletter dedicat pentru fiecare cursă prin care ești notificat când sunt disponibile biletele și le poți lua la un preț decent.


Din toamnă până în primăvară, ideea că mergem la o cursă de F1 a rămas undeva în spatele minții. Lucrurile erau încă neclare cu covid, știam că am vrea să mergem cu mașina, să ne plimbăm puțin și prin Budapesta.

Formula 1 Budapest Grand Prix

Circuitul de la Hungaroring este situată în Magyorod, o localitate aflată la vreo 25km de Budapesta. Chiar dacă te afli în Europa de Est, organizarea ni s-a părut exemplară, cu oamenii profesioniști și soluții să te facă să te bucuri de spectacol. De exemplu, aveai la dispoziție apă potabilă la robinet, nu erai obligat să cumperi apă.

În funcție de locul unde ai biletele, intri pe la o anumită poartă. De exemplu, noi eram la Gate 6. Acolo arăți biletul pe telefon (a mers așa, chiar dacă scria pe el că trebuie printat). Intri pe un culoar metalic, la capăt cineva verifică bagajul și gata.

De aici ai acces la toate zonele, toalete, mâncare, merch. Secțiunile de tribune sunt separate, altă intrare unde arăți că ai loc în acea zonă. Toată lumea stă la locul din bilet.

Transport Budapesta – Hungaroring

Ține minte că un astfel de eveniment adună zeci de mii de oameni. Hungaroring are o capacitate de 70.000 de oameni, plus ceva mii care stau pe dealurile de lângă și urmăresc spectacolul la distanță. Așadar, chiar dacă vorbim de vreo 20km de parcurs, sunt foarte mulți oameni care merg în același timp în aceeași direcție, ceea ce duce inevitabil la aglomerație.

Deși sunt disponibile și curse cu elicopterul care să te lase acolo, noi am avut mașina la dispoziție. Am mers până acolo cu mașina, tocmai pentru a ne ajuta cu drumul până la circuit.


Pont: descarcă aplicația InfoCons, care oferă detalii despre situația traficului de la frontieră. Am testat și la dus și la întors, am stat la coadă cam cât a sugerat aplicația (20 minute sau 60 minute). Aplicația este utilă oricum tuturor consumatorilor, merită să o explorezi mai mult.


În funcție de când pleci din Budapesta și ziua evenimentului (vineri, sâmbătă sau duminică), drumul poate să dureze între 30 minute și 2 ore și jumătate. Lângă circuit găsești locuri de parcare atât cu plată (3600HUF / 10 EUR), cât și gratuite, pe câmp. Va fi aglomerat, vei sta mult în coloană, obișnuiește-te cu ideea.

Ca alternative, am văzut că este o stație de tren în apropiere, erau autobuze pline pe lângă porțile de intrare, zeci de taxiuri băteau autostradă.

Ce bei și ce mănânci

Cum scriam mai sus, este apă potabilă disponibilă gratuit. Controlul bagajului este superficial, așa că poți lua cu tine suficientă mâncare și băutură fără să fii nevoit să cumperi ceva de acolo.

Sunt mai multe zone de mâncare și băutură în jurul pistei de curse, așa că nu ești nevoit să mergi prea mult și să pierzi prea mult timp făcându-ți loc printre oameni. Mâncarea a fost destul de meh, cu sandvișuri cu cârnați sau șnițele, cartofi prăjiți, burgeri. Scriu ‘meh’ în ideea în care nu era cea mai gustoasă din lume, așa că dacă ești o fire pretențioasă, mai bine vii cu pachețel. Să nu uităm că acolo se face mâncare pentru mii de oameni.

Ca băutură, găsești bere la draft sau la doze, sucuri, limonade variate, cafea, cocktailuri la găletușă, aproape tot ce vrei.

Programul cursei de Formula 1 de la Budapest 2022

Scriam că am cumpărat biletele în noiembrie 2021. Biletele propriu-zise (pdf-ul) a venit pe mail la începutul lunii iulie. Evenimentul a avut loc între 28-31 iulie. Cu o săptămână înainte, am primit pe mail și programul complet, de joi până duminică.


Pont: Apropo, dacă sunteți un grup mai mare, luați biletele în aceeași rezervare pentru că locurile se aloca automat de sistem, nu poți selecta nimic. Pe F1 Experience poți verifica și cum se vede din tribuna care te interesează.


Noi am mers vineri dup-amiază, la antrenamente. Sâmbătă de la prânz am prins cursele de la W Series, calificări de la Formula 1 și cursa de sprint de la Formula 3. A fost mișto să urmărim mașinile diferite între aceste curse, să vedem cum cele de la W Series și F3 sunau diferit. Iar duminică am ajuns pe la 11 la circuit, astfel încât am prins pregătirile, parada șoferilor și încălzirea înainte de cursa propriu-zisă.

Deși locurile noastre ne ofereau vizibilitate destul de bună, la cât de mare era traseul era imposibil să vedem ceva mai mult. Dar am avut un ecran imens în fața noastră, practic cu ce era transmis și la TV, astfel încât am putut urmări cursa cu totul. Am primit și întrebări dacă nu te plictisești atunci când nu trec mașini. Chestia e că, după câteva tururi, distanțele între mașini devin tot mai mari, așa că la câteva secunde tot trece câte una prin fața ta.

La finalul cursei, când este momentul premierii, participanții au voie să intre pe circuit. A fost chiar amuzant să vezi o mulțime de oameni alergând spre podium. Când s-a mai terminat, am intrat și noi pe pistă, am pipăit zonele de încetinire, am văzut mașinile de aproape.

Evenimentul este ca un festival, așa că recomandarea este să petreci cât mai mult timp în jurul pistei. Poți să dormi la camping pe lângă Hungaroring sau să pleci mai devreme din Budapesta, astfel încât să ai timp să descoperi tot ce e disponibil. De exemplu, noi abia la final am văzut activările de la Formula 1, unde puteai face poze la photobooth sau să schimbi pneurile de la o mașină de curse.

Recomandări de activități (restaurante sau puburi) în Budapesta

Cazarea am avut-o la Central Hotel 21, un hotel simplu pe care-l recomand. În weekendul în care se petrece cursa, toate prețurile la cazări cresc, asta e. Poți alege să stai și în alt oraș din nordul Budapestei, dacă planul tău este să mergi doar la cursă. Sunt șanse să prinzi prețuri mai mici.

Budapesta este un oraș minunat. Dacă nu ai ajuns până acum, sper că-ți rezervi câteva zile să-l explorezi. Este foarte animat, sunt multe localuri și restaurante. Chiar dacă, conform wikipedia, numărul de locuitori este mai mic decât al Bucureștiului, iar suprafața orașului e mult mai mare.

Așa că dacă tot am stat în Budapesta, am putut să ne și plimbăm puțin prin centrul orașului. Am bătut străzile la picior, ne-am plimbat pe malul Dunării, ba chiar am luat și o croazieră în ultima seară. Chiar te face să te simți în alte timpuri, când plutești pe Dunăre, treci pe sub poduri și admiri clădirile vechi.

Am avut un super noroc cu locurile de mâncat – bine, ”noroc” că am stat să căutăm reviewuri și recomandări de la prieteni. Recomand mai departe aceste locuri, dar sunt convinsă că sunt multe altele care merită o vizită:

 • Lumen – cafenea și terasă cu mâncare excelentă și cafea bună, potrivit pentru orice masă a zilei
 • Bp BARbq – un local relativ mic, dar merită o rezervare pentru un Reuben Sandwich sau steak.
 • Drum cafe – un local special cu mâncare tradițională ungurească, unde servirea este optimizată pentru turiști – vii, comanzi și pleci imediat.

Cheltuieli la Hungaroring 2022

În funcție de cât de bine te organizezi, poți să-ți gestionezi bugetul astfel încât această experiență să nu te coste o avere. Nu ești nevoit să cumperi altceva decât biletul de la ei. Poți parca mașina pe un câmp, gratuit. Poți cumpăra băutură și sandvișuri din Tesco sau Spar.

Uite mai jos câteva prețuri orientative pentru cursa din acest an, plus câteva cheltuieli extra:

 • Biletul la cursă = 208€ + Handling fees 12.48€ + Delivery or ticketing fees 5€
 • Hotel în Budapesta = 320€/ camera pentru 3 nopți
 • Mâncare & băutură la cursă
  • cafea = 2€
  • bere = 3€
  • mâncare = 12€ un burger
 • Alte distracții:
  • croazieră pe Dunăre = 20€ / persoană
  • o șapcă de la standul merch F1 = 40€
 • aici poti sa faci cost doar pe formula 1, pana acum ai vb doar de formula 1, nu ma itereseaza de cazare ”

Concluzie – cum mi s-a părut cursa de Formula 1 de la Budapesta

În primul rând, menționez că mă simt extrem norocoasă că pot participa la un astfel de eveniment, doar pentru entertainment.

Nu voi comenta strategiile celor de la Ferrari și nici nu voi lăuda abilitățile lui Verstapen că a plecat de pe locul 10 și a terminat primul. Însă reacțiile publicului în timp real, oftatul sau încurajările, erau simțite ca un ecou. Și chiar dacă susținătorii OrangeArmy au confirmat că sunt printre cei mai neciopliți fani F1, asta nu umbrește entuziasmul și starea de bine pe care mi-au oferit-o evenimentul.

Chiar dacă prin prisma locului vezi doar o parte din cursă (mai bine stai acasă și vezi de pe canapea tot), am reușit să țin sau să înjur mișcările de pe pistă în timp real, datorită monitoarelor puse din loc în loc.

TL;DR: Să mergi la o cursă de Formula 1 este senzațional! Atmosfera creată de ceilalți participanți și posibilitatea de a vedea mașinile de curse și piloții de aproape fac să se ridice părul pe mâini. Vrem să mai mergem și la alte curse.

Share Button

2 Comments

Adriana · January 27, 2023 at 7:53 pm

Buna!
Foarte utila prezentarea ta.
Eu si familia mea am vrea sa mergem si noi la Hungaroring anul acesta, dar nu ne putem decide pe ce site. Imi e frica sa nu dau banii si sa ma trezesc ca nu am biletele la timp sau chiar deloc.
Tu de unde le- ai procurat?
Multumesc mult pentru raspuns!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.