Viena și Bratislava vin la pachet pentru mulți călători în zona Europei Centrale. Nu-i de mirare, capitala Slovaciei este la o oră de capitala Austriei, iar orașul merită măcar câteva ore din timpul tău. Hai să-ți povestesc cum am plecat de la Viena, ce am mâncat și ce am văzut în Bratislava și dacă m-aș întoarce.

Cum ajungi de la Viena la Bratislava

Pentru că acest traseu este popular pentru mulți, găsești mai multe opțiuni.

Trenul

Una dintre cele mai comode și populare modalități de a ajunge din Viena în Bratislava este trenul. Eu am ales această cale. Mai ales că biletul de o zi costă 18euro dus-întors, și include transportul în comun în Bratislava. Trenurile circulă frecvent pe această rută, având plecări la fiecare oră din gara centrală din Viena, similar și la întoarcere.

Alte opțiuni

  • Autobuzele reprezintă o altă opțiune populară pentru călătorii între Viena și Bratislava. Autobuzele ajung în Bratislava în aproximativ o oră și jumătate, în funcție de condițiile de trafic.
  • Mașina proprie. Dacă preferi mai multă flexibilitate sau oricum ajungi la Viena cu mașina, cu siguranța îți va fi mai ușor. Distanța dintre cele două orașe este de aproximativ 80 km, iar călătoria durează în jur de o oră, în funcție de trafic și de viteză. Și te poți opri la Parndorf pe drum 🙂
  • Pentru o experiență cu adevărat unică, poți alege să călătorești de la Viena la Bratislava cu barca, pe Dunăre. Această opțiune nu este doar un mijloc de transport, ci și o aventură. Opțiunea e disponibilă după finalul lui martie, așa că nu am putut să o aleg. Dar acum croazierele între Viena și Bratislava sunt disponibile, la ore diverse, și durează aproximativ 1,5-2 ore. Să verifici programul și disponibilitatea în avans, cursele pot fi afectate de condițiile meteo și de nivelul apei în Dunăre.

Așa – din fața gării am luat un autobuz spre centrul orașului, foarte curat și rapid. Și aglomerat de alți turiști.

O scurtă introducere în cultura și istoria Bratislavei

Acum că am ajuns în Bratislava, hai să înțelegem la ce ne uităm. Orașul are o istorie bogată și diversă, fiind influențată de multe culturi și națiuni de-a lungul timpului, inclusiv de romani, maghiari, austrieci, și slovaci. Acest amestec cultural a modelat orașul în moduri, lăsând o moștenire impresionantă de arhitectură, tradiții și arte. Orașul a fost un important centru politic, economic și cultural al regatului Ungariei și a servit ca loc de încoronare pentru regii maghiari.

Atracții turistice principale și activități recomandate în Bratislava

Cum spuneam, am ajuns cu autobuzul în centrul vechi al orașului. Este doar pentru pietoni, casele sunt pitorești, arhitectura fiind păstrată corespunzător. Deși este aglomerat de oameni, străzile sunt largi și curate, ceea ce mi-a plăcut mult.

Orașul vechi, cu străzile sale înguste și pline de farmec, te așteaptă să-l descoperi pe jos, admirând arhitectura barocă și operele de artă stradală. Ce să vezi în centru, cât te plimbi cu o înghețată în mână:

  • admiri Michalská brána (poarta lui Mihai), nu ai cum să ratezi turnul albastru
  • vizitezi Catedrala Sf. Martin, unde au fost încoronați regii Ungariei
  • Čumil, statuia muncitorului care iese din canalizare
  • mănânci o prăjitură la Kormuth, una dintre cele mai vechi cofetării, care are un design special.
  • cumperi suveniruri

Apoi, ieși din centrul și mergi spre Castelul Bratislava, situat pe un deal și oferind o vedere panoramică asupra orașului și a Dunării.

După ce cobori, poți continua traseul tău spre malurile Dunării – curate, frumos amenajate și oferă o perspectivă unică asupra orașului. Ah și tot aproape de Dunăare este UFO Observation Deck, un restaurant unde poți urca pentru o vedere impresionantă la 360 de grade a orașului și împrejurimilor.

Mai spre sud, găsești Muzeul Danubiana Meulensteen, o oprire obligatori pentru iubitorii de artă și cultură, fiind unul dintre cele mai moderne muzee de artă din Europa.

Ce mâncăm în Bratislava?

După atâta plimbare pe jos, ai nevoie de energie. Gastronomia slovacă a fost influențată de vecinii săi, așa că preparatele sunt mult bazate pe cărnuri, brânză (bryndzo), aluaturi, varză și tocănițe. În stil propriu, bineînțeles.

Iată câteva dintre mâncărurile locale pe care nu ar trebui să le ratezi atunci când vizitezi Bratislava sau alte părți ale Slovaciei:

  • Lokše – sunt niște clătite subțiri făcute din cartofi și făină, care pot fi servite atât în variante dulci, cât și sărate. De obicei, sunt umplute cu varză acră, carne de porc sau chiar gem.
  • Zemiaková Placka – sunt plăcinte de cartofi prăjite, condimentate cu usturoi și uneori servite cu smântână deasupra. Sunt crocante pe exterior și moi pe interior.
  • Segedínsky Guláš – gulaș cremos de porc cu varză acră, servit de obicei cu knedle (găluște de pâine). Acest fel de mâncare combinația unică de arome dulci și acre.
  • Vyprážaný Syr – este un fel de mâncare simplu, dar extrem de popular în Slovacia, constând în brânză prăjită, de obicei Edam, care este panată și prăjită până când exteriorul devine crocant, în timp ce interiorul rămâne moale și topit. Este adesea servit cu cartofi prăjiți și o felie de lămâie sau cu maioneză și ketchup.
  • Bryndzové Pirohy – găluște umplute cu brânză de oaie (bryndza) și adesea servite cu bucăți de bacon prăjit deasupra. Bryndzové pirohy sunt similare cu bryndzové halušky în ceea ce privește ingredientele, dar diferă în ceea ce privește forma și textura.
  • Kofola – deși nu este o mâncare, Kofola este o băutură foarte populară în Slovacia. Este un răcoritor de tip cola, având un gust unic datorită amestecului de ierburi și fructe. Este considerată versiunea slovacă a băuturilor cola și este un acompaniament răcoritor pentru multe feluri de mâncare slovace.

Mergem?

Chiar dacă am stat doar câteva ore în Bratislava, am prins o zi însorită în care am putut să mă plimb în voie. Orașul este extrem de curat, oamenii cu care am interacționat au fost amabili. Da, m-aș întoarce. Și cred că merită mai mult timp și pentru a explora restul Slovaciei.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.