Ce să vezi în Viena în două zile, să înțelegi ceva și să ai timp de-o cafea.

Nu știu cum e pentru voi, dar cumva mie Austria îmi sugerează bunăstare, burghezie, high-class. Că e de la mersul la schi, spectacolele de operă sau medicii specialiști, țara asta mi-a inspirat că orașele sale sunt mai complicate decât viața mea. Așa că am ezitat puțin să merg acolo, așa cum aș merge la o mătușă de-a șaptea care prin alianță e nepoata unui nobil de la paș’opt. Dar am ajuns, iar mătușa are smart house.

Vremea în Viena

Înainte să plec, am întrebat în stânga și în dreapta pe alții despre recomandări pentru Viena, iar majoritatea răspunsurilor începeau cu dacă nu plouă sau dacă e vremea ok. Aparent, localizarea orașului și faptul că al doilea cel mai mare râu din Europa îl străbate fac din zile să fie întunecate, cu vânt, cu ploi ușoare și cu raze intermitente de soare. Chiar dacă mergi în august, îmbracă-te bine.

Transportul în Viena

V-am spus că mătușa are casa smart. Ei, pe cât de artistic și boem arată orașul, pe atât de bine pusă la punct este infrastructura. Aplicații care-ți spun când vin trenurile, autobuzele și tramvaiele, mare lucru!

Am avut 2 zile full de vizitat, așa că am optat pentru un abonament de 48 ore care costă 14.1euro și asigură transportul în toată rețeaua. Dacă vrei să faci un românism, poți să mergi cu metroul fără bilet, controlorii stau de obicei la turnicheții roșii de la intrare/ieșire, așa că poți evita amenda. Dar nu e frumos să faci asta 🙂

Ce e de făcut în Viena

Avem 2 zile la dispoziție și le umplem cu activități reprezentative pentru oraș și cultură, cu buget restrâns. Prima zi este rezervată centrului, iar a doua pentru Schönbrunn. Lucruri de bifat:

 • Casa Hundertwasser – probabil una dintre cele mai cool clădiri, integrate cu succes între blocurile elegante. Mozaicul folosit în exterior îți amintește de Gaudi, doar că tipul ăsta Hundertwasser e mai cool 😀 Este un imobil în care locuiesc oameni, așa că nu poate fi vizitat în interior. Dacă ai timp, să mergi și la Müllverbrennungsanlage Spittelau (stația de epurare proiectată tot de el).
 • Stephansplatz și toate străduțele din jur – bogăția Imperiului Habsburgic expiră prin toate fațadele clădirilor, fiind practic un muzeu pentru baroc și art-nouveau de care te poți bucura gratuit.
 • Catedrala Sf. Ștefan și toate bisericile pe care le găsiți în drum – sunt gratuit de vizitat și e interesant de observat cât de încărcate sunt în interior în funcție de zona în care se află.
 • Cartierul Muzeelor – este o zonă foarte cool și tinerească unde se află (wow) muzee și sedii de agenții și publicații. În funcție de colecțiile expuse, poți vizita unul dintre muzee, după interes.
 • Palatul Schönbrunn – €17.50 pentru un tur complet al palatului. Aici mi se pare o lecție de bunăstare: pe dinafară palatul e mai sec decât clădirea Guvernului de la noi, însă în interior — fiecare cameră are o poveste (turul include ghid audio) cu niște nume din cărțile de istorie, cu obiecte aduse de peste mări și țări, tapițerii scumpe, și nimic ostentativ.
 • Grădina Zoologică – €20 un bilet la zoo, stai cât vrei tu, vezi animale din toată lumea. Ce mi-a plăcut cel mai mult: flamingo, koala, leneș, urs panda (l-am prins la masă!). Este un mediu minunat pentru copii, sunt o groază de activități proiecte pentru ei. Am fost uimită să văd câtă lumea nu era pe telefon.
 • Districtul Națiunilor Unite și ieșirea de la metrou pe Dunăre – nu se numește chiar așa, dar tu ia metroul până la stația Kaisermühlen VIC și întoarce-te pe pod două stații. Te vei plimba printre niște zgârie-nori ca în filme (clădirea PWC este cea mai frumoasă din fier&sticlă pe care am văzut-o în ultima vreme). Apoi mergi pe pod, pe lângă linia de metrou – este o stație chiar pe pod și are geamuri precum hublourile din submarin. Dacă e vremea bună, poți coborî pe insulă, sau poți merge înapoi spre oraș.

Gazda noastră și cel mai fain ghid pe care am fi putut să-l avem, Volina, ne-a plimbat și povestit de toate prin oraș. Mai ales că atunci când e cald, toate spațiile verzi sunt ocupate de șezlonguri și hamace unde se relaxează austriecii. Tot de la ea am aflat că este foarte ușor de ajuns în Bratislava, iar dacă ai o zi în plus de concediu, poți bifa asta cu ușurință.

Unde mâncăm șnițelul vienez?

Original, șnițelul este făcut din carne de porc, dar poate fi găsit și în alte versiuni. De asemenea, de obicei vine însoțit de o salată rece de cartofi, dar poți avea și altceva. O porție de șnițel+garnitură costă ~€12 și mai mult. La cârciuma 7stern am prins reducerea de prânz, €7.

Datorită numărului mare de străini, bucătăria internațională este extinsă și recomand să încerci sushi sau un kebab cu carne de miel.

Cât despre deserturi, nu te entuziasma! Dacă vezi poze cu Sacher Torte, să știi că nu este chiar atât de dulce și conține dulceață de caise. Vei descoperi că oamenii au o pasiune pentru caise și este un ingredient des folosit la prăjituri. Ștrudelul de mere este ca plăcinta de la mama, făcută în post #NotImpressed. Dar dacă ești fan înghețată, așa sunt și ei, nimeni nu se va uita urât la tine dacă te bucuri de una în miezul iernii.

Alte lucruri bune de știut:

 • Nu ai nevoie de cash, am plătit fără probleme cu cardul Revolut.
 • Magazinele se închid pe la 8 seara în timpul săptămânii, 6 seara în weekend.
 • După ce ajungi la capăt de linie de metrou și iei un shuttle bus, ajungi la mall. Centrul comercial SCS este în afară orașului, și include magazine precum Primark sau Xiaomi (<3).
Share Button

2 Comments

Volina · March 19, 2019 at 10:55 pm

Awww! Am citit pe nerasuflate asteptand o mentiune legata de spatiile verzi si sezlonguri .
In alta ordine de idei, ai rezumat toata sederea atat de frumos (sunt foarte impresionata de detaliile pe care le-ai tinut minte!) si sunt sigura ca ii e de mare ajutor oricui se gandeste sa vina la Viena.
Multumesc si pentru reclama! A fost tare fain sa va am ca oaspeti si cu ocazia asta m-am mai jucat si eu de-a turistul si am invatat localizarea exacta a cladirii Secesiunii :)).

  Gabriela · March 19, 2019 at 11:13 pm

  ♥️

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.