Sunt în categoria urmăritorilor de Formula1 influențați de Drive to Survive. M-a prins povestea, drama, postărilor piloților. Am fost la o cursă, la Budapesta, și m-am distrat. Așa că atunci când s-a nimerit să fiu în Viena în același timp cu F1 Exhibition, a trebuit să merg!

Partea organizatorică

Biletul simplu a costat 32.4 euro, dar poate ajunge până la 79.4EUR. În costul acestuia, am avut acces la toată expoziția și tur audio inclus.

La începutul turului, am făcut fotografia la un panou verde, cu o șampanie în mână. La final puteam să o fi cumpărat, printată A4 (deci mare!), într-o ramă de carton, cu 30 de euro. Inutil de scump? Pentru mine da.

Hai să-ți povestesc puțin despre tur:

  1. Primești căștile și o telecomandă. În fiecare cameră, la diverse panouri, ai niște butoane către care îndrepți telecomanda, apeși play și după ce se aprinde beculețul verde începe povestea despre acel panou.
  2. Fiecare panou are descriere în limba engleză și germană. Sunt puține locuri interactive. De fapt, am găsit doar unul: să votezi cel mai bun pilot din F1.
  3. Nu e doar despre echipele și piloții din prezent, e o poveste frumoasă despre cum a evoluat acest sport.
  4. Da, poți să faci poze:)

Partea frumoasă

Turul acesta e o experiență cu totul. Sunt pereți negri din material, cu zone de contrast roșii. Lumina pune în valoare toate lucrurile expuse și e ușor să faci poze.

Deci, îți scanează biletul, intri pe un coridor cu busturile campionilor mondiali și apoi vezi primele mașini de curse. Trei mașini din perioade diferite, care să-ți dea o primă idee despre istorie și cum s-a schimbat F1.

Mai departe, ajungi într-o zonă dedicată piloților – partea mea preferată. Aici înveți cum s-au schimbat costumele piloților, căștile și cum au evoluat sistemele de siguranță. Ca referință, la începuturi șoferii nu purtau centură de siguranță pentru că era mai sigur să fii aruncat din mașină în caz de accident, decât să rămâi blocat în ea.

Încă o chestiune interesantă a fost despre sacrificiile și costurile pe care le presupune o carieră de profesionist ca pilot de curse în Formula 1. Vedem poze cu piloții curenți de când erau mici, în costumele de karting, entuziasmați de activitate.

Mai departe, sunt camere dedicate părții tehnice ale sportului: cum s-a schimbat motorul, mașina (care acum cântărește în jur de 800kg) și cum se vor mai schimba materialele pentru a deveni un sport cu o amprentă zero de carbon până în 2030.

Apoi, bineînțeles că este o cameră dedicată Redbull ring.

Lași căștile și telecomanda într-un coș și te apropii de final.

Intri într-una dintre cele mai puternice emoțional camere: cea dedicată pericolului din sport, unde vei vedea mașina (sau resturile ei) lui Romain Grosjean după accidentul de la Bahrain Grand Prix 2020.

Și ca să-ți redea circulația în vene, ai la final o experiența video cu mai multe ecrane care arată concomitent diverse filmulețe din curse. Este alert, zgomotos, cu multe lumini puternice – nu merge dacă te știi cu sensibilitate.

Mă bucur că am fost și-ți recomand să-ți iei o oră jumate – două să faci acest tur, dacă ai ocazia.

Uite mai jos și un video scurt de pe tiktok.

@gabrielavinia

am fost la F1 experience in Viena ca sa va conving sa mergeti si voi la expozitii despre lucrurile care va plac #f1 #vienna #wien #austria

♬ Formula 1 Theme – Brian Tyler
Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.