Heraklion (Iraklio) – capitala insulei Creta și casa noastră pentru o lună, cât am fost în workation pe insulă. Am scris impresiile la cald atunci când m-am întors, iar în acest articol vă voi povesti mai multe despre oraș, cum a fost să locuim acolo, ce am văzut, mâncat, băut și ce ai de făcut în Heraklion.

Am ales să stăm în Heraklion ca destinație din mai multe motive:

 • zbor direct din București
 • amplasare în mijlocul insulei
 • mai puțin turistic, mai ușor pentru o viață normală

Puțin context despre Heraklion

Orașul este situat strategic pe coasta de nord a insulei, fiind nu doar cel mai mare oraș din Creta, dar și al patrulea ca mărime din Grecia. Cu o populație de aproximativ 140.000 de locuitori, Heraklion este un loc vibrant de cultură, istorie și activități moderne. Atrage vizitatori din întreaga lume dornici să exploreze frumusețile sale, în timp ce oferă lucruri diverse de făcut localnicilor.

Istoria orașului Heraklion este profund înrădăcinată în miturile și civilizațiile care au modelat Europa. Acesta a fost un centru important al civilizației minoice, una dintre cele mai timpurii civilizații din Europa, cunoscută pentru palatul său impresionant, Knossos. În perioadele următoare, Heraklion a fost influențat de dominația romană, bizantină, venețiană și otomană, fiecare lăsând urme încă vizibile în arhitectura și cultura orașului.

Cazare și transport

Am zburat direct din București în Heraklion, pentru prima oară cu Aninmawings. Totul a mers bine și nu am ce să comentez. La aeroport ne-a așteptat o doamnă drăguță de la Best Hellenic, firma de la care am închiriat mașina.

Dacă vrei să explorezi insula și plajele, ai nevoie de mașină. Însă, experiența noastră n-a fost legată de vacanță, așa că puteți găsi opțiuni potrivite călătoriei voastre, cu excursii pregătite de hotel.

Ce e de știut despre Heraklion e că servește drept punct de plecare ideal pentru explorarea insulei, oferind acces ușor la atracții istorice, plaje idilice și trasee de drumeții.

Booking.com

Ce poți face în Heraklion?

Chiar dacă orașul nu este cel mai prietenos cu pietonii, ai faleze, alei și centrul prin care poți să te pierzi în liniște. Dar hai să-ți dau o listă:

 • Explorarea Palatului Knossos: Situat la doar câțiva kilometri de centrul orașului, acest sit arheologic este esențial pentru înțelegerea civilizației minoice și a miturilor asociate cu aceasta, cum ar fi legenda labirintului și a Minotaurului.
 • Vizitarea Muzeului Arheologic din Heraklion: Găzduiește cea mai mare colecție de artefacte minoice din lume, oferind o fereastră către trecutul antic al insulei. Aici poți vedea Discul lui Phaistos!
 • Plimbări prin centrul istoric: Descoperă zidurile venețiene, Piața Lions cu fântâna Morosini și străduțele înguste pline de magazine și cafenele. Aici, lângă fântână, găsești una dintre cele mai bune plăcinte bougatsa!
 • Degustarea gastronomiei cretane: Nu rata ocazia de a încerca specialitățile locale în tavernele orașului, de la fructe de mare proaspete la meze-uri tradiționale. Mergi la Avli (afacere de familie), Peskesi (o experiență premium) sau la View Papadakis (pentru un view superb)
 • Excursii în jurul insulei: Heraklion este un punct de plecare excelent pentru a explora plajele exotice ale Cretei, canioanele sălbatice și satele pitorești.
 • Urmărește activitățile din port: o dată la două weekenduri se mai întâmpla un mini-festival, un târg ceva, numai bun să ieși din casă și să asculți muzică live, în timp ce cumperi lucruri de la producători locali.

Iar dacă vrei să faci yoga cât ești acolo, scrie-i Lanei și vezi cum organizează clasele, e minunată!

Plajele de pe lângă Heraklion

Nu poți merge în Creta fără să ajungi la plaje, așa-i? Încep lista cu cele mai apropiate plaje de lângă oraș, iar în ghidul despre Creta le voi lista pe toate. În funcție de timp, mijloc de transport sau interes, poți să încerci mai multe.

 • Plaja Karteros, la est de Heraklion, este ușor accesibilă și perfectă pentru o evadare rapidă din oraș. Plaja are nisip fin și ape puțin adânci, fiind potrivită atât pentru înot cât și pentru plimbări relaxante de-a lungul țărmului. Iar de aici poți vedea cum decolează sau aterizează avioanele pe aeroportul local.
 • Plaja Amoudara este una dintre cele mai accesibile și populare plaje din apropierea Heraklionului. Cu nisip fin și ape cristaline, Amoudara este ideală pentru familiile cu copii, dar și pentru cei pasionați de sporturi nautice.
 • Plaja Palaiokastro este o bijuterie ascunsă, situată la aproximativ 15 kilometri vest de Heraklion. Mai puțin aglomerată decât Amoudara, această plajă oferă un peisaj impresionant cu ape turcoaz și un decor stâncos. Este locul ideal pentru cei care caută liniște și intimitate.
 • Plaja Lygaria, situată mai la nord, oferă un peisaj idilic, cu ape calmă și protejată de vânturi, ceea ce o face perfectă pentru zilele în care vrei să te relaxezi departe de agitația cotidiană.
 • Plaja Agia Pelagia este o altă destinație populară, cunoscută pentru nisipul său fin și apele limpezi. Această plajă pitorească este înconjurată de dealuri și oferă o gamă largă de activități, de la snorkeling și scufundări, la canotaj și ski nautic.

Orașul oferă o combinație irezistibilă de aventură și relaxare, fiind destinația perfectă pentru orice tip de călător: de la istorici și exploratori ai naturii până la familiile în căutarea unei vacanțe memorabile pe plajele mediteraneene.

Sper că ți-ai făcut o idee despre oraș și că-i vei da o șansă.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.