Sunt unii profesori care nu înțeleg de ce studenții muncesc. Doar sunt studenți, ei trebuie să învețe și atât, mai ales dacă sunt în primul an. Oricum, cu programa încărcată cauzată de sistemul Bologna, uneori nu mai ai timp și de altceva. Studenții trebuie să vină la cursuri întotdeauna și nu cumva să lipsească pentru că lucrează. Ei nu înțeleg de ce sunt studenți care nu reușesc să reziste financiar.

Păi e cam greu să fie totul roz. Întâi de toate, una este să fii în București și să nu-ți pese de nicio cheltuială, să găsești mâncarea caldă pe masă și hainele călcate în șifonier când ajungi acasă.

Apoi, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine nu asigură tuturor locuri la cămin și au un sistem (idiot, după mine) de acordare a locurilor disponibile: master, anul 3, anul 2 și bugetarii din anul 1. Cum să aibă prioritate cei care stau de vreo 3 ani în capitală, iar cei abia veniți din provincie să fie lăsați de izbeliște.

O dată îs 100€ minim pentru chirie, apoi întreținere, facturi, mâncare, transport, cărți, ieșit prin oraș. Să nu comentați că de ce să iasă studenții în oraș – nu trebuie să îl cunoști, să îl descoperi?!

Da, știu că la tăți ni greu dar sunt mulți care încearcă să facă situația mai ușoară. Am mulți colegi care lucrează la call-center, la librării sau magazine sau mai știu eu pe unde. Aceștia rămân uneori fără timp pentru a se pregăti sau pentru a ajunge la cursuri. Ei trebuiesc învinovățiți pentru că se chinuiesc să-și câștige pâinea?

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la unele chestii din facultatea asta, îmi vine să-mi iau câmpii. Am venit cu așteptări cam mari, am sperat la mai multe, iar când am ajuns aici… Nu neapărat am fost dezamăgită, dar mă așteptăm la altceva. Dar poate e încă prea devreme.

Share Button

2 Comments

Ruxandra Ionescu · January 31, 2019 at 3:22 pm

Bună, Gabriela.
Am dat peste blogul tău in cautarea nesfarsita a unor informatii despre FLLS. Stii tu….admitere, examen, specializări. Toate articolele pe care le poate găsii un elev de liceu in clasa a 12-a care aspiră pentru un loc la FLLS.
Fiind cumva intr-o relatie pe termen lung cu engleza (Cambridge si toate cele) si avand o pasiune considerabila pentru gramatica, indiferent de limba(nu facem discriminări), m-am hotărât la aceasta facultate, insa nu si la specializare.
Intrebarile mele sunt următoarele: acum ca ai terminat facultatea de mai multi ani, ce lucrezi?
Cum te-a ajutat facultatea sa iti gasesti un job?
Esti mulțumită de locul in care te aflii?
Te ajută facultatea sa ai o meserie mai tarziu?

In final, sper sa imi poti raspunde. Sunt foarte incantata ca am gasit pe cineva care sa scrie opinii despre facultate, mai ales acum cand toata lumea se duce la Politehnica ori Medicina. Sper sa imi poti da cateva sfaturi legate de experiență as a whole si sa imi spui daca a meritat.
Mulțumesc anticipat!

    Gabriela · January 31, 2019 at 5:03 pm

    Buna 🙂 mă bucur să aud că te ajută articolele mele. Sunt din perioada în care eram studentă, așa că e posibil ca unele informații să nu mai fie complet relevante.
    Partea faină la Limbi Străine, pentru oricare specializare ai alege, e că poți face orice. Te poate scoate cu o meserie: profesor, traducător, editor, toate confirmate de un master relevant (îți pui bazele teoretice pe care să muncești practic ulterior). Eu lucrez acum în zona de Marketing și am ales asta după voluntariate și internshipuri din facultate, decizie întărită de masteratul pe care l-am făcut (social media & marketing online). Cel mai potrivit test este să vezi pe bune cum este sau să vorbești cu oameni care lucrează in domeniul respectiv.
    Cum ar fi la Medicină: vrei să te faci chirurg, dar îți dai seama că leșini când vezi sânge. Testează, încearcă, nu e o soluție care să se aplice la toată lumea, tu știi ce e mai bine pentru tine.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.