Care este motivul pentru care omul muncește? În principal, ar fi pentru că vrea să-și asigure pâinea cea de toate zilele. Uneori îi place ce muncește, e ca o pasiune. Niciodată nu-l place pe șef.

Câți oameni merg la muncă pentru ei?

Adică strict pentru sufletul lor? Să mergi 8h/zi la muncă și să fii plătit, să primești salariu lunar și să te dezvolți cumva. Cum ar suna un anunț de angajare de genul “Firma XYZ va plăti un tip amuzant să-și îmbunătățească capacitățile de comunicare cu copiii”? Adică tu ar trebui să fii animator la evenimente pentru copii, dar nu dă bine anunțul “angajăm clovn”.

Dar, pe bune, cum ar fi ca firmele mari să angajeze oameni pentru ca ei să se dezvolte? A, stai, se face asta deja! Totul ține de perspectivă și de cât de mult vrei tu să-ți forțezi limitele. Cred că nu ar strica să ne schimbăm puțin orientarea. Am fost învățați să facem tot felul de chestii pentru a completa CV cât mai înfloritor, să avem un job stabil și să trăim plictisiți până la adânci bătrâneți. Însă, de ce să nu profiți din asta?

Tu ești un tip amuzant, da? Prietenii tăi râd la toate glumele tale, fetele cad pe spate, toată lumea te place. Însă tu ai o piesă lipsă – nu îți plac copiii și nu știi cum să te porți cu ei. Depășește-ți limitele și întrece-te pe tine însuți, mergi să lucrezi cu ei.

De câteva zile îmi stă mintea la asta. De ce oamenii nu vor să învețe ceva din munca pe care o fac ei, la nivel personal. Lucrezi la front office – dezvolți capacitățile de comunicare cu tot soiul de oameni. Sau poate lucrezi într-un call-center pe limbi străine – acolo îți exersezi zilnic limba, dai de oameni nativi (sau nu) cu tot felul de accente, iar tu o să fii atât de șmecher încât ai să le înțelegi pe toate după un timp.

Încearcă și tu să descoperi care ar fi aptitudinile de ordin personal și sufletesc pe care le-ai dezvolta prin serviciul pe care îl ai acum sau prin cel la care visezi. Apoi învață să te joci cu munca propriu-zisă pentru a reuși să fii capabil de anumite lucruri doar pentru că așa vrei tu.

Share Button

3 Comments

dojo · April 29, 2013 at 9:10 am

Pentru ca oamenii merg la ‘scarbici’ si au mereu impresia ca sunt mai destepti decat seful macar, daca nu decat patronul cu tot staff-ul. Nu poti sa cresti si sa inveti, daca tu ai impresia ca esti gaura de la macaroana.

    gabriela · April 29, 2013 at 9:14 am

    exact, sunt foarte mulți nemulțumiți, care pretind mai mult decât trebuie.

Cristian Florea · April 29, 2013 at 9:51 am

Articolul tău îmi aminteşte de ceea ce spunea Cristina Băzăvan la PR Forum: „Nu comunica functii, ci aptitudini. functiile vin si pleaca, aptitudinile tale ramin. si ceea ce ai invatat va fi cu tine mereu”.

Felicitări pentru articol. Sper să fie un punct de plecare pentru multe persoane care au impresia că job-urile sunt făcute doar ca să aducă bani.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.