Știu această lozincă de aici.

Nu mai târziu de luni, începe școala. Sunt acasă-acasă și simt începutul școlii de parcă aș lua încă parte activ: vitrinele sunt pline de cămăși și uniforme din acelea cu șorț albastru pentru clasele primare, librăriile organizează concursuri unde poți câștiga un rucsac echipat de școală, pe străzi toată lumea are sacoșe în brațe.

Însă, dincolo de aceste cumpărături superficiale și necesare, ce se întâmplă?

Se întorc elevii la aceeași rutină plictisitoare, unde li se predă pe bandă rulantă, dau 10 lucrări pe săptămână când nu au note suficiente, apoi tezele și gata semestrul? Mă întreb câți dintre toți elevii aceștia fac ceva ce le place, ce-i pasionează? Puțini, poate că nu toți și-au descoperit încă pasiunile.

E trist să te trezești peste câțiva ani (atât de puțini în cazul meu!) și să-ți dau seama peste câte lucruri ai trecut, de care ziceai ce-o să-mi trebuiască mie asta în viață? sau n-o să mă întrebe nimeni pe stradă asta. Aici poate este și vina profesorilor, că nu-ți spun cu ce te ajută mai departe informația respectivă și cum poți să o conectezi de o pasiune.

Atunci este datoria voastră să descoperiți ce vă place să faceți și să învățați cât mai multe despre acel domeniu!

Îți place muzica și ești mereu la curent cu noutățile? Descoperă cum au fost influențate curentele muzicale de evenimentele istorice. Mergi la radioul local să faci voluntariat, să te înveți cu microfonul.

Te afirmi în rândul celorlalți și preiei rolul de lider? Mergi în Consiliul Elevilor, până ajungi la cele mai înalte funcții.

Vrei să călătorești prin toată lumea? Învață limbile străine și geografia.

Sau poate nu-ți prea place școala, că și așa acasă ai multe treburi la animale, la câmp. Gândește-te cât de mult ai evolua dacă ai face Agronomia și ai învăța tot ce e nevoie pentru o cultură agricolă sănătoasă.

Iar dacă informațiile de care ai nevoie nu se fac în școală, foarte bine, caută pe internet, printre prieteni, prin oraș. Indiferent de ce anume îți place, cu siguranță există niște material din care tu te poți dezvolta. Nu te blaza și nu rămâne în rând cu ceilalți, la ASE și la Poli, interesează-te de domeniul maritim sau de pilotaj, descoperă și altceva.

Educația îți deschide ochii și te face să vezi toate greșelile din sistemul nostru. Când treci de puterea banilor și îți dai seama cât de mult este afectată societatea din jur, reacționezi. De exemplu, îți dai seama că toate despăduririle ilegale duc la inundații masive. Și ăsta-i un lucru simplu.

Profitați de libertatea informației cât mai din timp. Educați-vă, informați-vă și gândiți! Educația salvează nația!

Share Button

1 Comment

personal blog & photo gallery | La FLLS nu dai banu’ să treci anu’ · October 4, 2013 at 4:59 pm

[…] urmă cu vreo 2 săptămâni scriam asta pentru liceeni. Acum vă arăt câteva fragmente din ce le-am spus bobocilor de la limbi străine, […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.