Proiectul în care mă implic în momentul de față – Universitatea de Vară pentru Elevi (Universitatea București) – a luat naștere în urma unor statistici care sugerau faptul că tot mai mulți elevi aleg să urmeze o facultate fără să ia în seama toate considerentele, urmând ca apoi să renunțe la facultatea respectivă.

Dacă în urmă cu ceva ani erau puțini cei care urmau cursuri de învățământ superior, în zilele noastre a ajuns o rușine să nu termini o facultate. Sintagma “toată lumea termină o facultate în ziua de azi” dobândește o interpretare duală: pe de o parte, e ușor pentru oricine să-și finalizeze studiile universitare, iar pe de altă parte, toată lumea este la fel de slab pregătită.

Ideea de educație și-a pierdut tot mai mult din semnificație. Elevul sau studentul nu mai învață din plăcere proprie, pentru dezvoltare personala, pentru a atinge un scop pe termen lung. Evoluția lucrurilor a devenit mult mai practică și limitată la mulțumirea imediată – înveți să iei notă mare, să treci bacul, să intri la facultate, să termini facultatea, să fii un angajat bun.

În acest context, apar articole de genul Top facultăți inutile, care nu fac decât să orienteze greșit pe viitorii studenți. La o privire rapidă îți dai seama că facultățile inutile sunt acelea care te pun să gândești – “Litere, Filosofie, Sociologie, Ştiinţe politice, Jurnalism, Administraţie publică, Ştiinţe economice” – și care te-ar putea face să reacționezi împotriva neregulilor. Ceea ce nu ar fi bine, nu-i așa?

În același context, însă cumva pe altă arie, apar universitățile private care scot licențiați pe bandă rulantă pregătiți să intre direct în câmpul muncii. Un soi de negrișori pe plantațiile mioritice, cum ar spune un prieten. De la Radu am aflat despre acest reportaj realizat de Digi24. Din păcate, acesta este doar un caz dintre cele ~100 de universități cu grad mic de încredere acordat de ARACIS.

Concluzia zilei:  studiile universitare ar trebui să te scoată gata de angajare, cu diploma de studii la zi în mână, învățat să plătești pentru orice serviciu de care beneficiezi. NOT! Educația nu este o afacere prin care se scoate forță de muncă en-gros.

12

Share Button

1 Comment

Marius · August 1, 2013 at 11:27 am

macar a noastra nu e pe lista:)

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.