În ultima vreme m-au întrebat o groază de oameni despre SMMO, minunatul masterat pe care-l urmez la SNSPA. În același timp, am vorbit cu colegi și prieteni despre cum este cu masteratul și admiterea și am observat mai multe lucruri.

Nu sunt multe informații relevante despre admitere

Deși suntem în anul de glorie 2015 cu #opendata, iar generația mea este obișnuită să găsească instant orice informație de care are nevoie, foarte multe site-uri abia dacă oferă cifra de școlarizare și o descriere piaristică despre program. Mai puțin despre cursuri exact, profesori, program, cerințe, bibliografie, nu mai zic de ceva de genul MOOC. Bineînțeles, organizațiile studențești sunt mai mult sau mai puțin existente, deci nu prea e contact direct cu cei care sunt studenți, dar aici este o altă discuție.

Sunt câteva tipuri de candidați

Mă bucur mult când cunosc studenți super pasionați de domeniul lor de studiu, care aplică la burse prin afară și se implică în proiecte de cercetare. Așadar, descoperim 3 categorii mari:

  1. Ești super pasionat/ă de domeniul pe care-l studiezi la licență și vrei să faci cercetare mai departe – fie rămâi la aceeași facultate, fie pleci la master în afară;
  2. Alegi un master complementar la o altă facultate sau chiar universitate;
  3. Realizezi că ai nevoie de master pentru a crește ierarhic la job sau că doar e bine să mai ai o diplomă acolo.

Ehehe, și de-aici apar o groază de probleme:

  • nu primești în timp util actele de studiu de la facultate și alergi în ultimul moment după toate adeverințele
  • nu știi ce pretenții au profesorii de la noua facultate – sfat: cei mai mulți iubesc să-și vadă numele scris în lucrări, așadar nu ezita să le folosești cărțile în bibliografie
  • profesorii au un tratament preferențial (poate neintenționat, dar de înțeles) față de studenții care au terminat la aceeași facultate licența.

 

university

Așa și?

Nu-ți pot da cele mai bune sfaturi pentru că am experiență puțină – doar 4 ani în mediul universitar – și nici nu pot fi cea mai obiectivă – după 3 ani jumate’ în mișcarea studențească, sunt poate prea critică uneori -, așa că e bine să obții informații din mai multe surse. Însă, ce recomand indiferent de programul de studii la care aplici este să:

  • faci o alegere bazată pe nevoile tale, pe planurile tale de viitor, nu pe ce este la modă. Căci oricât de mișto e să zici că ai master în social media, s-ar putea să te ajute mai mult un master în sociologie;
  • înveți să scrii o lucrare: e nevoie de o introducere în care scrii despre ce vei scrie, adăugi puțină teorie cu sursă, susții teoria cu un studiu de caz și tragi concluziile. Pui sursa să susții cam fiecare argument sau exemplu din lucrare;
  • nu plagiezi. Și nu din motivul că se prinde proful (m-a durut inima când mi-a scris cineva asta pe chatul de facebook), ci pentru că nu este corect față de tine, pentru că vei lua o notă care nu reflectă ce știi și apoi vei deveni încă un absolvent necalificat, cum spune prof. Papadima.
  • dacă ești anul 3, take your time, fă un pas în spate și vezi ce vrei de la tine.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.