Deși ceaiul este unul dintre alegerile de bază la o masă în România (acasă, la restaurant), nu a generat suficient interes încât consumatorii să fie informați.
Din ce am văzut eu, există interes pentru ceaiurile naturale (infuzii de plante care rezolvă dureri de orice), cu promovare pe alocuri intensă la ceaiurile magice de slăbit. Ceea ce nu există: mâncați cu grijă și faceți mișcare.
Acum, eu scriu din prisma unei băutoare de ceai active și vag pasionate. Adică deși îmi dau seama de niște diferențe de gust, nu am cunoștințe avansate. Doar că știu că nu-mi place ceaiul la plic (are parfum puternic, însă gust amărui). Așa că îmi iau ceai bun, vărsat, la pungă, pe care-l amestec cu apă fierbinte, și-apoi îl strecor în cană.
1. Ceai (infuzii) de plante locale de la rude
Când eram mică, mergeam la o vecină să adun flori de tei, pe care apoi le puneam la uscat pe șifonier. Asta mi se pare cea mai la îndemână variantă (dacă ne gândim sustenabil): să apelezi la rude sau la piață să-ți iei plantele uscate de care vrei să te bucuri. Sau chiar să-ți faci mixurile tale, să te simți vrăjitoare.
2. Ceai direct din ceainării
Acum trecem la ceaiuri din frunze de ceai. Mai ales dacă nu știi ce să alegi sau de unde să începi, cumpără ceai direct din ceainărie* (Bernschutz&co, Camera din față). Pe lângă faptul că au ceaiuri bune (deci nu-ți iei țeapă), cei de-acolo îți pot și explica diferențele, cum să-l păstrezi, cum să-l prepari, din astea. Mie mi se întâmplă să încerc un ceai bun la o ieșire, și-apoi să iau și acasă 😄
*probabil că unele merg și cu numele de cafenele, dar eu încerc să nu menționez cealaltă băutură cu c.
3. Ceai de la magazine dedicate
Trebuie să încep cu un kudos Cărturești, pentru cât a contribuit (cel puțin în București) la intrarea pe piață a ceaiurilor vrac. Însă, v-aș recomanda să încercați magazinele dedicate de ceaiuri, măcar pentru o informare completă:
- Teaz.ro – este un magazin online din Piatra Neamț, cu multe combinații de ceaiuri și infuzii plăcute (și mai rar întâlnite). În plus, pe pagina fiecărui produs sunt și explicații despre gust și pairing (ca la vin). Ceaiurile sunt importate, sunt de o calitate foarte bune. Plus experiența comenzii – excepțională.
- Demmers – chiar dacă în București s-a închis magazinul, în Cluj-Napoca ei încă au magazine fizice. Sau se poate comanda online. Este o companie britanică de ceaiuri, care se laudă cu o calitate ridicată a ceaiurilor.
- Whittard – au magazin fizic în București, la Magheru One. Companie britanică, lideri pe piața de ceai din Europa (cel puțin), cu o istorie de peste 130 de ani. Creează experiența de british tea, mai ales prin combinații de earl grey sau chelsea blend.
- Fares – înapoi în România, la produse locale. După mine, lideri de piață pentru tizane* (cf. Dexonline, sunt mixuri de ierburi medicinale). Însă pentru mixurile acelea menționate la punctul 1, de care nu aveți cum să vă ocupați, cred că Fares este o sursă bună.
*recomand să mergeți la medic, nu se rezolvă chiar orice cu un ceai.
Cât despre ustensile, vă recomand să începeți ușor. Cu o sită, cu o cană cu sită incorporată, sau un infuzor. Nu cumpărați un set de matcha doar pentru că e acum în vogă. Încercați-l, testați-l, asigurați-vă că orice aduceți în casă chiar folosiți.
0 Comments