Am participat la lansarea candidaturii României la Universiada de Vară din 2021. Adică un soi de Jocuri Olimpice, numai că participă echipele universităților. România a mai găzduit o dată, această competiție, în 1981.

Auzisem deja câte ceva despre acțiunile asociației Student Sport și îmi plăcea ideea de a promova sportul universitar. Fiind trecută prin Universitatea din București, unde aveai de unde alege la disciplina sport și unde erai susținut de profesori dacă voiai să participi la competiții. Deci cred în sinea mea că este potențial de unde să se dezvolte.

ÎNSĂ!

trebuie să admitem că învăţământul universitar şi sportul de performanţă sunt în suferinţă în România de astăzi

– după cum a spus și Președintele României, aflat la eveniment – citiți pe adevărul.ro mai multe despre declarația sa.

România are vreo 5-6 ani la dispoziție în care să dezvolte sportul studențesc (chiar, parcă era o echipă de fotbal cu numele ăsta!), astfel încât să poată concura la nivel internațional. O să ajungem oare ca în filmele americane, când elevii pasionați de sport sunt agățați încă din liceu de universități? Au oare universitățile o strategie pe acest palier, menită să le ajute la o evoluție în ceea ce privește activitatea sportivă a studenților?

La momentul acesta, mă îndoiesc. Poate că există câțiva profesori rătăciți care-și doresc să facă performanță cu studenții săi. Însă, la nivel de admitere, când universitățile sunt mai degrabă interesate să scoată bani din admitere și finanțarea per capita student (lucru în schimbare cu ajutorul ANOSR)

Cu toate acestea, mă gândesc că până în 2021 mai trec vreo 3 generații și lucrurile ar putea evolua în bine. Voi urmări cu interes pagina Universiada 2021, m-aș bucura tare mult să văd implicarea la toate nivelurile pentru o prezență accentuată a sportulului în școală.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.