…erau poate mai rele, pentru că bătăile între adolescenți nu se înregistrau și nu ajungeau virale, părinții nu aflau, iar victima supraviețuia cu gândul că luna viitoare altul va fi subiectul fierbinte din școală și nu o va recunoaște o țară întreagă.

În weekend am făcut maraton din 13 Reasons Why și de parcă și-a băgat dracu’ coada, duminică seara am văzut pe interneți și filmulețul cu puștoaica ce-și ia bătaie de la altele 2, care-s încurajate de o ceată de pițigoi (în Ploiești, la 40j de minute de capitală, nu în fundul Vasluiului, da?). Treceam ușor peste dacă nu mă uimeau reacțiile celor ce distribuiau afectați video-ul pe facebook: câtă brutalitate! oare ce părinți au fetele astea? și altele asemenea.

Băi, am o vagă impresie că o dată ce îmbătrânești nu mai ții minte ce se întâmpla când erai tu puști. Că eu mi-aduc aminte…

… mi-aduc aminte de poveștile din sat când puștoaice minore rămâneau gravide ca să țină un băiețas aproape. Sau poate doar fete de 13 ani cu apucături posesive pentru băieții de-i plăceau care se păruiau spre amuzamentul tuturor vlăjganilor.

Dar să știți că nu era așa doar la mine în sat, că școala am făcut la oraș. Țin minte și din generală și din liceu cum fetele se certau și se băteau (poate chiar mai bine decât masculii în cauză) pentru inima vreunui șmecher care le plimba cu mașina la ture prin oraș. Se întâmpla și acu’ 10 ani, și mai demult, se întâmplă și în zilele noastre.


Vă ziceam de serialul 13 reasons why – o liceană se sinucide și lasă 13 casete înregistrate în care dă vina pe diferite persoane că au făcut-o să ia decizia asta. Printre motive erau poze în care i se vedeau chiloții sub rochiță, unul din fotbaliștii liceului zice că s-a culcat cu ea sau zvonuri că e lesbiană. Veți spune că e doar un serial, dar mie mi s-au părut toaaaate, toate subiectele atât de familiare. Hey, nimeni nu-și amintește de pozele cu colegele surprinse în toaletele băieților, care circulau pe yahoo messenger?


Nu zic că e un comportament normal care trebuie susținut, departe de mine ideea asta. Doar vreau să v-amintesc că nici noi nu eram ușă de biserică. Am făcut și am văzut făcându-se multe prostii în jurul nostru. Adolescenții sunt incredibil de răutăcioși, cunoaștem prea bine. Mereu am zis că nu mă fac profesoară pentru că nu aș putea rezista cu o clasa cum eram noi (la un liceu respectat, de altfel). Să nu mai sărim de cur în sus când vedem noua generație, că sunt iresponsabili și că învață toate prostiile de pe YouTube. Sigur, faima de 15 minute generată de un viral (video, nu virus!) te face să te simți bine

Însă ca adult wannabe, responsabil și contribuitor la dezvoltarea societății, ori faci ceva să îmbunătățești situația, ori îți vezi de ale tale. Indignarea nu salvează nația 🙂

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.