Nicole Krauss este o autoare americană, probabil una dintre cele mai cunoscute autoare contemporane.  Wikipedia spune că Nicole Krauss (born August 18, 1974) is an American author best known for her novels Man Walks Into a Room (2002), The History of Love (2005) and, most recently, Great House (2010).


Istoria iubirii  este prima carte a sa care mi-a picat în mână la biblioteca liceului. Eram într-o perioadă când mă interesau intrigile amoroase din perioada veche. Revenind, Istoria iubirii s-a dovedit a fi cu totul altceva, ceva care te ține lipit de carte până o termini, să vezi ce se întâmplă. Finalul e mereu wow! Mi-a plăcut cum a scris Ioana despre.

Un bărbat intră în cameră este primul ei roman, datorită căruia a devenit foarte cunoscută. Este vorba despre un profesor găsit în mijlocul deșertului (lângă Las Vegas) inconștient din cauza unei tumori cerebrale. I se face operație, el rămâne fără amintirile de după 12 ani, pleacă la o clinică unde se fac tratamente încă neautorizate. Acolo se împrietenește cu un fost soldat, a cărui memorie o primește la schimb. Cu noile amintiri aproape o ia razna, caută să-și recupereze tumoarea extirpată, crezând că astfel își va reveni, lucru care nu se întâmplă. Ulterior, își caută unchiul senil pentru ca acesta să-i spună unde este îngropată mama sa, pentru că nu voia să-și mai deranjeze soția. În final revine la viața normală, fiind angajat la o bibliotecă.

Îmi place foarte mult stilul autoarei. În cele două romane eu sunt captivată de subiect, personaje, acțiune. Intriga o găsesc foarte bine construită și pare că nici naratorul nu știe ce vor face personajele. Îmi place acest stil oarecum de roman polițist în care se încearcă reconstruirea unor evenimente. Se acordă multă atenție detaliilor și mă gândesc dacă toată lumea observă când partenerul își bea cafeaua cu lingurița în cană, sau chestii de astea.  Cred că e prima oară când citesc romane construite strict pe această idee, nefiind cu caracter polițist. [De altfel, nu pot spune că am citit foarte mult…]

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.