Mă scuzați, nu vreau sa va rețin prea mult de la #TGIF și petrecerile de Crăciun, doar am o nelămurire: dacă am pretenția la siguranță publică (adică pot să ies din casă fără să sară un babuin pe mine), se numește feminism?

Sunt doar curioasă așa, că mai nou simt o reținere dimineața când ies din casă și mi se întâmplă (mie sau altor surate) chestii neplăcute pentru că din motive de posesie de vagin. Hai să-ți dau câteva exemple din știri:

  • elevă care face naveta este violată, iar babuinii sunt în libertate după un an (am făcut naveta de la 10 la 18 ani, nu e super experiența oricum)
  • bătrâne jefuite și violate
  • o fată ieșită la petrecere ia taxiul spre casă și e violată
  • femeie împinsă (de o altă femeie, da) în față metroului

Și ca să nu zici că asta se întâmplă doar în locuri izolate, uite lucruri și mai simple prin care trece o femeie (eu) zi de zi:

  • scuipată și înjurată pentru că ai tupeul să traversezi pe verde
  • măsurată din cap până în picioare de bărbați de 50+ pentru că porți o fusta
  • pipăieli pe stradă, în autobuz, în metrou
  • plăcerea de a vedea un bărbat cum se autosatisface în față ta în autobuz sau în parc
  • instalatori și alții asemenea care întreabă “dar un bărbat nu e prin zonă?” care te face să jonglezi între gândurile “mă violează” sau “mă crede proastă”

Iar întâmplările astea 5 sunt adunate din amintiri așa, pe fugă, că or mai fi fost altele peste care am trecut peste. Că așa suntem învățate acasă, “lasă, că n-ai ce-i face”. Poartă fustă mai lungă, poartă pantaloni mai lărgi, acoperă-ți brațele. Băi, în contextul asta chiar nu m-ar deranja să port o abaya, că așa nu mai sar maimuțele când văd 2 picioarele de femeie.

Plus că în toate întâmplările de mai sus, nimeni din jur nu vine în ajutorul tău – suferim de un miserupism până la cer. Creștem cu “și-a cerut-o” și mistouri. Iar de vină sunt mamele și tații care-și învață fetele să “aibă grijă” și băieții “să fie bărbați”. Și nevestele/prietenele care îi aud pe parteneri cum fac mistouri de colege sau chiar de străine pe stradă și nu le zic nimic. Și fiecare dintre noi care atunci când aude o întâmplare din asta întreabă prima dată “dar cu ce era îmbrăcată?”.

Așa că până să țip egalitate între sexe la locul de muncă și la educație și așa mai departe, cer o amărâtă de siguranță atunci când ies din casă. Și o să-i cer lui Moș Crăciun, că șansa de a avea parte de asta e la fel de magică ca dânsul.


Cu această ocazie vă invit să vă implicați în campania “Nu tasta ura” derulată de Bitdefender, pentru a lansa un buton de Facebook reactions – Butonul against-cyberbulling – detalii aici: https://nutastaura.bitdefender.ro.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.