M-am entuziasmat când am văzut anunțurile că va fi un serial nou românesc care va apărea pe HBO. Bani negri pentru zile albe este o miniserie de 6 episoade, care a apărut la finalul lui 2020.

Din trailer suntem puși la curent cu intriga: doi semaforiști se simt mereu luați la mișto, așa că glumesc la bere cum vor jefui ei mașina băncii. Patronul barului îi aude și le oferă ajutorul, pe care ei îl primesc forțat. Mărturisesc poliției și băncii, însă căpitanul și directoare vor o bucată din cașcaval.

Deși subiectul este ușurel, mai de hollywood așa, episoadele sunt pline de dume pur românești. Poate fi vizionat ușurel, de distracție, însă are și multe subtilități. Chiar și numele personajelor principale Dorel (Alexandra Papadopol) și Ionel (Cristian Bota) ne oferă o idee despre cum sunt ei și cum vor acționa pe parcursul serialului.

Că am scris de personaje, sunt momente în film care mi-au amintit de Casa de Papel din cauza lor. Aproape toate te fac să empatizezi cu deciziile pe care le iau. Personajul cel mai dur, domnu Adi (Gavril Patru) are un motiv întemeiat să jefuiască: fetița lui are nevoie de operație la Viena, iar banca i-a refuzat cererea de împrumut.

Serialul Bani Negri este filmat în Piatra Neamț și sunt niște cadre superbe cu orașul de la poalele muntelui. Deși numerele mașinilor pe care le folosesc actorii au inițialele RJ la număr (și sunt curioasă să aflu de la ce vin). Mai sus este un screenshot din primul episod, căutat rapid după ce n-am găsit imagini oficiale.

A fost o miniserie amuzantă, cu faze dramatice pe alocuri. Deși jaful unei bănci este un subiect destul de popular global, cred că adaptarea la România a ieșit bine. Urmăriți-l cu încredere și vedeți pe unde vă regăsiți 🙂


Este în regia lui Daniel Sandu, care, printre altele, a regizat Un pas în urma serafimilor și a contribuit la Hackerville.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.