Una dintre cele mai faine lucruri de făcut pe lângă București, dacă ai un interes minim pentru filme. Studiourile Buftea reprezintă probabil unul dintre cele mai dezvoltate complexe cinematografice din Europa. Aici s-au filmat reclame, telenovele, filme românești sau internaționale. Inclusiv Wednesday, serialul de pe Netflix care a ocupat topurile global.
Deși nu sunt o fană înrăită a familiei Addams, personajele mi s-au părut mereu captivante. Mai ales că deși erau negative, nu acționau neapărat din răutate. Wednesday, fiica familiei, este personajul central al serialului. Găsești aici trailerul serialului, să-ți faci o idee în cazul în care nu ai văzut serialul.
Cu toate acestea, am fost foarte încântată când mi-a apărut reclama celor de la Buftea că organizează tururi ghidate printre studiouri, inclusiv Academia Nevermore din serial și orașul Jericho. Am cumpărat 2 bilete și am mers acolo într-o sâmbătă friguroasă de ianuarie.
Informații administrative despre turul studioului
Tururile pentru studiourile de filmare de la Buftea au loc în weekend, iar biletele se cumpără de pe site-ul lor. Costă 200 lei, cu ghid dedicat și masă inclusă.
În ziua cu pricina, am ajuns la fix la studiouri. Dacă ești cu mașina personală, o lași în parcarea de la intrare, iar dacă nu – poți să iei autobuzul 436 de la Străulești (București).
La intrare, lași buletinul și primești un badge de vizitator. Tot acum îți alegi și ce vrei să mănânci la finalul turului (burger, șnițel, paste), ceea ce mi se pare bine că salvează timp. Apoi te ia ghidul în primire și mergeți la pas printre studiouri.
Cele 2 ore trec destul de repede, dar ai de mers și stat în picioare, așa că recomand să fii echipat/echipată corespunzător. Eu nu mi-am dat seama de cât aveam să stau afară, așa că mi-a fost frig la un moment dat.
Cum a fost turul studiourilor de la Buftea
Să setez așteptările: eu nu sunt mega fană filme. Dar îmi place să știu cum se fac lucrurile, așa că acest tur mi s-a părut incredibil și cu siguranță nu mă mai uit la filme cu aceeași loc. Este foarte multă muncă în spate, sunt zeci de oameni dincolo de actori și regizori. De-acum chiar o să am răbdare pentru credits finale unde le apare numele 😀
În plus, cred că a ajutat și faptul că am avut ghid un scenograf cu experiență. Poate că discursul ar avea nevoie de o cizelare pentru un ghid turistic (unele chestiuni menționate erau mai personale). Însă ne-a răspuns la toate întrebările, a știut să explice procesele, chiar ne-a băgat în lumea aia.
Ce am văzut în cadrul turului:
- Setul de piscină – o piscină imensă care se umple în 8 zile și unde se filmează în mediu controlat. Acolo au fost filmate scenele din cursa marină din Wednesday.
- Un set de avion, adică scaunele pasagerilor pe care poți să te pozezi
- Un Cadillac vechi, Mașina din Nea Mărin Miliardar – în care te poți poza fără probleme, deși necesită o revizie bună
- Setul 8 – hala în care au fost seturile interioare din Wednesday. Da, va fi o hală goală, fără ferestre, vopsită negru de jur împrejur (inclusiv zecile de calorifere). Producătorii filmului nu au lăsat niciun element recognoscibil la studiouri, așa că nu putem vedea camera fetelor sau biroul directoarei.
- Expoziție cu machete – cine-ar fi crezut, nu se aruncă în aer castelele la dimensiune reală. Sunt machete de trenuri, mașini, avioane, case sau castele la scală mică, folosite la filmări pentru efecte speciale.
- Curtea de la Academia Nevermore – aici a fost primul șoc, pentru că din afară erau bucăți de lemn, iar la interior totul devenea real. Aleile curții, coloanele, locul unde era fântâna, toate erau acolo.
- Casa șerifului – cu tot cu steagul american la ușă.
- Un oraș american vechi, unde s-a filmat Django (pe care acum trebuie să-l văd). Încă un șoc pentru cât de reale păreau clădirile și cât de fals era de fapt totul, inclusiv trotuare din polistiren. Aici se vede că locul nu este neapărat bine întreținut și că lucrurile se mai dezintegrează. Ar fi util ca aceste locuri să fie întreținute pentru a rămâne povestea acolo.
- Orașul Jericho, inclusiv cafeneaua din serialul Wednesday. În turul meu, cafeneaua era închisă, dar mi-a zis un prieten care a vizitat înaintea mea că a putut să intre și să stea pe locul unde a stat și Jenna Ortega. Sper ca tu să ai acest noroc. Oricum, a fost fain de văzut locul unde a fost detonată statuia și unde au cântat elevii, burlanul pe care a fugit Wednesday de la psiholog sau hainele pilgrim din vitrine. De ştiut aici că stud
- Prânz la restaurantul Onset. Cum scriam mai sus, la începutul turului am ales ce să mâncăm. La final, ne-am oprit la restaurant, am ales una dintre băuturile răcoritoare (Sprite, Pepsi, Fanta) și în vreo 10 minute a venit mâncarea pentru toată lumea.
A meritat banii turul?
În turul la care am participat, am fost 8 oameni cu toții. Așa că am avut timp să ne facem poze, să ne uităm peste tot și să întrebăm tot ce ne-a trecut prin cap.
Partenerul meu l-a întrebat pe ghid inclusiv cum ajungi să lucrezi în domeniu. Am aflat că fie mergi pe o rută studiată la UNATC, fie îți iei pasiunea (tâmplărie de exemplu) și vii în ucenicie pe lângă un senior, să furi meserie. Pentru că lucrul pentru setul de film este diferit de lumea reală.
Încă o chestie interesantă pe care am aflat-o este că studioul a fost „comandat” de Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru fiica lui, care era actriță.
Așa că dincolo de văzut platourile de filmare din Django sau Wednesday, ai acces la istoria cinematografică a țării. Mi se pare o experiență unică. Ce să mai, este ceva unic de văzut în România. Și cu ghid la pachet.
Deci dacă ai un cont de Netflix/HBO/Disney+/Amazon Prime sau dacă mergi de două ori pe an la cinematograf, chiar cred că merită să faci acest tur.
Unde mai poți vedea locuri filmate pentru Wednesday?
Serialul Wednesday a fost filmat în întregime în România. Mulți dintre actorii secundari sau echipa din spate a fost formată de români. Așa că da, cred că ar trebui să fim mândri de această producție.
Printre locurile filmate pentru serial sunt:
- Bazinul de înot Dinamo
- Grădina Botanică din București
- Gara din Sinaia
- Castelul Cantacuzino din Bușteni – pentru scene din afară, care a fost ulterior și modificat pe calculator, cu un turn extra.
Pe final, îți recomand să urmărești și discuția lui Speak cu Victor Dorobanțu, magicianul care l-a jucat pe Thing în serial.
2 Comments
Razvan · April 21, 2023 at 3:46 pm
Django s a filmat la Castel Film, nu la Buftea. Setul de care vb a fost construit in locul setului Strada Franceza. Se numeste setul Boston si a fost construit pentru mini seria Washington.
Setul Django a fost construit langa Brasov.
Sursa: eu. am lucrat la ambele.
Gabriela · April 21, 2023 at 3:57 pm
Salut, Răzvan! Mulțumesc pentru clarificări, sunt binevenite