Prin luna martie am citit “Huliganii” lui MIrcea Eliade, pentru un proiect la Limba Romana. Cartea am ales-o dintre 10. Nu am regretat nicio clipa alegerea facuta, avand deja o..atractie pentru opera lui Eliade.

Romanul este o continuare a volumului “Intoarcerea din rai”, in care “este vorba” de cativa tineri cu varsta cuprinse intre 18 si 25 de ani, care adopta nihilismul fara nicio retinere.

Nonconformisti, cu o uriasa încredere în sine, considerand problemele de sexologie esentiale, cred ca lumea începe cu ei, plini de contradictii nu le pasa de prieteni sau de propria lor familie, nu-si respecta cuvîntul dat, nu au nici mila, nici complexe. Pentru ei nu exista morala.

David Dragu da o definite perfecta pentru termenul „huligani’ pentru anii ’34-’35 : „Cuvantul acesta e frumos..e un cuvant foarte frumos..si cuprinde foarte multe lucruri.. De aceea imi place si il intrebuintez des.. exista un singur debut fertil in viata : experienta huliganica. Sa nu respecti nimic, sa nu crezi decat in tine in tineretea ta.. Cine nu debuteaza asa, fata de el insusi sau fata de lume.. nu va crea nimic, va ramane sterp, timorat, coplesit de adevaruri. Sa poti uita adevarurile, sa ai atata viata in tine incat adevarurile sa nu te poata patrunde, nici intimida- iata vocatia de huligan.. De ce cauti ‚adevaruri’ prin care sa iti justifici actiunea dumitale morala, experienta dumitale vitala, de misiune colectiva? Esti sau nu esti? Te simti complet, rotund, vital, robust? Te simti creator, in viata dumitale intima si in inteligenta dumitale? Atunci ce-ti pasa de adevaruri?.. Ramai intreg, ramai huligan!”

Citatul acesta m-a marcat din secunda in care l-am citit. De ce? Pentru ca ma atentioneaza ca, daca vreau ceva, pot. Romanul se refera la schimbare, la o revolutie culturala, spirituala. In urma lecturii cartii am realizat ca, daca imi urmez principiile si daca tin seama de mereu de ce vreau, pot duce pana la capat tot ce imi propun. Nimeni nu s-a nascut perfect, insa perfectionarea vine o data cu timpul.

In roman, acesti tineri intelectuali erau la mare cautare. In zilele noastre sunt la mare cautare niste ’macho men” fara nimic in cap. Sa fie asta o evolutie? Mie mi se pare chiar o involutie. Multi dintre noi au ales sa ramana indobitociti de niste ’personaje’ tv fara nicio valoare, insa mai sunt destui care au ales schimbarea. Pentru ca noi, tanara generatie suntem schimbarea.

De ce sa nu facem altceva? De ce sa nu fim altceva?

Tot ce am scris, am scris pentru a va face sa deschideti ochii la realitate si sa faceti ceva pentru copiii si copiii copiilor vostri, pentru ca ei sa traiasca intr-o lume mai buna.

Share Button
Categories: BLOGcultural

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.