La câteva minute de Piața Charles de Gaulle / Aviatorilor, și de MaRE, pe Bulevardul Primăverii 50, putem vizita Casa Ceaușescu, reședința privată a familiei Ceaușescu.
Se poate vizita de marți până duminică, cu programare pe site sau la telefon în prealabil. Turul costă 35 lei în limba română și 50 lei în limba engleză. Erau destul de mulți turiști, de toate vârstele, cred că este un loc fain de dus prieteni din afară, vila și cartierul arată destul de bine.
Casa a fost comandată de Gheorghe Gheorghiu Dej, dar Nicolae Ceaușescu a avut ocazia să locuiască acolo, alături de familia sa. Fiecare copil (Valentin, Zoia, Nicu) avea un apartament propriu, cu birou, dormitor, și baie, pe lângă camerele comune ale familiei.
Am avut-o ghid pe Anca (poate o prindeți și voi, e foarte simpatică), care ne-a povestit cu lejeritate despre miturile cu robinetele din aur și cam ce s-a distrus la Revoluție (10% din casă). Am văzut în jur de 50 de încăperi din 76, iar în cele mai multe mi se părea că mă întorc în timp, la mătușă-mea în apartament. Multă mobilă și lambriuri din lemn, făcute special pentru soții Ceaușescu la întreprinderile din România. Mi-am dat seama că mi-e dor de fotolii pufoase, cu perne mari și moi. Pe alocuri, produsele locale erau amestecate cu cele de inspirație externă (se observă un o încărcare în stil Ludovic XIV, câteva lucruri orientale, sticlă de murano).
Ce m-a impresionat cel mai mult a fost interesul lor pentru partea de wellness: băi mari, cu materiale de calitate. Un centru spa cu saună finlandeză, băi galvanice, solar. O piscină interioară încălzită, într-un cadru special cu scene din mozaic, create de Olga Porumbaru și Florin Pârvulescu (zodiacul, luna, soarele, pasărea paradis).
La final, puteți rămâne la o cafea în grădină și să faceți selfies cu păunii (generația a 5/6 din primii, aduși din Asia). Puteți opta pentru cafea în grădină și în afara turului, faceți dreapta imediat pe lângă vilă.
0 Comments