La 5 minute de Aviatorilor, pe Primăverii, vezi pe partea stângă o clădire modernă, venită parcă din țările nordice, cu parterul din sticlă și etajele negru cărbune. Ai ajuns la Muzeul de Artă Recentă, un muzeu privat cu expoziții permanente din perioada contemporană.

Prin accentul pe care-l pune pe arta românească produsă din anii 60 până astăzi, MARe oferă vizitatorilor o perspectivă critică asupra riscurilor, a reușitelor și a compromisurilor artiștilor români în timpul dictaturii comuniste și după căderea regimului în 1989.

Biletul este 15 lei, fără ghid. Te poți plimba singur, admira exponatele și apoi să rămâi la o cafea la parter să vorbești despre ele. Deși este muzeu, clădirea are un aer foarte intim, prin pereții gri sau negri care integrează lucrările artistice, la coridoare și labirinturi care ascund sculpturi sau instalații, sau chiar o bibliotecă. Nu este o experiență de vizitator cu care te-au obișnuit muzeele de la noi, e ca-n afară, oricât de clișeistic sună asta.

Doar este un muzeu modern, cu artă recentă. Subiectele lucrărilor (ce variază și se completează plăcut vizual – pictură, sculptură, instalație, fotografie, obiect, colaje, artă conceptuală și video) cu un subiect care ne este cunoscut, făcând parte din trecutul nostru, sau al familiei noastre. De la harta României pe care studiam la școală, reutilizată, la colajul cu Elena Ceaușescu a lui Ion Bârlădeanu sau la Cortezurile de la Adidas, reinterpretate de Vlad Nancă. Sunt lucrări a căror idee o poți prinde, chiar dacă nu ai ghid.

 

Cel mai probabil, clădirea va funcționa și pentru evenimente private și sunt curioasă să văd ce se va întâmpla din primăvară pe terasele cu vedere spre viața din Primăverii. Până atunci, ne putem și refugia de frig și ploaie acolo, și să mai învățăm ceva din istoria recentă.

Share Button

1 Comment

Vizită la Casa Ceaușescu • Gabriela Deleanu · July 7, 2019 at 9:47 pm

[…] câteva minute de Piața Charles de Gaulle / Aviatorilor, și de MaRE, pe Bulevardul Primăverii 50, putem vizita Casa Ceaușescu, reședința privată a familiei […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.